MYE Å VELGE MELLOM: Hele 43 ulike typer grovbrød er testet, og det meste er bra, men det er stor forskjell på grovhet. Foto: ERIK HELGENESET
MYE Å VELGE MELLOM: Hele 43 ulike typer grovbrød er testet, og det meste er bra, men det er stor forskjell på grovhet. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Fem seksere i stor grovbrødtest

43 ulike typer, stor forskjell på grovhet.

(Bramat.no): Nordmenn er og blir et brødspisende folk, men takket være lavkarbobølgen har mange begynt å spise grovere brød.

I dag er det mange flere typer grovbrød å velge mellom enn det var for bare et par år siden.

Uansett hvor du handler, har du muligheten til å kjøpe et brød som er 100 prosent grovt.

Dette er positivt!

Dårlig merking av noen brød Dagligvarebransjen har blitt mye flinkere til å produsere sunt og godt brød.

Det har også skjedd mye når det kommer til merking av brødene. Mange av dem er godt merket slik at du rimelig enkelt kan finne ut om du har et fint, halvgrovt, grovt eller ekstra grovt brød foran deg.

Den nye trenden er at flere av kjedene tilbyr «luksusbrød» pakket i gjennomsiktig plast, i tillegg til de litt traustere typene pakket i papirposer.

Hos REMA 1000 er disse brødene godt merket, mens hos Meny er det vanskeligere å skjønne hvor grovt brødet i gjennomsiktig pose egentlig er.

Mange av brødene har dessuten et utseende som gjør det lett å tro at de er svært grove, mens de i virkeligheten er nokså fine. Her er det altså rom for forbedring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Les også: Er brød fetende?

Forvirrende brødskala De fleste brød merkes i dag med brødskala'n, en sirkel som sier noe om hvor mye hele korn, kli og sammalt mel det er i et brød.

Jo større del av sirkelen som er farget, desto grovere er brødet.

Vær oppmerksom på at dette betyr at et brød som kategoriseres som grovt, har en grovhetsprosent som ligger et sted mellom 51 % og 75 %. Mens en grovhetsprosent på 75 % er bra, er 51 % egentlig ikke særlig grovt.

Skal du virkelig være sikker på at du velger grovt nok, bør du derfor også ta en titt på brødets grovhetsprosent som står i varedeklarasjonen. Jo høyere grovhetsprosenten er, desto grovere er brødet.

Hvis du vil ha et ordentlig grovt brød, bør du velge et som har en grovhetsprosent mellom 75 og 100.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av brød som er merket «grovt» eller «ekstra grovt» som er å få kjøpt i de største kjedebutikkene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet og umettet fett, fiber, natrium og grovhetsprosent.

Fiber og grovhetsprosent teller dobbelt, ettersom dette er viktige faktorer for å avgjøre hvor sunt et brød egentlig er.

Mye protein, fiber, umettet fett og grovhetsprosent har trukket opp, mens innholdet av mettet fett og natrium har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

Rangeringen Produktene er rangert i forhold til hverandre.

Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 4.

Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast ettersom alle disse brødene er sunnere enn lysere typer brød.

Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Fra vanlige butikker Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Les også: Fakta og myter og brød

