HVERDAGSMIDDAG: Med pasta og tomatsaus i kjøkkenskapet, går det fort å lage middag. Slik blir den enda bedre. Illustrasjonsfoto: STEVE CUKROV / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
HVERDAGSMIDDAG: Med pasta og tomatsaus i kjøkkenskapet, går det fort å lage middag. Slik blir den enda bedre. Illustrasjonsfoto: STEVE CUKROV / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIXVis mer

Fem feil du gjør når du lager pastasaus fra glass

Slik får du standardsausen til å smake som hjemmelaget.

Joda, det beste er å lage tomatsausen selv, fra bunnen.

Vi har til og med verdens beste oppskrift, som du enkelt kan fikse mens spaghettien koker.

Men selv om den (helt ubeskjedent) er verdens beste, er det ikke til å komme forbi at denne avviker noe fra den klassiske norske versjonen av tomatsaus. Skal vi lage den varianten selv, krever det noen timer over grytene.

Det er det ikke alltid tid og rom for. Da er det fint å ty til et glass.

Det finnes en rekke varianter å velge mellom. Fra kjente, italienske, merkevarer, og fra butikkenes egne merkevarer.

Sunne er de også. Da vi testet pastasaus i forrige uke, fikk hele 13 terningkast seks - og prisen på produktet har nødvendigvis ikke noe å si for kvaliteten

Kok, hell, rør Fremgangsmåten varierer noe, men felles for de aller fleste er at det eneste du trenger å gjøre, er å varme dem opp, før du har over pastaen.

KOK INN TØRT KRYDDER: Velger du tørkete krydderurter som smaksetter, bør du la det koke med sausen en god stund, for å få ut smaken. Illustrasjonsfoto: CATALIN PETOELA / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
KOK INN TØRT KRYDDER: Velger du tørkete krydderurter som smaksetter, bør du la det koke med sausen en god stund, for å få ut smaken. Illustrasjonsfoto: CATALIN PETOELA / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer

Latskapsvarianten er å røre et par skjeer rett inn i pastaen.

Sjansen er da stor for at det smaker greit, ikke godt. Det er det heldigvis lett å gjøre noe med!

Her er fem årsaker til at middagen ikke smaker så godt som den burde gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fem årsaker til at middagen går i vasken

#1 Du rører sausen rett inn i pastaen Ren tomatsaus kan fint røres inn i nykokt pasta. Det vil ikke smake vondt, men litt flatt.

Glem heller ikke at kald saus + varm pasta = lunken middag.

Sørg for at sausen er god og varm, så er hele retten varm mens du spiser den, ikke bare de første to-tre bitene.

#2 Du varmer bare opp sausen Ikke bare bør du varme opp sausen, du bør også la den koke litt, for virkelig å fremheve smaken.

13 FÅR TERNINGKAST SEKS:
Ferdige pastasauser har mye tomater i seg og som oftest lite fett. I denne testen får 13 produkter en sekser på terningen. Men dyrest er ikke alltid sunnest!
13 FÅR TERNINGKAST SEKS: Ferdige pastasauser har mye tomater i seg og som oftest lite fett. I denne testen får 13 produkter en sekser på terningen. Men dyrest er ikke alltid sunnest! Vis mer

Vil du at det skal gå kjapt, dekk bunnen av en kjele med vann, kok det opp når du setter på pastaen, og ha i sausen. Så lar du det koke inn mens pastaen koker. Tilsett evt litt mer vann om nødvendig.

Et annet alternativ er å ha sausen i en ildfast form, og sette den i ovn, på 175 grader, og la den bake mens pastaen koker. Du vil få en fyldigere og rundere smak på sausen.

Det høres ikke ut som om det vil gjøre noen stor forskjell, men det vil det. Vi lover.

#3 Du bruker bare sausen De aller fleste pastasauser kommer med litt krydder. Men det kan alltid bli mer.

Du kommer fryktelig langt om du hakker den hellige toskanske treenighet, litt chili, hvitløk og persille, og surrer det i olje, før du har det over sausen.

Tomatsaus er også en fin unnskyldning for å lure litt grønnsaker inn i kostholdet, om det er nødvendig. Ha i litt reven gulrot, løk eller en finhakket selleristang. For ikke å glemme restene fra juicing.

Ble det for sterkt? For surt? For salt? Slik redder du middagen.

#4 Du bruker krydderurter feil Basilikum og tomatsaus til pasta er en vinner, men husk at basilikumblader er skjøre, og vil bli slappe, nesten svarte og lite apetittelige om du har dem i med en gang.

Knip av noen stilker, så langt ned du kommer, og plukk av bladene.

Legg bladene til side, og finhakk stilkene, som du kan la koke med sausen. Bladene rører du i ved servering, så får du mest mulig ut av den fine basilikumsmaken.

Det samme gjelder for andre skjøre krydderurter som koriander. Også her er det supert å ha finhakkete stilker i tidlig i kokeprosessen, mens bladene bør spares til slutt.
 
#5 Du stopper med sausen Varm, oppjazzet saus er godt, men det burde ikke stoppe der. Du kan kamuflere mye halvgod pasta med litt spennende topping.

Italienere serverer sjelden pasta uten fersk, revet parmesan og nykvernet pepper, og det er selvfølgelig sjelden feil. 

Andre toppinger som kan smake godt med tomatsaus er ristete pinjekjerner, gresskarfrø, hakket bladpersille.

Eller den universelle smaksredderen: En skvis sitron.

Buon appetito!

Sju ting du bør ha på lur i skapet for å lage italiensk mat

IKKE GRYTEKLART: Du kommer fryktelig langt med å betrakte pastasausen mer som base enn ferdig middag.Illustrasjonsfoto: SAM 72 / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
IKKE GRYTEKLART: Du kommer fryktelig langt med å betrakte pastasausen mer som base enn ferdig middag.Illustrasjonsfoto: SAM 72 / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer
LAG SELV: Tomatpuré kan også fungere som en rask løsning, men da er du avhengig av mye ekstra smak. Illustrasjonsfoto: PINKYONE / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
LAG SELV: Tomatpuré kan også fungere som en rask løsning, men da er du avhengig av mye ekstra smak. Illustrasjonsfoto: PINKYONE / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer