Ferdigstekt, sous-vide og stekepose: Test av de lettvinte ribbene

Vi har testet løsningene som skal gjøre julemiddagen enklere.

Julaften skal være hyggelig, ikke stress.

For noen er det ren rekreasjon å bruke flere dager på å forberede en middag. De krydrer flere dager i forveien. De legger ribben i vannbad, sous vide, som Hobbykokken. Eller de langtidssteker den. Med svoren ned først, som Arne Brimi, Eyvind Hellstrøm og Andreas Viestad eller svoren opp under aluminiumsfolie, som Karla Siverts.

Dette er ikke en test for dem.

Dette er en test for dere som tenker på julemiddagen og ribbestekingen med skrekkblandet frykt.

Poseribbene Heldigvis har produsentene har gjort det enklere for alle dere som synes det er litt styrete med flere dagers forberedelse av en middag, med massering av krydder, snuing og valg blant motstridende råd.

Nå får du flere varianter som skal gjøre det nesten idiotsikkert å lykkes med ribbemiddagen.

Du får ferdigstekte ribber som kan varmes i ovn, en av dem er tilberedt sous vide. Det er også ribber som stekes i egen stekepose. Noen må du åpne underveis, andre åpner seg selv.

Alle lover saftig ribbe og sprø svor.

Se Hobbykokkens oppskrift på ribbe sous vide

Sprø svor? Det må litt lirking til for å få sprø svor. Nesten uansett. Vi valgte å teste ribbene ved å følge fremgangsmåten på pakken, uten ekstra tilpasning -selv om dette var indikert, for å se hvordan det virker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SOUS VIDE: Saftig, men litt for salt. Foto: ELISABETH DALSEG
FERDIGSTEKT: God, men litt for salt fra Folkets.
STEKEPOSE: En helt grei midt-på-treetribbe fra Folkets. Foto: ELISABETH DALSEG
STEKEPOSE: Alt for mye pepper fra Meny. Foto: ELISABETH DALSEG
FERDIGSTEKT: Lettvint, men alt for salt fra Rema 1000. Foto: ELISABETH DALSEG
BEST I TEST: God smak, sprø svor i stekepose fra Gilde. Foto: ELISABETH DALSEG

Mange hadde tilløp til sprø svor, og ville nok fått fin svor om vi hadde hatt anledning til å stå ved siden av ovnen og følge med de ekstra fem-ti-tyve minuttene.

Resultatet ville nok også helt sikkert blitt annerledes om vi hadde brukt ovnens dampfunksjon (det anbefales til ribbesteking om du har det). Og det ville nok også blitt annerledes om vi hadde brukt din stekeovn.

De aller fleste stekeovner virker litt ulikt, og ikke minst steker de ulikt. Slik sjekker du hvor din ovn tar mest.

Men siden vi ønsket å sjekke hva som tok mest stress ut av julen var det bare én ribbe som leverte ferdig vare på nøyaktig angitt tid.

Resten vil det nok være ørlite mer styr med, men er du glad i sprø svor, er det verdt det.

Den eneste ribba som kom ut av ovnen med perfekt svor var den i stekepose fra Gilde. Dette var også den vi synes smakte best, ikke minst fordi den var perfekt krydret. Den har likevel noe å gå på når det kommer til saftighet.

Heldigvis kan du redde mye med en god saus.

Saftig sous vide Testens saftigste ribbe var den som var tilberedt sous vide, også denne fra Gilde. Denne var likevel hakket for salt.

Ferdigstekt, sous-vide og stekepose: Test av de lettvinte ribbene

Den var likevel langt fra så salt som ribba fra Rema 1000. Den var så salt at vi satt igjen med saltsmak i munnen i flere timer etterpå.

Slukke tørsten med en øl? Se hvilken vi anbefaler til ribbe.

Rema 1000 Julens klassikere - Ferdigstekt juleribbe Inneholder: Svinekjøtt (81%), vann, salt, naturlig aroma, maltodekstrin, HVP, konserveringsmiddel (kaliumacetat E261, kaliumlaktat E326), stabilisator (difosfat E450, trifosfat E451), krydder.
0,927 kg.
Langtidsstekt ved lav temperatur. Skal varmes uten emballasjen på rist i cirka 40 mimutter, så grilles til svoren blir sprø

- Denne hadde ekstremt mye fett!

Det ser kanskje ikke så innbydende ut, men det gjør at ribben er god og saftig. Det hjelper dessverre ikke så mye når noen har vært for ivrige med saltbøssen.

- Jeg er glad i salt, men her virker det som om de har gjort noe feil.

