<strong>IKKE LA DETTE BLI DAGLIGDAGS:</strong> Det skal ikke så mye til å få bedre råd. Lag en plan for hvordan du skal disponere pengene dine, og hold deg til den. Foto: PER ERVLAND/OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE LA DETTE BLI DAGLIGDAGS: Det skal ikke så mye til å få bedre råd. Lag en plan for hvordan du skal disponere pengene dine, og hold deg til den. Foto: PER ERVLAND/OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Fem enkle tips for å snu minus til pluss

Ta kontroll på økonomien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside.no: Så mange som 49 prosent oppgir at de går tomme før lønningsdag. Da kan veien til betalingsproblemer være kort. Går du i minus hver måned, er du helt nødt til å gjøre noen justeringer.

Men ikke fortvil, for følger du våre fem enkle råd skal du fint kunne snu minus til pluss før året er omme.

1. Sett opp budsjett Nøkkelen til å få en økonomi i balanse, er ganske enkelt å ikke bruke mer enn man har.

Det første du må gjøre er derfor å skaffe deg en oversikt over forbruket ditt.

Budsjettering kan gjøres enkelt, og mange banker har verktøy du kan benytte i nettbanken. Beregn hvor mye du må sette av til faste utgifter, og legg en plan for hvordan du skal disponere resten av pengene.

Skal budsjetteringen ha noe for seg, må du holde deg til planen du har lagt.

2. Opprett regningskonto Del årets faste utgifter (lån, strøm, forsikringer, NRK-lisens, barnehage med mer) på tolv og overfør dette beløpet pluss en liten buffer til en regningskonto på lønningsdag hver måned.

Med regningskonto får du en forutsigbar økonomi gjennom året, uavhengig av når det er forfall på de største regningene.

3. Fast sparing Det er lettere å spare hvis pengene «forsvinner» fra konto før du rekker å bruke dem. Vi anbefaler at du setter opp fast sparing som trekkes fra konto på lønningsdag. For langsiktig sparing vil fondssparing gi best avkastning, men da må du tåle at verdiene svinger litt.

Skal du spare til noe du skal bruke penger på det nærmeste året, eksempelvis en ferie eller et oppussingsprosjekt, er det lurt å ha pengene på en høyrentekonto. Med fondssparing til kortsiktige spareformål, kan du risikere at verdiene har falt akkurat i det du trenger dem.

4. Kutt sløsinga For mange vil det være en tankevekker å se hvor mye penger man faktisk har brukt på klær, kafebesøk og abonnementer man får mer eller mindre igjen for. Denne journalisten fikk en liten aha-opplevelse da jeg gikk gjennom kontoutskriften og så hvor mange kafebesøk jeg faktisk hadde i barselpermisjonen.

Tør du sjekke? Få svaret med en gang med Dinsides sløsekalkulator

5. Få ned prisen Hvert år går det med mye penger til renter, forsikringer, strøm, mobil og ulike abonnementer. Her kan det være gode penger å spare. Dinside-kollega Berit B. Njarga sparte nylig 5.000 kroner i året bare ved å bytte forsikringsselskap.

Mange synes nok NRK-lisensen er dyr de to gangene i året den kommer. Med regningskonto sprer du belastningen over hele året. Foto: BERIT B. NJARGA
Mange synes nok NRK-lisensen er dyr de to gangene i året den kommer. Med regningskonto sprer du belastningen over hele året. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Sjekk priser her: 
• Dinsides strømkalkulator
• Billigste boliglån
• Billigste innboforsikring

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer