Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sommerferie

Feriehus-utleierne med rekordpågang - ett land øker voldsomt

Stadig flere nordmenn ønsker å leie eget feriehus når de reiser til utlandet.

POPULÆR FERIEFORM: Stadig flere norske turister velger å leie private boliger framfor å bo på hotell. Ikke minst er leiligheter, som denne på Makarska-kysten i Kroatia, populære. Foto: Feriehus.no
POPULÆR FERIEFORM: Stadig flere norske turister velger å leie private boliger framfor å bo på hotell. Ikke minst er leiligheter, som denne på Makarska-kysten i Kroatia, populære. Foto: Feriehus.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmark er fortsatt på topp, men nordmenn utvider stadig horisonten når vi leier feriehus i utlandet.

Å leie et sommerhus eller hytte når vi reiser på ferie, er ikke noe nytt. Men hittil har vi stort sett begrenset oss til å leie et feriested hjemme i Norge, eller i Danmark.

Slik er det ikke lenger. Nå leier norske ferierende hus og leiligheter over hele Europa.

- Danmark er fortsatt favoritten. Det er utrolig populært for nordmenn å leie et sommerhus der. Det er noe som oppfattes som trygt og godt, sier Christer Palmgren i Feriehus.no til Dagbladet.

Kroatia vokser

FAMILIEFERIE: Stadig flere familier velger å leie feriehus i utlandet når de reiser på sommerferie. Foto: NTB Scanpix
FAMILIEFERIE: Stadig flere familier velger å leie feriehus i utlandet når de reiser på sommerferie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til Danmark er det enkelt å komme seg med egen bil, og mange norske turister velger en bilferie kombinert med et dansk feriehus.

Men nordmenn begynner virkelig å få øyene opp for andre destinasjoner også.

- Kroatia øker voldsomt. Og også i Frankrike og Italia ser vi stigende interesse. Mange ønsker også å leie seg hus eller leilighet i Hellas, og da spesielt på Kreta, sier Palmgren.

Vil ha privatliv

Han tror noe av årsaken til at stadig flere ønsker å leie sitt eget private sted framfor å bo på hotell, er at det er mer egnet for privatliv.

- Mange kunder har fortalt oss at de er litt lei av å bo på hotell, og heller foretrekker sitt eget krypinn. Kanskje med et eget lite basseng eller en egen grillkrok, sier Palmgren, som opplyser at norske familier bruker i gjennomsnitt nærmere 12000 kroner i uka i leie.

- Et tips er å se etter hus litt unna stranda. Det behøver ikke være mer enn fem minutter å kjøre, eller gå for den del. Men prisene kan være det halve, sier han.

Også Finn.no merker hvert år større etterspørsel etter utleieboliger, både i Norge og ellers i Europa.

- Vi ser stadig at flere familier og vennegjenger gjerne går sammen og leier sine egne feriesteder og bruker disse som base for ferien sin, sier Eivind W. Christiansen i Finn Reise.

Vil ha solgaranti

Også feriehusformidleren Novasol kan underskrive på at nordmenn er langt mer villige til å leie egne feriehus nå enn tidligere, og at Danmark slett ikke er eneste alternativ.

- Rekordmange har bestilt ferie til utlandet i år, men denne sommeren ser mange nordmenn bort fra feriefavoritten Danmark, til fordel for noe og uoppdagede destinasjoner, sier Pia Buen i Novasol.

Hun tror en lang, kald og snørik vinter har ført til at mange har prioritert sol og varme og dermed har sett etter feriehus lenger sør i Europa.

- Det er helt åpenbart at den lange vinteren gjør at vi ønsker å sikre oss sol og varme til sommeren, men vi forventer flere bookinger til Danmark etter påske, når ulltøy og ski er pakket vekk. Det er litt enklere å planlegge en tur med familien til Danmark enn lengre reiser til syden. Nordmenn kjenner landet godt, og det er mer enn nok feriehus tilgjengelig. Vi skal derfor ikke avskrive årets danmarksferier helt ennå, sier Buen.

Italia, Spania og Kroatia er mest etterspurt i Sør-Europa, men selskapet merker også stigende interesse for land som Albania, Montenegro og Slovenia.

- Vi har fått flere og bedre hus og leiligheter i disse landene. Mange reisevante nordmenn har nok lyst til å oppleve mer enn hotellkomplekser og bufférestauranter.

At Albania kan bli det nye store i Sør-Europa for framtida ser ikke Novasols Norgessjef bort fra.

- Landet er landet fascinerende, billig, vakkert og perfekt for de som vil prøve noe nytt, og ikke møte naboen på ferie, sier Pia Buen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!