Terningkast 1

Meny - Krydret miniribbe Inneholder: Svinekjøtt (98%), salt, pepper
0,554 kg
Pakket i stekepose, stekes på 220 grader i 75 (varmluft) eller 90 (vanlig) minutter.

Denne ser fin ut, og svoren ble fortere sprø enn på Folkets krydrete miniribbe.

Den er imidlertid ikke like saftig, og har en besynderlig smak:

FERDIGSTEKT: Fra Folkets, Rema 1000 og Gilde. Foto: ELISABETH DALSEG
FERDIGSTEKT: Fra Folkets, Rema 1000 og Gilde. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

- Her er det mye pepper. Dobbeltpepret?

Kjøttet er fett, og konsistensen på fettet er litt gummiaktig. Ingen stor favoritt.

Terningkast 3

Folkets julefavoritter - Krydret miniribbe Inneholder: Svinekjøtt (98%), salt, pepper
0,554 kg
Pakket i stekepose, stekes på 220 grader i 75 (varmluft) eller 90 (vanlig) minutter.

Denne ser fin og grei ut, ikke så veldig fleskete.

- Fin konsisten, men alt for salt, og aner jeg noe einebær her?

I duellen med Menys ribbe, som så identisk ut, og hadde samme frengangsmåte, fikk denne ikke like sprø svor like fort - kanskje fordi stekeposen ikke åpnet seg like mye.

Til tross for at denne er for salt, er den er mye mer behagelig pepret enn Menys variant.

I POSE: Fra Folkets, Meny og Gilde. Foto: ELISABETH DALSEG
I POSE: Fra Folkets, Meny og Gilde. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Terningkast 3

Folkets Julefavoritter - Stekt ribbe Inneholder: Tynnribbe med bein, salt og pepper.
1,097 kg
Ferdig stekt, skal varmes uten emballasje i ildfast form i 25 min, samt stekes på høyere varme i 5-10 min. Evt grilles for sprø svor.

En grei midt-på-treet-ribbe. Den er ikke tørr, men heller ikke supersaftig. Nederste del, mot beina, var ganske tørr, mens den øverste delen var ganske saftig.

- Den er behagelig saltet og pepret, tenkte ikke at det manglet noe, eller at det var for mye av noe.

Tilløp til sprø svor rundt kanten etter varming, kan grilles ekstra for skikkelig sprø svor.

Terningkast 4

Gilde Sous vide Ribbe - uten bein Inneholder: Svin buklist (98,8%), salt, pepper
0,845 kg
Langtidsstekt sous-vide. Stekes uten emballasje i en ildfast form i 25 minutter. Grilles så til svoren er sprø.

- Her har de funnet frem julesmaken!

Denne er saftig og fin, og balansen mellom fett og kjøtt er fin, til tross for at den ser noe mager ut. Det gjør imidlertid ikke noe utslag på saftigheten. Dette er testens saftigste ribbe.

KLØNETE: Det tre ribbene som skulle steke i pose måtte vi fjerne etikettene på. Det var lettere sagt enn gjort - så vi anbefaler å ta bilde av etiketten og legge på en fuktig klut, så slipper du all fiklingen. Foto: ELISABETH DALSEG
KLØNETE: Det tre ribbene som skulle steke i pose måtte vi fjerne etikettene på. Det var lettere sagt enn gjort - så vi anbefaler å ta bilde av etiketten og legge på en fuktig klut, så slipper du all fiklingen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Men også denne er noe salt.

- Litt mindre salt, og denne hadde vært en vinner.

Terningkast 4

Gilde Filetribbe Ovnsklar i stekepose Inneholder: Benfri svineribbe med kam, salt, pepper
2,652 kg
Fjern etiketten og legg stekeposen i en langpanne med svorsiden opp. Stekes på 180 grader (varmluft) i to timer. Fjern plasten over ribben, stek deretter på 215 grader (varmluft) i 30-40 minutter.

Dette var testens eneste ribbe som kom ut av ovnen med perfekt svor etter normert tid, uten at vi trengte å passe på den. Selve ribben var også delikat, med mørkere og lysere kjøtt i fine, lag, med sprø svor på toppen.

- Her føler du at du spiser kjøtt og ikke fett, uten å miste den gode ribbesmaken.

Saltnivået er perfekt, og skal vi trekke for noe, er den hakket for tørr. Det er ikke kritisk, og med litt saus til vil du sannsynligvis ikke tenke over det en gang.

Dette var den eneste ribben smakstesterne ville vurdert å kjøpe selv.

Terningkast 5 - Best i test.