Fem årsaker til at middagen går i vasken

Svidd, tørr, seig eller rå? Unngår du disse tabbene, lykkes du på kjøkkenet.

VELBEKOMME: Litt planlegging, lave skuldre, og mer enn et halvt blikk på oppskrift og klokken. Illustrasjonsfoto: RADIUS (RM) / NTB SCANPIX
VELBEKOMME: Litt planlegging, lave skuldre, og mer enn et halvt blikk på oppskrift og klokken. Illustrasjonsfoto: RADIUS (RM) / NTB SCANPIXVis mer

Du har vært der. Hos han som alltid serverer god mat.

Kjøtt og fisk er perfekt stekt. Alle elementene i middagen er klar samtidig.

Kokken har tid til å hjelpe junior med leksene, mens middagen gjør seg klar i ovnen, eller til å slappe av og ta seg et glass vin med gjestene mens han legger siste hånd på verket.

Hvordan får han det til?

Det er heldigvis ingen heksekunst. Det meste kommer med erfaring.

Mangler du erfaring, kan du - enn så lenge - lære litt av vår. For ja, vi har gått på trynet over grytene, mer enn én gang.

Heldigvis glemmes det fort, og det meste unnskyldes over hyggelig middagsselskap og et godt glass vin.

Her er fem vanlige kjøkkentabber du bør unngå.

# 1 Du har ikke lest oppskriften De fleste oppskriftene er skrevet i den rekkefølgen du skal følge, men ikke alltid. Om du kommer til punkt tre, og finner ut at du nå skal ta fisken som har ligget til utvanning i tre timer, er løpet fort kjørt. Og stol på oss: Hurtigvanning av klippfisk, kjapptining av frossen kalkun, eller hurtigsteking av kjøtt som skal langtidsstekes, fungerer ikke spesielt bra.

Resultat? Seig, salt eller alt for sen middag.

Fiks: Les gjennom hele oppskriften før du begynner å lage maten.

#2 Du har ikke alle ingrediensene Så har du bommet litt i butikken. Eller glemt å handle. Det er ikke krise å bytte ut ingredienser. Så lenge du vet hva du gjør. Men det er lett å bomme med tilsynelatende like matvarer.

For eksempel dersom oppskriften ber om crème fraîche. Da kan du bare bruke lettrømmeresten, eller? Helt greit om du skal lage en dip, da er det eneste som skjer at smaken vil bli litt annerledes. Men om du skal ha det i en vamrett, vil du fort oppdage at lettrømmen ikke er kokefast.

Resultat? Det klumper seg, det skiller seg, det sprekker - og smaken blir ubalansert.

Fiks: Sørg for at du bytter ut ingredienser med andre med like egenskaper.

Rømme, crème fraîche eller yoghurt? Se hva du bør bruke når.

#3 Du smaker ikke på maten Her kan man ta lærdom av gode bartendere. Du har kanskje lagt merke til at de gjerne tar et sugerør i drinken, og ved hjelp av vakum fanger opp en ørliten smak, for å sørge for at drinken smaker slik den skal, før du får den.

Dette gjør kokkene også. De smaker på sausen, mosen, gryten, suppen og puréen, for å sørge for at de har laget balansert mat. Og at de ikke har tatt feil av salt og sukker.

FØLG MED: Dette hadde ikke skjedd om du hadde hatt et øye på komfyren. Illustrasjonsfoto: RADIUS (RM) / NTB SCANPIX
FØLG MED: Dette hadde ikke skjedd om du hadde hatt et øye på komfyren. Illustrasjonsfoto: RADIUS (RM) / NTB SCANPIX Vis mer

Resultat? For sterk, for søt, for salt, for sur - eller rett og slett smakløs mat.

Fiks: Her er triksene som redder middagen

#4 Du lager mat på slump Det er så enkelt for dem som er vant til å lage mat å tilsette en dæsj av det ene, en klype av noe annet og en håndfull av det tredje.

Er du vant til å lage en rett, eller mat fra en type kjøkken, er det lett å operere med usikre variabler, men om du prøver deg på noe nytt, er det rett å trå feil.

Resultat? Dette kan gå alle veier. Selv gikk vi på en durabelig nelliksmell en av de første gangene vi laget indisk mat. Litt nellik må til, men resultatet føltes litt som bakemester Harepus' dobbelpeprede pepperkaker.

Fiks: Bruk oppskrift de første gangene du lager nye retter.

#5 Du konsentrerer deg om noe helt annet Følger du punktene over, burde det gå fint. Men det er ikke store marginene som skiller en nydelig biff fra en tørr kjøttfille. Telefonen ringer, noen skal ha hjelp, eller du bestemmer deg for å poste bilder av hvor flink du er.

Resultat? Svidd, overstekt, tørr og seig mat.

Fiks: Følg med.

Det var selvsagt ikke alt. Det er flere skjær i sjøen. Men klarer du å unngå disse, er du et langt stykke på vei.

Hva er din største kjøkkentabbe?

KAOS: Du kommer også langt med en ryddig kjøkkenbenk - så har du god oversikt over. Illustrasjonsfoto: JH / PLAINPICTURE / NTB SCANPIX
KAOS: Du kommer også langt med en ryddig kjøkkenbenk - så har du god oversikt over. Illustrasjonsfoto: JH / PLAINPICTURE / NTB SCANPIX Vis mer