Ferdigmat du trygt kan spise

Og produktene du bør styre unna.

KJENT MAT: Dette er ferdigmat som spises ofte av småbarnsfamilier. Noen er imidlertid sunnere enn andre. FOTO: Produsentene
KJENT MAT: Dette er ferdigmat som spises ofte av småbarnsfamilier. Noen er imidlertid sunnere enn andre. FOTO: ProdusenteneVis mer

Frossenpizza, tomatsuppe på pose, nudler, pølser og taco er favorittmaten til mange barn.

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius har sett på innholdet i et utvalg populære ferdigmatprodukter som ofte står på menyen hos barnefamilier.

Se nederst i artikkelen for hennes vurdering. I guiden er det lagt vekt på barnevennlig ferdigmat.

Sunt tilbehør - Ferdigmat er ikke ensbetydende med dårlig mat. Mye av ferdigmaten er helt grei, sier Borchsenius.

Hvor sunt måltidet blir, avhenger av tilbehøret.

- Server oppskårne grønnsaker og dipp ved siden av pizzaen, og tilsett en boks med tomater i tomatsuppa. Med enkle grep kan man servere et mye mer næringsrikt måltid.

Babyer ned til 4 måneder kan og bør smake på familiens vanlige mat, ifølge Nasjonalt kompetansesenter for barn med spisevansker ved Rikshospitalet. Da er det ekstra viktig å tilby noe næringsrikt og hjemmelaget.

De fleste mikser Selv om idealet i Norge er mest mulig hjemmelaget mat, mikser de fleste ferdiglaget og hjemmelaget, forteller Annechen Bahr Bugge, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, Sifo.

- Høyest inntak av frukt og grønt finner man hos dem som styrer unna ferdigmaten og har et råvarebasert kosthold.

Jamie Oliver mot ferdigmat Hva er en tomat? Hva er en potet?

Kjendiskokken Jamie Oliver reiste rundt til skoler og barnehager i USA med en kurv tradisjonelle grønnsaker. Nesten ingen av barna kunne navnene på dem.

Oliver mener årsaken er at mange barn kun får servert ferdigmat. Foreldrene kan ikke lage mat, siden de også har vokst opp på ferdigmat. Ifølge han mister barna både råvarekunnskap og matkultur. Resultatet er en fedmeepidemi.

- Fedme er et langt større problem i USA enn i Norge, men det er dessverre også mange barn i Norge som spiser mye usunn ferdig- og hurtigmat, sier Margit Vea, faglærer i ernæring, skribent for Dinmat.no og forfatter av en rekke kokebøker rettet mot barnefamilier.

Lær barna å lage mat - Hvis barna skal få et sunt kosthold senere i livet, er det viktig at de lærer seg å lage mat. Ved å skape gode matvaner tidlig, bekjemper vi matanalfabetisme, usunnhet og livsstilssykdommer. Såkalt barnevennlig mat, som pølser, kjøttdeig, taco og leverpostei, er ofte den maten som er mest bearbeidet og raffinert, påpeker Vea.

- Posematen er symbolet på forfallet i vår matkultur. Mange kan ikke lenger lage mat med ordentlige råvarer.

For lite levende mat Dr. Fedon Lindberg er spesialist i indremedisin, med fokus på fedme og hormonelle lidelser. I boka Barn i balanse advarer han foreldre mot å servere barna industrifremstilt hurtigmat.

- Denne maten, som pizza, pølser, kjeks og pasta, inneholder det motsatte av det barn bør spise for å få god helse og normal yteevne, sier Lindberg.

Han mener at barn i dag spiser altfor lite fersk og «levende» mat, som grønnsaker, bær, frukt og nøtter. I stedet har de et enorm inntak av sukker, hvitt mel og annen stivelse, gjerne kombinert med skadelig fett og mye salt.

Ifølge Lindberg er dette en form for feilernæring som barna venner seg til fra de er små.

Salt og sukker truer folkehelsa Høyt inntak av koksalt og sukker blir nå regnet som en av de alvorligste ernæringsrelaterte truslene mot folkehelsa.

Storbritannias Food Standards Agency, som tilsvarer Mattilsynet i Norge, har tidligere anslått at 75 prosent av saltet vi spiser kommer fra ferdigmat.

Nordmenn spiser i snitt dobbelt så mye salt som anbefalt. For friske voksne skal inntaket av salt ideelt være under 5 gram pr. dag, en snau teskje. For barn bør inntaket være mindre.

Mer salt og sukker i barnemat Ferdigmaten som henvender seg til barn, inneholder ofte mer sukker og salt enn produkter for voksne, ifølge Tor-Erik Widerøe, professor i medisin ved NTNU i Trondheim.

