Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Fem pålegg du lager mye bedre selv

Det er mye mye bedre, sunnere og kjempeenkelt!

SØTT OG GODT: Hjemmelaget sjokoladepålegg er populært på frokostbordet. Foto: ALLYSO / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
SØTT OG GODT: Hjemmelaget sjokoladepålegg er populært på frokostbordet. Foto: ALLYSO / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer

Det er kanskje ikke hver dag man unner seg søte pålegg på skiven, men i ferier og helger er det lov med litt ekstra kos.

Kjøpesyltetøy og andre søte pålegg som sjokoladepålegg og nøttesjokoladepålegg er proppfulle av sukker. Og gjerne en hel del tilsetningsstoffer og konserveringsmidler, slik at de skal holde seg lengst mulig. Smart, om du ikke spiser disse påleggene hver dag.

Bramat har testet blåbærsyltetøy, se hvilke som gir mest næring.

Gjør det selv Lager du selv har du bedre kontroll på hva som er i pålegget, og du kan også fint kutte sukkermengden, uten at du vil merke noen nevneverdig forskjell.

Og, ikke minst, du kan kontrollere mengden, slik at du ikke lager mer enn du spiser opp i løpet av en helg.

Det kan virke komplisert, men det er ikke så mye som skal til. Når du først har gjort det én gang, kommer du til å gjøre det igjen og igjen. For det er utrolig mye enklere enn en skulle tro. Du trenger kun et fåtall ingredienser, og det tar sjelden mer enn en halvtime - med unntak av HaPå - men det lager seg nesten selv. Det eneste du trenger å gjøre er å fylle på vann i gryten underveis.

Den eneste ulempen, om vi kan kalle det det er at det er så godt, at det har en lei tendens til å forsvinne litt fortere enn vi hadde tenkt.

Nye dagligvarer i februar: Se de ferske frokostnyhetene

Pass på glassene Hjemmelagete sjokolade- og nøttepålegg holder et par uker i kjøleskap, men dersom du sylter, kan glassene stå i månedsvis om du har dem i tette glass, og passer på én ting: Steriliserer glassene.

Dette kan du gjøre i stekeovn, eller ved å koke glassene før du har pålegget i dem.

Det samme gjelder om du skal sylte grønnsaker, som for eksempel syltet løk

Pålegg som er ment å vare maks en uke eller to, kan du fint ha i glass eller bokser du har vasket på vanlig måte.

TIPS: Har du laget litt for mye sjokoladeglasur til påsken? Det er perfekt sjokoladepålegg for søtmomser.

Hjemmelaget pålegg kan varieres i det uendelige. Her er fem av våre favorittoppskrifter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media