Fem ting som hjelper mot heksesot

Enkle tiltak mot sot på veggene.

FYRING TIL BESVÆR: Vedfyring skaper god stemning og behagelig varme, men fører også med seg utfordringer for inneklimaet. Illustrasjonsfoto: Astroflamm
FYRING TIL BESVÆR: Vedfyring skaper god stemning og behagelig varme, men fører også med seg utfordringer for inneklimaet. Illustrasjonsfoto: AstroflammVis mer

Vedfyring gir god varme i kulden, men i moderne, tette hus, som gjerne også er malt med vannbasert maling, kan fyring by på utfordringer.

Du kan få problemer både med trekk og avsetning av sot på veggene, såkalt heksesot.

Det siste fenomenet har vært tiltagende det siste året.

«I nye eller nyoppussede leiligheter kan det komme «klebrig sot» på overflater, gjerne på vinterstid. Dette fenomenet kalles heksesot», skriver Mycoteam på sine nettsider.

Heksesot Det er ingen entydig årsak til at vegger og tak i boliger etter hvert antar en skittengrå farge.

- Vi har lært mye om heksesot de siste årene, men er ikke kommet helt i mål med en forklaring på alle aspektene rundt heksesot. sier daglig leder hos Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen, til Klikk.no. og påpeker at man i Tyskland har forsket på dette i ti år uten å kunne forklare hele fenomenet.

Han forteller om et av de verste tilfellene de var borte i, et såkalt svanemerket hus med blant annet gulvvarme. Der var det sot overalt.

- Og vi registrerer for eksempel at i eldre boliger hvor veggene og taket males, kan det gå en knapp måned før det begynner å bli svart på veggene.

Løsemiddelfrie stoffer Noe av årsaken er at bruken av vannbasert (løsemiddelfri) maling og annen miljøvennlig byggkjemi har økt sterkt de siste årene. Ønsket om et mest mulig giftfritt innemiljø har vært hovedmotivasjonen bak denne utviklingen.

Mohn Jenssen beskriver en utvikling som har gått over mange år, og som innebærer at de tradisjonelle løsemidlene - blant annet white spirit - er fjernet fra interiørproduktene.

- De er erstattet med organiske stoffer. Nå lukter malingen knapt nok mer, men den avdamper i løpet av en periode på ett til tre år. De gamle løsemidlene derimot, dampet bort i løpet av noen dager, og så var overflaten lukket.

Varmekilder et problem Kolbjørn Mohn Jenssen forklarer at varmekilder med høy overflatetemperatur kan være et problem.

- De kan for det første brenne støv som omdannes til ørsmå karbonpartikler. Dernest kan strålevarmen som sendes mot veggene, føre til økt fordampning av kjemikalier fra vegger og tak, samtidig med at høy temperatur gir lavere luftfuktighet. Til slutt vil også varmekilder sette luften i bevegelse, som igjen fører til at sotpartikler virvles opp.

God ventilasjon Et av tiltakene for å unngå mest mulig heksesot er ifølge Mohn Jenssen å sørge for god ventilasjon i boligen.

HEKSESOT: Et økende problem, spesielt i nye eller nyoppussede boliger, hvor det samtidig fyres med ved. Foto: Mycoteam
HEKSESOT: Et økende problem, spesielt i nye eller nyoppussede boliger, hvor det samtidig fyres med ved. Foto: Mycoteam Vis mer

- Det bekreftes av at vi i næringsbygg med store ventilasjonsanlegg, nesten ikke ser sotdannelser.

Lavere innetemperatur Et annet tiltak Mohn Jenssen foreslår er å senke innetemperaturen et par grader.

- Dette vil føre til redusert avdamping fra vegger og tak, og det igjen fører til mindre sotavsetning.

Ikke mal over Dersom det allerede har kommet sot på veggene, er den eneste løsningen å fjerne det med fettløsende middel, forteller Mohn Jenssen.

- Dersom du for eksempel forsøker å male over, vil likevel avdampning fra allerede avsatt heksesot kunne fortsette gjennom ny maling.

Unngå oppussing om vinteren Siden problemet blant annet skyldes avdamping fra vannløselig maling, og fordi det ikke lenger er mulig å få tak i løsemiddelbaserte malinger, er rådet fra Mohn Jenssen å unngå oppussing i fyringssesongen.

- Puss heller opp om våren, så får malingen en lang periode å avdampe på før det fyres igjen, og det er god mulighet til utlufting mens man pusser opp.

Hjelp fra publikum Jenssen forteller at de snart lanserer nettstedet Heksesot.com. Her skal forbrukerne både finne informasjon om fenomenet og løsningen på det, samt at de kan fortelle om sine egne opplevelser med heksesot.

- Vi håper publikum vil hjelpe oss å bidra til å løse problemet, sier Mohn Jenssen.

Dårlig trekk Moderne hus er som oftest veldig tette. I tillegg har de fleste av dem avtrekksvifter på kjøkkenet. Resultatet kan bli undertrykk og dårlig trekk.

- Det kan føre til røykutslag, som igjen kan resultere i at aggressive gasser slår ut i rommene. I tillegg kan det føre til soting, forklarer seniorforsker hos Sintef Byggforsk, Sverre Holøs.

Han understreker at en rentbrennende ovn med tilstrekkelig lufttilførsel er en grunnleggende forutsetning for en god fyringsøkonomi og tilfredsstillende inneklima.

Nødvendig med lufting I ytterste konsekvens kan den eneste løsningen på dårlig trekk være at man må ha ett eller flere vinduer på gløtt når det fyres.

- Grunnprinsippene for god fyring er at man har tørr ved og skikkelig trekk.

Les også:
Fyring og oppvarming
Optimal oppvarming av boligen
Finn din favorittpeis
30 apper ungene digger

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

STØVKONDENSERING: Et lignende problem, der ørsmå støvpartikler, først og fremst fra utemiljøet, avsettes på nyoppussede vegger. Foto: Mycoteam
STØVKONDENSERING: Et lignende problem, der ørsmå støvpartikler, først og fremst fra utemiljøet, avsettes på nyoppussede vegger. Foto: Mycoteam Vis mer