ØKOSTYRING? Sjekk om du kan det du bør om økonomi. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
ØKOSTYRING? Sjekk om du kan det du bør om økonomi. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NOVis mer

Fem smarte økonomitips alle bør kunne

Sjekk om du har god nok kunnskap om egen pengebruk.

Dinside Ikke alle av oss har like god styring på og kunnskap om hvordan vi bør bruke pengene våre, noe TV-programmet Luksusfellen beviser hvert år.

Enkelte råd er gjengangere, som du bør kunne for å sikre deg mot å havne utfor.

Her er fem smarte økonomitips som alltid vil være gjeldende..

#1 Betal regningene i tide Å skyve på regninger er ingen god idé, selv om det skulle være lite igjen på konto. Ikke bare begynner manges pengeproblemer med nettopp ubetalte regninger som hoper seg opp, men purringer, ikke minst de fra staten, som NRK-lisensen og studielånet, gir deg skyhøye ekstrautgifter.

Les også: De tjener en halv milliard på de mest forhatte regningene

#2 Ikke gå i kredittfella Uvettig bruk av kredittkort er en kjent økonomifelle, hvor slett ikke alle klarer å hente seg inn igjen. Rådet er å ikke bruke mer enn du vet du kan betale tilbake når kredittkortfakturaen kommer.

I mange tilfeller er det nettopp kjøp på kreditt som har skapt betalingsproblemer hos mange nordmenn.

Er det noe du har lyst til å kjøpe, men ikke har råd akkurat nå? Spar pengene først før du springer i butikken, i stedet for å bruke kredittkort, om du er i tvil om du takler nedbetalingen av kreditten etter kjøpet.

#3 Fyll opp BSU-kontoen Er du yngre enn 34 år, kan du spare penger i BSU. Her har du store muligheter for en god fortjeneste, både fordi BSU-kontoer har langt bedre sparerente enn vanlige sparekontoer, og fordi sparing i BSU gir deg skattefradrag.

Du kan spare inntil 25.000 hvert år, og totalt 200.000 kroner. Bare husk at du må ha en viss inntekt i 2015 for at dette skal lønne seg.

#4 Unngå baksmell på skatten Selvangivelsen står for tur og det er nå for sent å unngå baksmell for 2014, om det er den veien det går for din del.

Men vil du unngå baksmell de nærmeste årene, bør du sørge for å et tilstrekkelig høyt skattetrekk hver måned. Dette gjør du enten ved å endre skattetrekkgrunnlaget på Skatteetaten.no, eller ved å be sjefen din om å trekke deg ekstra i skatt hver måned.

#5 Betal den dyreste gjelden først Har du flere typer gjeld, eksempelvis studielån, boliglån og forbrukslån eller kredittkortgjeld, er det smart å betale den dyreste gjelda først.

Det vil alltid være det lånet som har høyest rente.

Har du både gjeld og en sparekonto, vil det dessuten lønne seg å betale ned ekstra på lånet fremfor å sette av penger på en egen sparekonto. Også her skyldes dette at renta på boliglånet er dyrere enn du får i gevinst av renta på sparekontoen.

Kan du nok om økonomi? Er du litt usikker på om du egentlig har gode nok kunnskaper om økonomi? Da kan du prøve testen på Økonomilappen.no, som ble lansert 6. mars.

PURRING? Det er ganske opplagt, men å betale regninger i tide, ikke minst de fra staten, er alltid smart. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
PURRING? Det er ganske opplagt, men å betale regninger i tide, ikke minst de fra staten, er alltid smart. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO Vis mer

Nettstedet er et samarbeid mellom Finans Norge og Forbrukerombudet, og gir informasjon og gode råd om økonomi tilpasset de unge. Du kan også prøve å ta Økonomilappen, i form av 20 spørsmål om økonomi.

Der får du konstatert svart på hvitt hvor mye du egentlig kan om økonomi.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

KREDITTKORT? Styr unna når du kan, selv om det finnes viktige unntak. Foto: ALL OVER PRESS
KREDITTKORT? Styr unna når du kan, selv om det finnes viktige unntak. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer