Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Fauna, Xich Lô og Pinerolo Americano: Robinson og Fredags favoritter

- Det er rause porsjoner, det er syndig, fett og tungt.

NYKOMMER:  Pinerolo Americano er veldig amerikansk - i ordets beste betydning. En av årets beste nykommere. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
NYKOMMER: Pinerolo Americano er veldig amerikansk - i ordets beste betydning. En av årets beste nykommere. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- En av de restaurantene som overrasket mest i året som gikk var vietnamesiske Xich Lô.

Det er forsåvidt en gammel restaurant, men den er fortsatt eksotisk.

- Det er fint og elegant, men uten å bli påtatt jålete og overpriset. Porsjonene er rause. Servicen upåklagelig. Litt pussig at den ligger på et kjøpesenter!

Robinson & Fredag: Restaurantguide

Anmelderfavorittene Hver uke, året igjennom, besøker Dagbladets Robinson & Fredag en ny restaurant. Eller en gammel en, for å vurdere den på nytt, slik som Xich Lô.

Alle vurderes etter kriteriene, mat, miljø og service - der mat teller mest.

- Seksstjernerestaurantene er kanskje mer en større totalopplevelse, og de er stort sett dyrere, mens femmerne er mer tilgjengelig for flere.

Når det er sagt er det ikke uoppnåelig for en rimelig restaurant å oppnå seks stjerner. Det handler om forventninger.

Du skal kunne forvente mer av en restaurant der regningen kommer på flere tusen per hode - enn en der du kan bli mett og fornøyd for et par hundrelapper.

Michelin, White Guide, TripAdvisor: Slik vurderer de restaurantene

Årets beste Fire restauranter ligger nå på toppen av listen med seks stjerner; Kontrast, Fauna, Bon Lío og Ylajali. Sistnevnte stengte rett før jul.

Av disse trekker Robinson spesielt frem Fauna. Her får du mye for pengene. For selv om det koster å spise her, er den langt fra så dyr som flere av de andre topprestaurantene.

«Stilen er ujålete og innovativ, maten fantastisk. På Fauna får du mye for pengene,» het det da Robinson og Fredag besøkte Fauna i mai.

Positive overraskelser Robinson trekker frem ovennevnte Xich Lô, som en av årets mest positive overraskelser. Denne kjøpesenterrestauranten leverer.

En annen positiv overraskelse er nykommeren Pinerolo Americano. I de tidligere lokalene til Le Bouchon, som var inspirert av franske brasserier i New York, har de samme eierne vridd konseptet mot New England.

I TOPP: Restauranten Fauna er en av Robinson og Fredags favoritter, her representert ved kjøkkensjefene (f.v.) Jo Bøe Klakegg og Björn Svensson. Restauranten har hatt en Michelin-stjerne siden 2014. Foto: ENDRE VELLENE
I TOPP: Restauranten Fauna er en av Robinson og Fredags favoritter, her representert ved kjøkkensjefene (f.v.) Jo Bøe Klakegg og Björn Svensson. Restauranten har hatt en Michelin-stjerne siden 2014. Foto: ENDRE VELLENE Vis mer

Det har de lykkes med.

- Endelig en reaksjon på lavkarbo-trenden. Dette er veldig amerikansk i ordets beste betydning. Det er rause porsjoner, det er syndig, fett og tungt.

Robinson trekker spesielt frem set-menyene.

- Det er viktig med bra set-menyer. Disse er veldig bra. Her får du mye for pengene.

Forbudt sushi og asiatiske sprell Sushi har kommet for å bli, og det er mange, gode sushi-restauranter i hovedstaden. Det betyr ikke at det ikke er lov til å fornye seg.

Her kan Monsun på Grünerløkka nevnes, en nabolagsrestaurant som serverer spennende maki-ruller. Robinson og Fredag lot seg spesielt imponere av maikrullene fra den "forbudte menyen", der risen er svart.

Huy Tapashi & Noodles
er en annen favoritt, der japanske og koreanske klassikere serveres som småretter - tapas - eller tapashi.

Koreansk mat er forøvrig noe Robinson og Fredag tror vi kommer til å få smake mer av i 2016.

Det er ikke mer enn ti år siden det knapt var koreansk mat å få i hovedstaden.

Nå er det koreanske elementer på menyene flere steder, som Smalhans, Hitchhiker og Izakaya, et par japansk-koreanske steder - og i vår åpnet en ren koreansk restaurant, Gangnam, ved Aker Brygge.

Nordmenn har for alvor fått opp øynene for koreansk mat, som har et helt annet smaksunivers enn andre sør-øst-asiatiske kjøkken.

- Kimchi er den nye sushien. Det er bare å bli venner med smaken.

Lag selv: Her er Karla Siverts' kimchi-oppskrift

Alltid tilbake til det franske Til tross for gleden ved det eksotiske, er det ett kjøkken vi nordmenn alltid kommer tilbake til. Det franske.

HELFRANSK: Rotisserie Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HELFRANSK: Rotisserie Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Det åpner stadig franske restauranter, og Robinson & Fredag er nok litt ekstra glade i det. I år åpnet to franske restauranter kun få steinkast unna hverandre i sentrum ved Fredensborg.

Rôtisserie
serverer, som navnet indikerer, rotisserie-stekt kylling og Chez Colin, som Robinson og Fredag hyllet som en moderne klassiker, er et lite stykke fransk brasseri i Norge.

Andreas Viestads oppskrift på rotisseri-grillet kylling: Den beste kyllingen har snurret rundt sin egen akse

Gamle travere som Brasserie France og Brasserie Blanche holder stadig koken. Men hvis Robinson & Fredag skal velge en fransk favoritt, må det bli Le Benjamin nederst på Grünerløkka.

- De klarer å holde rimelige priser, samtidig som det er skyhøy kvalitet på maten og god service, sier Robinson. - Dette er noe av det nærmeste man kommer en vaskeekte fransk bistro i Norge.

Restaurant takeover: Når kokkene gir fra seg kontrollen, kan alt skje

FAVORITTEN: Le Benjamin på Grünerløkka holder stand som fransk favoritt, fordi alt klaffer; mat, atmosfære og service. Det er kanskje ikke så rart, servitør Thomas Pedersen har vunnet NM i servering.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FAVORITTEN: Le Benjamin på Grünerløkka holder stand som fransk favoritt, fordi alt klaffer; mat, atmosfære og service. Det er kanskje ikke så rart, servitør Thomas Pedersen har vunnet NM i servering. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media