Testresultater Fiber og frø En av testvinnerne med 100 % grovhet, bra med fiber, og mye av det sunne fettet. Karakter: Produsent: Coop, Goman Bakeriet Ingers lavkarbo En av vinnerne med grovhetsprosent på hundre, mye fiber, og fin fordeling mellom mettet og umettet fett. Karakter: Produsent: Bakers Ingers superrug En av testens vinnere med grovhetsprosent på 100, lite salt, mye fiber og bra fordeling mellom mettet og umettet fett. Karakter: Produsent: Bakers Grovbrød En av testvinnerne. En grovhetsprosent på 90, ikke for mye salt, lite fett og bra med fiber. Karakter: Produsent: Mesterbakeren Speltbrød 100% Enda en vinner med grovhetsprosent på 100, greit med fiber, og minimalt med salt og mettet fett. Karakter: Produsent: United Bakeries Ekstra grovt brød Et sunt brød med høy grovhetsprosent og bra med fiber. Karakter: Produsent: Coop, Goman Bakeriet Havrebrød Grovhetsprosent på 100, lite salt og fett, men litt mindre fiber enn testvinnerne. Karakter: Produsent: Coop, Goman Bakeriet Naturlig Sunt bygg fullkorn En rimelig høy grovhetsprosent, bra fordeling mellom mettet og umettet fett, og bra med fiber. Karakter: Produsent: Bakers Dansk rugbrød Høy grovhetsprosent, litt mer salt enn vinnerne, men greit med fiber. Karakter: Produsent: Christiania Bakeri Naturlig sunt havre fullkorn Bra grovhetsprosent og fiberinnhold. Karakter: Produsent: Bakers Trivselsbrød Høy grovhetsprosent, bra med fiber, fin fordeling mellom mettet og umettet fett. Karakter: Produsent: Coop, Goman Bakeriet Møllhaugen 3-kornbrød Nokså høy grovhetsprosent, greit med fiber. Karakter: Produsent: Bakers Nøkkelhull med omega-3 Rimelig høy grovhetsprosent, greit med fiber. Karakter: Produsent: Norgesbakeriet Naturlig Sunt spelt fullkorn Litt for lav grovhetsprosent, men fiberinnholdet er greit, og innhold av salt er lavt i forhold til en del av de andre brødene. Karakter: Produsent: Bakers Havrebrød Bra grovhetsprosent, men mindre fiber enn testvinnerne. Karakter: Produsent: Norgesbakeriet Møllhaugen grovbrød Rimelig bra grovhetsprosent, greit med fiber, og lite mettet fett. Karakter: Produsent: Bakers Chiabrød Lav grovhetsprosent i forhold til mange av de andre brødene. Karakter: Produsent: Norgesbakeriet Bakehusets Flerkorn Lav grovhetsprosent i forhold til mange av de andre brødene. Karakter: Produsent: Bakers Byggbrød Litt lav grovhetsprosent, og noe lavt fiberinnhold. Karakter: Produsent: Coop, Goman Bakeriet Birkenbrød Grei grovhetsprosent, greit med fiber, men litt mye salt. Karakter: Produsent: Norgesbakeriet Bakehuset Ruget Litt lav grovhetsprosent, men greit med fiber. Karakter: Produsent: Bakers Rugbrød Helt ok grovhetsprosent, greit med fiber. Karakter: Produsent: Mesterbakeren Grovt og godt Bygg Bra grovhetsprosent, men litt lavt fiberinnhold. Forholdet mellom mettet og umettet fett kunne vært enda bedre. Karakter: Produsent: Mesterbakeren Speltbrød Bra grovhetsprosent, men fiberinnholdet kunne vært høyere. Karakter: Produsent: Norgesbakeriet Kystbrød med omega-3 Helt ok grovhetsprosent. Karakter: Produsent: Coop, Goman Bakeriet Bakerens ferske grovbrød Litt lav grovhetsprosent sammenliknet med de andre brødene. Karakter: Produsent: Bakers Bakehuset helkorn Litt lav grovhetsprosent, helt greit innhold av fiber. Karakter: Produsent: Bakers Grovt og godt Havre Bra grovhetsprosent, men litt lavt innhold av fiber sammenliknet med en del av de andre. Karakter: Produsent: Mesterbakeren Bakerens ferske 5-kornbrød Litt lav grovhetsprosent. Karakter: Produsent: Bakers Løvebrøl Lav grovhetsprosent sammenliknet med en del av de andre. Karakter: Produsent: Coop, Goman Bakeriet Tigerbrød Litt lav grovhetsprosent, og lite fiber sammenliknet med en del av de andre brødene. Karakter: Produsent: Coop, Goman Bakeriet Birkebeinerbrød Litt for mye salt, og ikke spesielt høy grovhetsprosent. Karakter: Produsent: Bakers Speltbrød Ok grovhetsprosent, men litt lite fiber. Karakter: Produsent: Coop, Goman Bakeriet Familiebrød spelt Litt for lav grovhetsprosent, greit saltinnhold. Karakter: Produsent: Coop, Goman Bakeriet Pøbel brød Litt lav grovhetsprosent, og fiberinnholdet kunne også vært høyere. Karakter: Produsent: Mesterbakeren Landbrød Lite fiber og litt lav grovhetsprosent. Karakter: Produsent: Coop, Goman Bakeriet Energibrød For lite fiber, og ikke spesielt høy grovhetsprosent. Karakter: Produsent: Christiania Bakeri Josefines sunne brød Litt lav grovhetsprosent og innhold av fiber. Karakter: Produsent: Norgesbakeriet Kaptein Sabeltann Ikke spesielt høy grovhetsprosent, og innhold av fiber. Karakter: Produsent: Bakers K4 sport Litt for lav grovhetsprosent, greit innhold av salt. Karakter: Produsent: Bakers Grisla grovbrød Lav grovhetsprosent i forhold til testvinnerne. Karakter: Produsent: Coop, Goman Bakeriet Ice Age Litt lav grovhetsprosent og også lavt fiberinnhold i forhold til de som har fått høyere terningkast. Karakter: Produsent: Mesterbakeren Bakehuset Mors Litt lav grovhetsprosent, greit med fiber. Karakter: Produsent: Bakers Les mer på Bramat.no:
Et sunnere 2013
Sannheten om detox
Har du smakt jordskokk?