Fersk fisk kan være 17 dager gammel

Slik er reglene for fisk som ikke er frossen.

FERSK: Denne breiflabben er bokstavelig talt blodfersk, men hvor fersk er egentlig fisken du får i fiskedisken? Foto: LINDA NÆSFELDT / DAGBLADET
FERSK: Denne breiflabben er bokstavelig talt blodfersk, men hvor fersk er egentlig fisken du får i fiskedisken? Foto: LINDA NÆSFELDT / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjøper du fisk til middag som er merket som fersk, sier dette ingenting om hvor mange dager det er siden fisken ble fanget eller slaktet.

Selv om fersk mat ikke alltid er sunnest, er det likevel for mange overraskende å få vite at fisk som selges som fersk, kan være over to uker gammel.

Fersk så lenge den bare har blitt nedkjølt Det norske regelverket som bestemmer hvilken fisk som kan kalles for fersk, tar nemlig ikke hensyn til antall dager som er gått siden fisken ble fanget eller slaktet.

- I vårt regelverk er fisken fersk så lenge den ikke har gjennomgått annen behandling enn kjøling - altså ikke frosset, saltet eller foredlet, sa rådgiver Sylvi Anita Olsen i Mattilsynet til DinSide i vår.

Vil du fryse maten, holder den selvsagt lenger. Men hvor lenge? Det kommer an på hvilken type matvare det er snakk om.

17 dager til siste forbruksdag Altså er det tillatt å kalle fisken for fersk, når den fra slakting til siste forbruksdag er over to uker gammel, så lenge den ikke er frosset ned.

Slik var tilfellet med laksen DinSide fant i en kjøledisk i dagligvarebutikken. Fisken er slaktet den 4. i måneden, og siste forbruksdag er den 21. i måneden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer