- Feber er ikke en sykdom

Foreldre tyr for lett til febernedsettende, mener legen - her er alternativene.

BARN MED FEBER: Barn får ofte feber. De aller minste bør tas med til legen når temperaturen stiger. Men større barn tåler feber godt. Helst bør de få lov til å hvile i senga og bare være litt syke. Foto: Istockphoto
BARN MED FEBER: Barn får ofte feber. De aller minste bør tas med til legen når temperaturen stiger. Men større barn tåler feber godt. Helst bør de få lov til å hvile i senga og bare være litt syke. Foto: IstockphotoVis mer

- Man kan ikke renne til legen til stadighet når barnet får feber. Det viktigste er å vurdere barnets allmenntilstand. Hvis barnet tisser normalt, drikker og spiser, er det meste som regel i orden, forklarer Marit Hermansen, som er leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Ta feber på alvor Har du en baby som kjennes feberhet ut, bør du likevel være oppmerksom. Spedbarn regulerer ikke kroppstemperaturen like godt som større barn.

De reagerer raskt på feber og det kan være vanskelig for foreldrene å tolke signalene deres. Det er derfor lurt å kontakte lege når barn under seks måneder får feber.

Også hos større barn er det noen signaler foreldre bør ta på alvor.

- Hvis barnet virker medtatt, får utslett eller andre symptomer, bør man ta barnet med til legen. Stiv nakke og problemer med å puste må også vurderes av lege, sier Hermansen.

Det samme gjelder hvis temperaturen holder seg høy, over 40 grader, flere dager uten å gå ned.

- Feber er ingen sykdom Men som oftest er det ingen grunn til bekymring. Feber en uke i strekk er ikke uvanlig hos barn, har Hermansen erfart som fastlege i Grue kommune. Vanligvis kommer en febertopp de to-tre første dagene og så synker feberen.

- Feber er ingen sykdom i seg selv, men et tegn på infeksjon i kroppen. Det kan være en reaksjon på bakterier eller virus. Som regel skyldes det virus, som forkjølelse eller influensa, og går over av seg selv, sier Hermansen.

Legen har erfart at mange foreldre er litt redde for feber. Mange henter fram pilleeska så snart barnets panne blir litt varm. Hermansen mener det er unødvendig.

- Det brukes for mye febernedsettende midler. Man må huske at de også kan ha bivirkninger. For mange går det automatikk i å gi febernedsettende piller hvis temperaturen stiger over 39 grader. I stedet bør du la barnet få hvile seg litt i senga. Feber i seg selv er ikke farlig, ser hun.

Marit Hermansen understreker at feber er en naturlig reaksjon i kroppen, og noe som helst bør få gå sin gang.

- Men hvis barnet er plaget av feberen, kan man gi febernedsettende medisiner, som Paracet. Har barnet vondt i hodet og i kroppen, så kan det være til hjelp, sier hun.

Når barn får feber, råder Marit Hermansen foreldre til å huske tilbake på sin egen barndom, da "medisinen" gjerne var et par rolige dager under dyna med et stort glass saft på nattbordet.

Her er lege Marit Hermansen råd til pleie av feberhete barn:

• La barnet få hvile og bestemme sitt eget tempo. • Gi rikelig med drikke. • Pass på at barnet ikke blir for varmt. Ta gjerne av noen klær. • Ved høy feber bør du se til barnet i løpet av natta. • Barn med feber er ikke særlig sultne. Det er greit. Barnet tar igjen spisinga senere. Mål temperaturen ved ferber Foreldre bør følge med på om barnet drikker nok og tisser. Barnets allmenntilstand er det som gir den beste pekepinn på hvordan feberen utvikler seg.

Slapphet og mangel på matlyst tyder på dårlig allmenntilstand. Måling av barnets temperatur er også nyttig, mener lege Marit Hermansen.

- Det er viktig å måle temperaturen. Det handler om å se kretsløpet i feberen, slik at du merker om den går ned. I tillegg kan det være viktig å kjenne utviklingen hvis man må kontakte helsevesenet, sier hun.

Slik måler du temperaturen: 

• Mål en gang i døgnet, om kvelden, når temperaturen er høyest. • Det er viktig at mor og far bestemmer. Er dere trygge, blir barnet trygt. • Rumpa er det beste stedet å måle. Det er enkelt, trygt og billig. • Øretermometer går også an, men er mer usikkert. Følg bruksanvisningen nøye. • Ikke mål temperaturen i munnen. Det gir usikkert resultat.
Barnehagen eller ikke? Mange barnehager og skoler ber foreldre gi barnet en feberfri dag hjemme etter en feberkule. Allmennlege Marit Hermansen synes foreldre skal bruke sitt eget skjønn når det gjelder dette.

- Har barnet hatt 38 i feber, men likevel vært i superform dagen før, er det ikke noe i veien for å sende barnet i barnehagen eller på skolen uten en feberfri dag imellom. Men man skal være forsiktig med å sende "sjabre" barn på skolen og i barnehage. Det er mest av hensyn til barnet selv. Dette handler ikke så mye om risiko for å smitte de andre barna, for barn har smitte rundt seg hele tiden, sier Hermansen.

Ta quizen: Er barnet for syk til å gå i barnehagen?

Når et feberhett barn kommer til legekontoret, vil fastlegen forsøke å finne ut hva feberen kommer av. Den vanligste årsaken er luftveisinfeksjoner, som forkjølelse eller influensa.

- Som regel finner vi en årsak, sier Marit Hermansen.

Dersom feberen skyldes luftveisinfeksjoner, som normalt er forårsaket av virus, vil legens råd være: Vent og se. Det går over av seg selv.

Har barnet vondt i halsen, kan legen ta en bakterieprøve av mandlene. Dersom det viser seg at feberen skyldes bakterier, som streptokokker i halsen, kan antibiotika være nødvendig. Legen kan også skrive ut antibiotika dersom feberen skyldes en urinveisinfeksjon.

Får feberkrampe Noen barn reagerer med krampe når kroppstemperaturen stiger. Dette gjelder særlig spedbarn og små barn, ifølge Helsebiblioteket.

Feberkramper er normalt ikke farlig, men oppleves som dramatisk mens de står på. Første gang barnet får feberkramper, bør lege kontaktes.

Ofte er anfallet over før barnet rekker å komme til legen, men foreldrene kan få råd og hjelp til hvordan slike kramper skal behandles hvis de oppstår igjen. Dersom barnet reagerer med feberkramper, bør foreldrene ha lav terskel for å ty til febernedsettende medikamenter.

Les også:
Slik vet du at du har influensa
Flere til til hvordan du måler temperaturen
Se om barnet er sykt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.