Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Fem salater du ikke kan motstå

April er snart over. Nå vil vi ha det lett, grønt og godt.

GRØNT: Lysegrønt, lett og vårlig. Slik vil vi ha det nå. Her lun brokkolisalat med valnøtter og ost. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR FRUKT OG GRØNT / SYNØVE DREYER
GRØNT: Lysegrønt, lett og vårlig. Slik vil vi ha det nå. Her lun brokkolisalat med valnøtter og ost. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR FRUKT OG GRØNT / SYNØVE DREYER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snøfnugg i lufta og noen uventede haglskurer får ikke lov til å velte troen på varmere vær. La oss heller vende blikket mot det grønne.

Det bugner i grønnsakdisken og snart er Norges første grønnsak, asparges, klar for ferden fra jord til bord.

Bøndene står klare til å høste.

Vårfølelsen Asparges er det første håndfaste beviset på at det blir sommer. Ingen annen grønnsak gir i samme grad følelsen av vår. Asparges passer til alt og kan spises rå, dampes, bakes eller grilles.

Det eneste asparges liker dårlig er lange bad i kokende vann.

Noe få minutter i kjelen, deretter isvann, er god behandling for asparges. Blanchering, som teknikken kalles, egner seg perfekt for grønnsaker du ønsker skal beholde litt krønsj.

En dressing av mild, gresk yoghurt, finhakket sjalottløk, olivenolje og sitronsaft er friskt og godt følge, synes Dagbladets kokk, Karla Siverts.

Hun bruker både lettkokte aspargesskiver og tynne strimler av rå asparges i salaten.

På toppen pynter hun med sprøtt, ovnsstekt kyllingskinn.

Vårløk Frisk brokkoli, vårløk, valnøtter og feta er en annen salatvariant som smaker supergodt. Med litt mathavre har du en salat som både metter og gir noe å tygge på.

Litt å tygge på får du også i den deilige quinoasalaten, også den med asparges. Salaten med reddik, mynte og brokkolini i tillegg er en spennende og uvant kombinasjon, en slik du ikke så lett kommer på klokka fem på fire mens mang en rumler og du tenker på hva du skal ha til middag.

Det er da man er glad for kokker - og oppskriftene deres.

Visste du at du nå får norskproduktert quinoa? Et ungt par på Ringsaker tok sjansen og lyktes.

Går du for noe mer klassisk, velg en salat Niçoise, oppkalt etter byen Nice. Kombinasjonen av oliven, egg, tunfisk og friske grønnsaker kan mengdejusteres og brukes som både hovedrett, forrett eller en frisk lunsjrett.

Mens vi venter på sommerferien er det få salater som kan gi mer feriefølelse. Mange av oss har spist Niçoise i strandkanten, kanskje med et glass kjølig rosévin i nærheten.

Grønnkål Er du blitt glad i grønnkål, er du ikke alene. Grønnkål er både trendy og supersunt. 100 gram grønnkål inneholder faktisk mer kalsium enn én desiliter melk.

Er du glad i grønnkål, vet du kanskje at Norge i fjor fikk en splitter ny grønnsak. Rosettkål er en krysning mellom rosenkål og grønnkål.

Grønnkålen, som før ikke var å oppdrive, får du nå tak i overalt. Den kan brukes på samme måte som spinat. Den er super i stuinger, deilig som tilbehør til alt fra fisk til pølser.

Vil du ha en mildere smak, la kålen få et par minutter i stekepanna eller i kokende vann. Kålen blir også søtere og mindre bitter hvis du fryser den før bruk.


Hele Norges coronakart