Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ferieparadiset har sett seg lei på flyfyll

Nå vil de kalle inn til møte for å regulere turistenes alkoholkonsum på fly og flyplasser.

NEI TIL FYLL: Nylig arrangerte aktivistgrupper på Mallorca protestaksjoner mot masseturisme. Nå vil lokale myndigheter også begrense alkoholkonsum på fly og flyplasser. FOTO: Jaime Reina / AFP / NTB Scanpix
NEI TIL FYLL: Nylig arrangerte aktivistgrupper på Mallorca protestaksjoner mot masseturisme. Nå vil lokale myndigheter også begrense alkoholkonsum på fly og flyplasser. FOTO: Jaime Reina / AFP / NTB Scanpix Vis mer

I jakten på sol og øl går det over styr for mange turister. Nå har lokale myndigheter på Balearene sett seg lei av overstadig beruselse, spesielt når det begynner allerede på flyet.

For 10 til 20 år siden ble turisme for mange land sett på som veien ut av «fattigdommen», siden turisme genererer inntekter.

Men de siste åra har det blitt protestert mot masseturisme ved flere feriesteder. Spesielt lokalbefolkningen på Mallorca, Ibiza og i Barcelona har opplevd hvordan turistene tar for seg.

Tar grep

Forrige uke meldte lokale myndigheter på Balearene, øygruppa som Mallorca, Menorca, Formentera og Ibiza er en del av, at de ønsker å invitere EU-land til et møte hvor de vil foreslå begrensninger for alkoholkonsum på flyginger og flyplasser.

Ifølge Expressen foreslår sjefen for den baleariske interesseorganisasjonen Centre Belears Europa, et møte med reisearrangører, flyselskaper og flyplassjefer i Palma etter sommeren.

- Vi vil organisere et møte med ulike internasjonale aktører for å se hvordan vi kan samarbeide om å aksjonere mot disse alvorlige sikkerhetsrisikoene, sier Vicens ifølge Diario de Mallorca.

Åpen for forslaget

Kommunikasjonsansvarlig i TUI, Nora Aspengren, forteller at de ikke har mottatt invitasjon til møtet.

- Men vi kjenner til temaet og forslaget, ettersom det ble snakket om i fjor også. Det er absolutt en god diskusjon å ta, og vi er veldig åpne for å delta om vi blir invitert, forteller hun.

Hun opplyser om at de ikke har opplevd store problemer med overstadig beruselse på flyginger, og mener at det kan ha en sammenheng med kundegruppen deres.

- Det er som oftest barnefamilier og voksne som bestiller turer gjennom oss og de bruker vanligvis å oppføre seg pent. Overstadig beruselse på fly er ikke noe stort problem for oss, men det skjer, og vi har rutiner for å håndtere det.

Dagbladet har også vært i kontakt med Norwegian, SAS og Ving, som ikke kjenner til det nevnte møtet.

- Lokalbefolkningen reagerer sterkt

Førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger og turismeforsker, Åsa Grahn, forteller at mange etterlater hjernen hjemme i jakten på sol og billig øl.

- Dette reagerer lokalbefolkningen sterkt på. Det er ikke normalt for dem at folk drikker dag ut og dag inn, og går naken i gatene, sier hun.

Hun mener at en holdningsendring må til.

- Det er vanskelig å få folk til å endre seg, men jo mer vi snakker om det og synliggjør utfordringene, jo mer sannsynlig er det at turister vil begynne å ta mer ansvar.

Problemet masseturisme, er ikke en lett nøtt å knekke, mener Grahn. Også nordmenn er en del av problemet, ifølge henne.

- Jeg tror vi er ganske ville vi også. Vi kommer i store grupperinger, og mange glemmer å ta hensyn til den kulturen vi besøker - vi glemmer at vi faktisk er gjester.

Utvikler seg

I fjor ble det anslått i en undersøkelse av Respons Analyse for Sparebank1 at over en halv million nordmenn la ferien sin til Spania. Ifølge TUI er Spania det nest mest populære feriestedet blant nordmenn i år, bare slått av Hellas.

Berusede turister er særlig et problem i sommermånedene, og for mange begynner festen allerede på flyet.

- Problemet blir bare større og større for hvert år. Det oppstår store kostnader for flyselskap som må ta hånd om berusede passasjerer, og vi som befinner oss på øyene har problemer med å ta imot disse personene, sier Vicens.

Men om de blir enige om tiltaket, vil det ikke bety alkoholforbud.

- Vi må være realistiske. Det er veldig vanskelig å få til et totalforbud. Men vi kan begrense konsumet på flyene i forkant av landing. Vi kan ikke tillate at personer ankommer øyene beruset, sier Vicens.

Grahn synes forslaget høres interessant ut.

- Om folk blir overstadig beruset, er det jo et problem for sikkerheten også, poengterer hun.

Hjemmeferie?

I det siste har lokale myndigheter på Balearene tatt noen grep for å dempe trykket om sommeren. De har blant annet innført turistskatter, og i april annonserte de et forbud mot korttidsleie av leiligheter i Palma. Grahn forteller også at visse land har uttalt at de vil bøtelegge turister som drikker i gatene.

Grahn øyner et håp for framtida. Et viktig steg for å løse problemet med masseturisme, er å vurdere feriestedene som ikke er de mest populære. Og kanskje også vurdere å reise utenfor de hektiske sommermånedene. Det vil lette trykket.

- Det kulminerer nå i høysesongen, og lokalbefolkningen blir forbannet. Spenninger er ikke heldig for noen av oss, det leder sjeldent til noe positivt.

Derfor foreslår hun Norges-ferie.

- Man kan jo bli hjemme. Å reise i Norge er veldig miljøvennlig. Samtidig har været vært kjempebra, så jeg synes nesten litt synd på dem som har reist til Syden i år, foreslår Grahn.

TURISTHAT: Den venstreradikale ungdomsgruppa Arran har nylig publisert videoer der de går til angrep på en turistbuss i Barcelona og ramponerer et restaurantområde i Mallorca. De mener at utenlandske turister i landet «dreper nabolag, ødelegger områdene og fører arbeiderklassen inn i elendighet». Video: Arran Vis mer