Fersk fisk kan være 17 dager gammel

Slik er reglene for fisk som ikke er frossen.

FERSK: Denne breiflabben er bokstavelig talt blodfersk, men hvor fersk er egentlig fisken du får i fiskedisken? Foto: LINDA NÆSFELDT / DAGBLADET
FERSK: Denne breiflabben er bokstavelig talt blodfersk, men hvor fersk er egentlig fisken du får i fiskedisken? Foto: LINDA NÆSFELDT / DAGBLADETVis mer

Kjøper du fisk til middag som er merket som fersk, sier dette ingenting om hvor mange dager det er siden fisken ble fanget eller slaktet.

Selv om fersk mat ikke alltid er sunnest, er det likevel for mange overraskende å få vite at fisk som selges som fersk, kan være over to uker gammel.

Fersk så lenge den bare har blitt nedkjølt Det norske regelverket som bestemmer hvilken fisk som kan kalles for fersk, tar nemlig ikke hensyn til antall dager som er gått siden fisken ble fanget eller slaktet.

- I vårt regelverk er fisken fersk så lenge den ikke har gjennomgått annen behandling enn kjøling - altså ikke frosset, saltet eller foredlet, sa rådgiver Sylvi Anita Olsen i Mattilsynet til DinSide i vår.

Vil du fryse maten, holder den selvsagt lenger. Men hvor lenge? Det kommer an på hvilken type matvare det er snakk om.

17 dager til siste forbruksdag Altså er det tillatt å kalle fisken for fersk, når den fra slakting til siste forbruksdag er over to uker gammel, så lenge den ikke er frosset ned.

Slik var tilfellet med laksen DinSide fant i en kjøledisk i dagligvarebutikken. Fisken er slaktet den 4. i måneden, og siste forbruksdag er den 21. i måneden.

Kjøper man fisken på siste forbruksdag er den altså 17 dager gammel. Lurer du på hvor lenge matvarene faktisk duger, ble det for et års tid siden lansert en ny merkeordning - Keep-it - som kunne vise om maten faktisk fortsatt holder. Men hvor ble denne av?

- Lenger holdbarhet enn mange tror I fiskebutikken Fjelberg Fisk&Vilt i Oslo, selger de derimot ikke fisk over disk som er mer enn én uke gammel.

- Fisk har lenger holdbarhet enn mange tror, og den blir bedre på smak om den modnes noen dager, har daglig leder Christopher Lossius tidligere sagt til DinSide.

- Ved riktig lagring har fisk gjerne holdbarhet på opptil én uke, eldre fisk enn det selger jeg ikke, fortsatte Lossius.

Temperatur viktigere enn dato? Det er produsenten som fastsetter fiskens holdbarhetsdato. Nå har det kommet nye merkeregler som skal sikre mer informasjon om maten, men dette handler om ingredienser - ikke holdbarhet.

Fisk er ifølge Mattilsynet det man kaller en lett bedervelig vare, og holdbarhetstid er avhengig av mange forhold, blant annet opprinnelig kvalitet, håndtering og ikke minst temperatur.

Forsker Margrete Esaiassen ved Nofima i Tromsø har bekreftet overfor DinSide hvor viktig riktig temperatur er for fiskens holdbarhet.

Ifølge Esaiassen blir fisk mye fortere dårlig ved en temperatur på fire grader, som i kjølediskene på dagligvarebutikkene, enn hvis fisken ligger på is.

LUKT PÅ DEN: Holdbarhetsdato kan være misvisende - stol heller på nesen, råder ekspertene.
 Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
LUKT PÅ DEN: Holdbarhetsdato kan være misvisende - stol heller på nesen, råder ekspertene. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

- Jeg gjetter at laksen som ved utløpt dato var 17 dager gammel, har ligget på is før pakking, mente Esaiassen, som oppfordret forbrukerne til å ikke henge seg opp i datoen på produktene.

Stol på luktesansen - Holdbarhetsdato kan være misvisende. Stol heller på nesen. Så lenge fisken lukter friskt eller nøytralt er det ikke noe galt med den.

Har du kjøpt fisk som viser seg å lukte surt, bør du klage til butikken.

Og mens fisk er en utpreget ferskvare, så kan for eksempel egg holde seg gode i flere måneder.

Les mer:
Kjøleskapene som får maten til å vare lenger

Slik får du maten til å smake best mulig

Visste du at pinjekjerner kan forstyrre smakssansen?