- Resultatet er at barn og unge får i seg vesentlig mer koksalt og sukker pr. kilo kroppsvekt enn voksne, sier Widerøe.

Barn med høyt blodtrykk Koksalt gjør deg tørst, binder vann og øker blodtrykket. Tørste barn drikker mer ukritisk sukret drikke. Høyt blodtrykk er en av flere risikofaktorer for hjerneslag og hjerte- og karsykdommer.

Høyt blodtrykk hos barn er mye vanligere enn man tror. Det viser undersøkelser fra utlandet, ifølge Widerøe. Den mest målbare konsekvensen av det høye sukker- og saltinntaket er at mange barn blir overvektige.

Ferdigmaten har skylda Widerøe mener det er fortvilende at myndighetene ikke er mer på banen.

- Hovedårsaken til den økende fedmeepidemien er ferdigmat. Det burde vært mye mer fokus på de negative konsekvensene av mye salt og sukker i maten.

En smak som selger Når du kjøper mat, bør du se på salt- og sukkerinnholdet, råder Wenche Frølich, professor i mat- og ernæringsvitenskap ved Universitetet i Stavanger.

Sukker og salt inngår i mange produkter vi ikke tenker på. Begge deler virker konserverende, samtidig som det gir en smak som selger.

- Sukker inneholder ingen næringsstoffer, bare kalorier, slik at maten tynnes ut for blant annet vitaminer og mineraler, sier Frølich.

Nei til kunstig søtning Det er heller ikke noen god idé å bytte ut sukkeret med kunstige søtningsstoffer.

- Små barn bør absolutt ikke ha kunstig søtningsstoff. Grensene for hvor mye man tåler av kunstige søtningsstoffer, er kun testet ut på voksne, sier Frølich.

Likevel mener hun at ferdigmat på det norske markedet har fått et ufortjent dårlig rykte blant noen.

- Det finnes mye bra ferdigmat på det norske markedet. Maten som selges i norske butikker, lages av seriøse produsenter som følger helsemyndighetenes regler og anbefalinger, sier Frølich.

Mindre salt i hos Toro Sunnere produkter er en viktig del av produktutviklingen i Toro, en av de største leverandørene av næringsmidler til norske hjem. Toro har rundt 400 produkter fordelt på flere forskjellige måltidssituasjoner.

- I dag er det 30 prosent mindre salt i produktene sammenlignet med hva det var på 70- og 80-tallet. Sukker har vi tradisjonelt lite av, sier Ragnar Berger, direktør for matsikkerhet hos Toro og Rieber & Søn.

Fjernet palmeolje og kutter ut glutamat I 2004 fjernet Toro transfett fra alle sine produkter. Nå er de snart ferdige med å erstatte palmeolje med raps- og solsikkeolje. Palmeolje inneholder mye usunt, mettet fett.

- Samtidig som vi har utfaset palmeolje, har vi redusert fettinnholdet i produktene våre med til sammen 40 prosent, sier Berger.

I tillegg er Toro i ferd med å kutte ut den omdiskuterte smaksforsterkeren glutamat, som det hevdes øker appetitten, samtidig som det kamuflerer dårlige råvarer. Innen sommeren 2011 skal alle Toros produkter være uten tilsatt glutamat.

Ikke bli panisk - Ferdigmat er ikke farlig! Man må ikke bli helt panisk. I en travel hverdag er det helt ok å velge ferdigmat som posesupper, pizza og pølser innimellom, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

- Hvis barna spiser variert, er glade i frukt og grønt, får grovt brød fremfor fint og drikker mager melk fremfor fet, er det helt ok med ferdigmat av og til.

Les mer:
Test av barnebrød
Stor test av tomatsupper
Test av barnemat

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

Pizza Grandiosa Et bra produkt sammenlignet med en del andre ferdigpizzaer når det gjelder mettet fett, kalorier og salt. Toro Original Tomatsuppe med makaroni Et ernæringsmessig helt greit produkt, men vær klar over at det bare er 20 prosent tomater i slike supper. Idun Tomatketchup uten tilsatt sukker Dette et «lureprodukt». Finsbråten wienerpølser Disse pølsene inneholder 20 prosent fett og er ikke det beste valget. Stabburet leverpostei Selv om produktet markedsføres direkte mot barn, er dette faktisk en av de leverposteiene som inneholder mest fett og er minst sunn. Santa Maria Taco Tacoskjellene i denne serien inneholder usunn palmeolje. Mr. Lee nudler Nudler er en av de største synderne blant ferdigmat til barn. Mills potetmos Inneholder 99 prosent poteter. Dette er et helt ok produkt. Toro pannekaker Helt ok, særlig etter at Toro byttet ut palmeolje med rapsolje.