Mange barn sliter med dårlig nattesøvn, men fenomenet nattskrekk har sine helt spesielle kjennetegn.
Har du opplevd at barnet ditt setter seg opp i senga med et skrik, kjemperedd, men fortsatt i søvne?
Barn som våkner av mareritt, er lette å få kontakt med og trøste. Dreier det seg derimot om nattskrekk, er barnet fortsatt i dyp søvn. Forsøk på vekking kan skape ytterligere uro og forvirring.
Professor Ståle Pallesen ved Nasjonalt kompetansetjeneste for søvnsykdommer forklarer forskjellen:
- Mareritt oppstår som regel seint på natta i den relativt lette REM-søvnen. Nattskrekk i den første tunge søvnfasen, vanligvis 30-90 minutter etter innsovning.
Skremmende Minst 2-3 prosent av alle barn rammes, trolig er tallet høyere.
Nattskrekk utløses i alderen 2-12 år og kan virke skremmende også for foreldre. Mange blir stresset av at de ikke skjønner hva som skjer med ungen.
- Man skal likevel ikke gripe inn. Bare være til stede og passe på at barnet ikke skader seg, sier Pallesen.
Nattskrekk er beslektet med søvngjengeri, men det er sjelden barnet forlater senga ved slike skrekkanfall. Varigheten er vanligvis 5-15 minutter, deretter sover barnet som normalt igjen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger