TO PENSLER: Mal med den ene og bruk den andre til å rense med. Foto: Øivind Lie
TO PENSLER: Mal med den ene og bruk den andre til å rense med. Foto: Øivind LieVis mer

Fem tips for å unngå søl

Slik maler du uten å grise.

Enten du bare skal male en liten flekk på veggen eller du skal ha farge på de gulnede panelveggene er det lurt å dekke til slik at du unngår søl.

Spar tid - Tildekking er nøkkelen til å unngå søl, men også å jobbe mer effektivt forklarer Malermester Jens Petter Lunde. Har du brukt god tid på å dekke til skikkelig jobber du mer effektiv og friere. Det sparer du tid på, selv om du har brukt tid på tildekkingen.

I tillegg til å dekke gulvet godt er fotlistene utsatt for søl, så her gjelder det å være nøye, forklarer malermesteren.

Dekk deg selv Ikke glem hodet når du tar på deg maleklær. I tillegg er det lurt å smøre hender og underarmer med vaselin før du begynner å male. Da er det lettere å få av malingen etterpå.

Bruk malebøtte Ser du bort fra små malejobber er det lurt å droppe malekar, sier Lunde. Bruker du heller en malebøtte får du opp farta på selve malingen, og det blir mindre søl.

Forbered redskapen Mye av grisingen skyldes mangel på preparering av redskapen. Har du en ny rulle eller pensel gjør du den først gjennomvåt. Deretter slår du av eller ruller ut alt vannet. Dypp penselen et par centimeter ned I spannet og kryst den mot en papp eller trebit. Rulla dypper du I maling og ruller den mot en papplate. Da er redskapen klar for jobb, med mindre renning og spruting.

Er penselen brukt må du slå den av slik at du blir kvitt alle løsemidler. Ellers vil malingen renne nedover hånda og armen.

Ikke råkjør Ikke overfyll rulla eller penselen med maling. Da blir det bare drypping og grising. Bruker du rule så ikke press og rull rolig uten for stor fart.

Bruker du pensel så kan det være lurt å ha to. En I hver hånd. Den ene til å male med, og den andre til å rense malepenselen med så det ikke renner ned langs armen din.

Papp og teip Bruk teip der du ikke vil ha maling. Også på spannet. Legger du en liten remse der du heller slipper du å få maling ned I randen der lokket sitter.

RENT UNDERLAG:> En papptallerken fanger opp maling som renner fra spannet og ut på gulvet. Foto: Øivind Lie
RENT UNDERLAG:> En papptallerken fanger opp maling som renner fra spannet og ut på gulvet. Foto: Øivind Lie Vis mer

Papptallerkener er smarte greier når du maler. Bruk en tallerken eller to til å legge pensler og rørepinne på. Fester du en under spannet slipper maling som renner ned på gulvet. Lag to rundinger av malerteip med limsiden ut. Legg dem i kryss midt på tallerkenen og sett spannet oppå.

Maskeringsplast En lur variant har plasten brettet sammen til hendig bredde, og tape på ene siden. Fest tapen, rull ut ønsket lengde og klipp av. Trekk ut plasten slik at den dekker det som skal beskyttes. Plasten er tynn og elektrostatisk slik at den kleber til objektet.

Malefilt Filtoversiden absorberer malingen. Baksiden er plastbelagt slik at malingen ikke trekker igjennom og at gjør at den ligger stabilt mot underlaget. Filten flyttes med etter hvert som malearbeidene skrider frem og kan etter bruk rulles sammen og lagres til neste gang. Filten kommer på rull i 10 meters lengde.

Kilder:
ifi.no
5min.com

Les også:
Velg riktig malepensel
Hvordan male med vannbasert maling
Slik kutter du en gipsplate
Slik tar du vare på malepenselen
Se over 1000 inspirende bilder i interiørguiden

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

RENT SPANN: En halv runde med tape holder malingen unna sporet på toppen. Foto: Øivind Lie
RENT SPANN: En halv runde med tape holder malingen unna sporet på toppen. Foto: Øivind Lie Vis mer
STORE JOBBER: Malerfilt kan flyttes eller rulles sammen og brukes flere ganger. Foto: Ifi/Kristian Owren/produsentene
STORE JOBBER: Malerfilt kan flyttes eller rulles sammen og brukes flere ganger. Foto: Ifi/Kristian Owren/produsentene Vis mer
RASKT OG ENKELT: Denne filmen fester du med tapen og bretter ut til den størrelsen du trenger. Foto: Ifi/Kristian Owren/produsentene
RASKT OG ENKELT: Denne filmen fester du med tapen og bretter ut til den størrelsen du trenger. Foto: Ifi/Kristian Owren/produsentene Vis mer