SYKERE: Det er viktig å velge riktig hostesaft. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
SYKERE: Det er viktig å velge riktig hostesaft. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.comVis mer

Feil hostesaft kan gi infeksjon

Vær nøye hvis du vil slippe en antibiotikakur.

Det finnes to typer hostesaft du kan kjøpe reseptfritt, og det gjelder å holde tungen rett i munnen. For velger du feil, kan du i verste fall bli verre av hosten, og få en bakteriell infeksjon som krever antibiotika.

Det sier reseptarfarmasøyt ved Nycomed, Ragnhild Tonstad Scheen.

Det finnes også andre råd for å bli kvitt en forkjølelse.

Det er vanlig å skille mellom to typer hoste, slimhoste og tørrhoste, og det lages ulike typer hostesaft for hver av disse.

Slimhoste Slimhoste er en produktiv hoste, det vil si at du hoster opp slim. Slimet er noe kroppen prøver å støte fra seg som en del av infeksjonen. Derfor er det viktig å få det opp. Kommer ikke slimet opp, kan det skape grobunn for bakterier.

Tonstad Scheen anbefaler hostesaft mot slimhoste for denne typen hoste. Den skal gjøre slimet mer tyntflytende, og dermed lettere å hoste opp.

De to merkene som utgjør det aller meste av salget i Norge, er Bisolvon og Solvipect. Disse er reseptfrie og kan kjøpes på apotek og i dagligvarebutikker.

- Hvis man bruker hostesaft mot tørrhoste når man har slimhoste, dempes hosterefleksen. Da kan man risikere at slimet ikke kommer opp, forklarer Tonstad Scheen.

Dette kan føre til flere problemer enn selve hosten.

Sykere - Hvis slimet blir liggende, kan det det føre til en bakteriell infeksjon som krever antibiotika. Derfor er det viktig at slimet kommer opp, understreker Tonstad Scheen.

Også medisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, understreker viktigheten av ikke å bruke hostemedisin mot tørrhoste hvis man har slimhoste.

- Slimet skal opp, sier han.

Ingen dokumentasjon Madsen vil imidlertid ikke anbefale å bruke hostesaft beregnet mot slimhoste. Han er ganske klar:

- Det finnes ingen dokumentasjon på at reseptfri slimløsende hostesaft virker.

Flere studier viser at reseptpliktig hostesaft kan ha en slimløsende effekt, men den gir ikke færre komplikasjoner som lungebetennelse eller bronkitt, påpeker Madsen.

I stedet for bruk av hostesaft, råder han til å drikke rikelig med væske for å få slimet til å bli mer tyntflytende.

- Nok væske er svært viktig når man er forkjølet og har slim, sier han.

Reseptarfarmasøyt Tonstad Scheen viser til at legemiddelverket har godkjent salg av den reseptfrie slimløsende hostemedisinen.

- Vi har fått godkjenning for å selge dette som legemiddel, og det forholder vi oss til, sier hun.

Dårlig håndhygiene er bare én av måtene forkjølelse smitter på.

Tørrhoste Dette er en såkalt uproduktiv hoste, det vil si at hosten ikke bidrar at kroppen kvitter seg med slim. Hosten skyldes at slimhinnene er irriterte, og dette trigger hosterefleksen.

Tørrhoste kan være et av de første tegnene på at du er i ferd med å få influensa.

SESONG NÅ: Februar er høysesong for forkjølelse og luftveisinfeksjoner.  Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
SESONG NÅ: Februar er høysesong for forkjølelse og luftveisinfeksjoner. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Den eneste reseptfrie hostesaften på markedet som utelukkende er beregnet på tørrhoste, heter Noskapin.

Å bruke feil hostesaft ved tørrhoste er ikke farlig, ifølge Tonstad Scheen.

- Da vil ikke hostesaften virke, og du fortsetter å hoste. Bortsett fra det, vil det ikke gjøre noe, sier hun.

Hostedempende Steinar Madsen i legemiddelverket er enig i at denne hostesaften er svakt hostedempende. Behøver man sterkere hostemedisin, kan man få resept av legen. Cosylan heter den mest vanlige hostedempende medisinen på resept.

- Denne kan man bruke for eksempel på kvelden hvis man har en plagsom tørrhoste. Men den skal kun brukes på tørrhoste, understreker han.

Vær obs på at denne hostesaften har rød trekant. Den inneholder det morfinlignende stoffet etylmorfin.

Statens legemiddelverk advarer mot bruk av den reseptfrie hostemedisinen Noskapin sammen med det blodfortynnende middelet warfarin (Marevan). Noskapin kan forsterke virkningen av warfarin, ifølge legemiddelverket.

Bivirkninger Den reseptpliktige hostemedisinen Efedrin, som virker ved at den utvider luftveiene og tørker inn slimhinnene, har vist seg å gi mye bivirkninger, særlig til barn.

Bruken er innskjerpet, og den skal nå ikke gis til barn under to år. Bivirkningene kan blant annet være høy puls, uro og hjertebank.

Noen mener trening kan hjelpe mot forkjølelse, andre mener det er farlig.

God placebo Madsen har ingen hostemedisin å anbefale alle som hoster og harker for tiden. Men noen ting vil ha likevel råde til:

- Når man føler seg litt tufs, kan det være mye god placebo i litt melk med honning eller en god rødvinstoddy. Og placebo skal man ikke undervurdere - dessuten er det helt ufarlig, sier han.


LES OGSÅ: Influensa eller forkjølet - slik vet du forskjellen
Disse tegnene som betyr legebesøk
Forkjølelse kan være bra for kroppen din
Forbrenner vi mer i kulda?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

MEN VIRKER DEN? Det finnes ingen dokumentasjon på at reseptfri slimløsende hostesaft faktisk virker, ifølge direktør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk. Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto
MEN VIRKER DEN? Det finnes ingen dokumentasjon på at reseptfri slimløsende hostesaft faktisk virker, ifølge direktør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk. Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto Vis mer