Fem nye ting du bør hive på grillen

Ja, det er lov å grille pølser!

TILBEHØR TIL GRILLMAT: Det kan ofte være vrient å lage tilbehøret til grillmaten. Her har du noen forslag. Dette er asparges med bacon og chèvre. Foto: Erik Hannemann
TILBEHØR TIL GRILLMAT: Det kan ofte være vrient å lage tilbehøret til grillmaten. Her har du noen forslag. Dette er asparges med bacon og chèvre. Foto: Erik HannemannVis mer

Det første man tenker når været tillater grilling er pølser. Det sitter i ryggmargen på nordmannen. (På samme måte som den første snøen får oss til å finne fram ski og staver. Nordmannens sjel vil alltid være et mysterium for sosialantropologene.)

ASPARGES MED REKER: Asparges blir et sunt og godt måltid med denne oppskriften. Foto: Erik Hannemann
ASPARGES MED REKER: Asparges blir et sunt og godt måltid med denne oppskriften. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Men så fort de første pølsene er fortært, får jeg lyst til å grille noe annet. Noe helt annet.

NOE Å TYGGE PÅ: Spareribs med honning og sennep. Foto: Erik Hannemann
NOE Å TYGGE PÅ: Spareribs med honning og sennep. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Dette ambivalente forholdet til pølser preger alltid sommeren, føler jeg. Pølser på grillen har mange forlokkende egenskaper; Pølser i lompe krevet ikke noe annet enn å handle. Du trenger ikke kniv, ikke kjøkkenbenk, ikke fjøl og det blir ikke oppvask - og du blir mett. Og smaken er slettes ikke verst. Dette er et godt batteri med argumenter for pølser på grillen. Så hva er motargumentene?

Vel, selv om pølser er godt, blir jeg altså fort lei. Når det ligger asparges, nykål, reker og krydder foran meg på benken, fylles jeg med energi. Bare synet av dette gir meg mer enn en pølse noen kan bidra med. Spør deg selv (eller kanskje ikke): Hva har egentlig pølser å tilby det åndelige deg?

Asparges, derimot?

Spareribs på grillen Så la meg komme med noen forslag til hva du kan grille. Det aller første jeg tenker på, er spareribs. Du prøver deg på de guttekule spareribsene til Jan Vardøen - med mørkt øl og chili, selvsagt. Nedenfor finner du et annet forslag som er litt enklere å lage, nemlig med sennep og honning.

Til spareribsen er det klassiske tilbehøret coleslaw. Coleslaw er en 70-tallsklassiker som har overlevd seg selv. Du lager det ved å skjære opp kål, helst nykål, og blande med finrevet gulrot, eple, majones, crème fraîche, sylteagurk og litt krydderier (oppskrift nedenfor).

Grillspyd Om du har fulgt med på TV-serien 4-stjerners middag, husker du kanskje de asiatiske grillspydene. De får du også oppskriften på her. Dersom det ikke frister, har vi en annen twist fra Asia, nemlig indisk grillspyd.

Asparges Så var det asparges! Dersom du vil at aspargesen skal ha hovedrolle,n kan du lage en herlig rett med asparges og reker. Om du vil ha dem som tilbehør, får du også en kul rett med grillet asparges, bacon og chèvre.

Og bare for å ha sagt det: Dette funker også til pølser.

Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
Dette er det beste brødet du kan bake
De beste potetoppskriftene
Aioli lager du enkelt på denne måten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.