Fem knep som funker mot hold

Årsaken til hold er fortsatt uavklart - her er knepene som hjelper.

LØPETUR: Ved å ta noen forholdsregler kan du redusere faren for å få ødelagt løpeturen av hold. Illustrasjonsfoto: Colourbox
LØPETUR: Ved å ta noen forholdsregler kan du redusere faren for å få ødelagt løpeturen av hold. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du har ganske sikkert kjent den komme snikende. Den stikkende verkingen i siden - like under ribbeina. Den kommer gjerne akkurat når du har fått opp tempoet, og alt ligger klart for en perfekt treningsøkt, og det eneste som hjelper er å roe ned litt.

Men hva er egentlig hold, eller sting som det også kalles?

Vet ikke hvorfor - Forskere er usikre på hva som er årsaken til hold, men det har vært flere teorier gjennom tidene, sier lege i Olympiatoppen, Ola Sand.

En periode trodde man hold skyldtes nedsatt blodtilførsel til mellomgulvsmusklene, men denne teorien har liten støtte i dag.

Man har også trodd at hold skyldtes at blodtilførselen økte til fordøyelseskanalen etter at man har spist, men heller ikke denne teorien finnes det holdepunkter for.

- Det er faktisk ingen som vet svaret på hvorfor vi får hold eller sting, sier Sand.

Nyere teori Sand forteller at en nyere teori går ut på at hold skyldes irritasjon i bukhinnen som omgir bukorganene. Denne hinnen består av to lag. Det ene dekker bukorganene, og det andre er festet til bukveggen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer