Feilgrepene dine gir sure og trassige unger

Disse tipsene redder dagen.

SJEFETE BARN: - Husk at barna får sterkere og sterkere vilje etter hvert. Den dagen du merker at barnet styrer skuta, er det gått for langt, advarer barnevernspedagog Liv Randi Raavand.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
SJEFETE BARN: - Husk at barna får sterkere og sterkere vilje etter hvert. Den dagen du merker at barnet styrer skuta, er det gått for langt, advarer barnevernspedagog Liv Randi Raavand. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Spør du 4-åringen «Hva skal vi spise til middag i dag?» er du i trøbbel.

Regn med at svaret kan bli: «Boller og seigmenn».

Resultatet kan bli en opprivende scene med hyl og skrik, for du har jo faktisk invitert barnet til å bestemme middagsmenyen.

Unngå åpne spørsmål - Er vi ikke helt til stede, stiller vi også de dummeste spørsmålene, sier barnevernspedagog Liv Randi Raavand til Foreldre & Barn.

- «Skal vi gå fra barnehagen nå?» gir ingen mening, det er jo allerede bestemt. Så ikke still de åpne spørsmålene når det ikke er rom for forslag, sier Raavand.

TYPISKE KONFLIKTER Dette er bare én av mange situasjoner der foreldre lett havner i konflikt med barna.

Her er barnevernspedagog Liv Randi Raavands råd til å unngå dem:

Måltider: Still ikke åpne spørsmål når måltidet allerede er bestemt.

Gjør heller:

Server en liten porsjon, så det er mulig for barnet å spise opp alt. Liker ikke barnet grønnsaker, kan du kamuflere dem ved å mose og blande dem inn i maten. Etabler en fast regel om at her i huset sitter vi ved bordet til vi har spist opp, eller blir sittende ved bordet til alle er ferdige. Følg enkle kjøreregler og få fokuset vekk fra maten. Ha koselige rammer rundt måltidet, snakk sammen om hvordan dagen har vært, for eksempel. Planlegg helst måltidene for en hel uke om gangen. Det senker stressnivået. I helgene kan dere lage mat sammen. Barn synes det er stor stas å få lov til å delta sammen med de voksne, og de spiser oftere det de har vært med på å lage. Hente og bringe: Du spør: Skal vi gå hjem fra barnehagen? Nei, det vil ikke poden!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer