Fem akevitter til terningkast seks

Test av årets juleakevitt.

VINNEREN: Gamm Oppland holder stand som vår beste akevitt, men pustes i nakken av årets Juleakevitt.
VINNEREN: Gamm Oppland holder stand som vår beste akevitt, men pustes i nakken av årets Juleakevitt.Vis mer

(DAGBLADET): Norske akevitter har blitt perfeksjonert til et av verdens ypperste smakstilsatte brennevin.

Vi snakker om et av verdens reneste brennevin med noen av verdens beste kvaliteter på de krydder som brukes.

De fleste norske akevittene er basert på gamle oppskrifter og flere hundre års erfaring.

Oppskriftene overtok Vinmonopolet imellom 1922 og 1927.

- Disse har vi vært veldig tro mot i alle år, forteller destillatør Halvar Heuch hos Arcus.

Spritkvaliteten er blitt renere. De blir rundere, men mister litt kompleksitet fra fuselen.

Andre endringer i smak har skjedd over tid ved at det er benyttet yngre eikefat.

Mer smak og sødme blir tilført fra eiken og sherryen.

Juleakevitt Årets er den 23. årgang i rekken, alle signert Halvor Heuch.

Og da sikter vi ikke bare til signaturen på flaska, men til innholdets karakter.

Det geniale med denne fatmodnete juledrikken er at den har med seg litt av alle sine forgjengere.

Alle årgangene blir ulike, rundere og dypere i smaken for hvert år som går.

Det samme skjer med de langlagrete eksklusive akevittene, Gilde Non Plus Ultra, Gammel Oppland Portvinsfatmodnet og Ekstra modnet Gilde Juelaquavit.

De får en herlig dybde og fylde.

AKEVITTRIDDER:  Destillatør hos Arcus, Halvor Heuch, er tildelt St. Olav for sin innsats Foto: OLE C. H. THOMASSEN
AKEVITTRIDDER: Destillatør hos Arcus, Halvor Heuch, er tildelt St. Olav for sin innsats Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

Gilde Non Plus Ultra imponerte i sin tid delegasjoner av konjakkprodusenter som besøkte Norge.

Derfor skal vi servere de beste akevittene med stolthet i flotte tulipanglass og samtidig vite at dette er brennevin i klasse med det beste av fransk Cognac XO.

Arcus produserer nå en rekke forskjellige akevitter, klassikerne og flere nykommere basert på gamle oppskrifter, og atter andre som er utviklet av destillatør Halvar Heuch.

- Det er like naturlig å finne den riktige akevitten til enhver rett som det er å finne en passende vin eller øl, forteller Heuch.

- Det handler om å smake seg fram, finne urter, krydder og lagring som passer til det du skal spise.

Alkoholstyrken er dessuten viktig, sterkere til fet mat.

Det gjelder så vel for akevitten, som ølet og vinen, er Heuschs gode råd.

De nye De nye akevittene som er utviklet til forskjellige retter, har fått navn som gjør at det blir lett å velger riktig.

God Gamal Smala Dram, Opplandske Rakefisk Aquavit og  Norsk Lutefisk Aquavit er ikke til å ta feil av.

Det finnes også varianter med laks og bacalao i navnet.

Og de passer, ekspertene har smakt seg fram.

Litt vanskeligere blir det med retter som sild og ost.

Til sild kan du jo prøve en Gilde Taffel eller det karvefrie brennevinet Faun.

Denne skribent har prøvd akevitt og nøkkelost, en liten aha-opplevelse.

Prøv selv og finn din «nøkkleostakevitt».

Bestselgerne Tradisjonelt dominerer Linjeakevitt fra Løiten, eller ekvatorialkrysset Lysholm, Gammel Opland og Gammel Reserva, og det er ikke uten grunn.

Disse dekker det meste av norsk julemat sammen med Juleakevitten.

Bestselgerne er Juleakevitten, Løytens Linie og Gammel Opland.

Dagbladets vinekspert, Ken Engebretsen, er klinkende klar i sin konklusjon:

- I våre øyne er landets desidert beste akevitt, Gammel Opland.

- Den slår de andre nord og ned i alle blindtester og viser sin renhet, kraft, bredde og finstemthet i smak som ingen andre.

De beste Vi har testet de mest tilgjengelige bestselgerne, de andre er dine valg etter rett og geografi.

Det er jo noe eget med Bergens Aquavit 1818, Drammens Aquavit, Simers Oslo Aquavit, Lysholm Trondhjemsaquavit, Gammel Porsgrund Akevitt eller Gammel Sunnmøring Juleakevitt.

Og til kaffen, om det fortsatt er noen flasker å få kjøpt, tar vi en Gammel Opland som har tilbrakt fem år i portvinsfat.