Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ferskt fra bakeren på døra til frokost

Nå kommer frokostkassene. Brødet får du levert gratis.

FERSKT PÅ DØRA: Leverandørene Brødboksen og Morgenlevering kniver nå om å levere nybakt brød og andre frokostvarer hjem til deg. Tidligere supermodell og finansmann Arnulf Refsnes (bildet) satser med tre gründer-kamerater på frokostlevering. Firmaet Morgenlevering leverer maten med avisbudet over store deler av landet. Brødboksen får du foreløpig bare i enebolig- og rekkehusområder i Oslo. Foto: RUNE BENDIKSEN
FERSKT PÅ DØRA: Leverandørene Brødboksen og Morgenlevering kniver nå om å levere nybakt brød og andre frokostvarer hjem til deg. Tidligere supermodell og finansmann Arnulf Refsnes (bildet) satser med tre gründer-kamerater på frokostlevering. Firmaet Morgenlevering leverer maten med avisbudet over store deler av landet. Brødboksen får du foreløpig bare i enebolig- og rekkehusområder i Oslo. Foto: RUNE BENDIKSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Synes du rykende ferskt brød og nypresset jus er en del av det gode liv?

Nå kan du bestille frokosten ett minutt før midnatt og ha maten på døra når du våkner.

Abonnentene på middagskasser er allerede vant med at middagsråvarene kommer på døra når de selv ønsker. Nå er det frokosten som løftes til nye høyder.

Matkasser for spesielt interesserte: Glutenfri og superrask

Vokser raskt Fra å være en tjeneste mange unnet seg i helgen eller ved spesielle anledninger, er frokostlevering på kort tid blitt en del av manges hverdag. Særlig kvinner mellom 25 og 55 år er ivrige med å trykke på bestillknappen.

Leverandørene jobber mens du sover, og garanterer at du ikke blir vekket når maten kommer. En diskret sms forteller når varene er levert.

- De siste månedene har det tatt helt av, sier Anette Alnes som leder tjenesten Morgenlevering, eid av Schibsted og Amedia.

Toppene er morsdag, farsdag og Valentinsdagen, med over 5000 leveringer i år. Mange gir også bort en fersk frokost i bursdagsgave eller som overraskelse til kjæresten. Helgefrokosten blir også stadig bedre i de tusen hjem.

Liker du bedre å bake selv? Bytt melk og få saftigere bakst.

- Det er lørdag og søndag vi selger mest, sier Anette Alnes.

Gratis levert Brødet kommer ikke bare rett fra bakerovnen til døra. Det koster det samme som hos bakeren.

NYBAKT RETT HJEM: Liker du bakervarene fra Åpent Bakeri, kan du gjennom firmaet Brødboksen nå få dem til samme pris hjem til deg om morgenen. Brødet koster det samme som i butikk. Illustrasjonsfoto: METTE MØLLER.
NYBAKT RETT HJEM: Liker du bakervarene fra Åpent Bakeri, kan du gjennom firmaet Brødboksen nå få dem til samme pris hjem til deg om morgenen. Brødet koster det samme som i butikk. Illustrasjonsfoto: METTE MØLLER. Vis mer

- Vi beregner ikke påslag. Vi vil heller selge tett i de områdene vi er, sier Arnulf Refsnes, en av fire grundere bak tjenesten Brødboksen.no.

Refnes er sivilingeniør, finansanalytiker og tidligere internasjonal supermodell. Han er også kjent fra «Fangene på Fortet» og som kiter.

Også Morgenlevering kommer gratis hjem til deg.

- Vårt billigste brød koster 24 kroner inkludert levering. Om du så bare kjøper ett eneste brød, får du det til denne prisen levert på døra, sier Anette Alnes i Morgenlevering.no.

To leverandører Om du ser bort fra abonnementstjenesten Naturbit, som tilbyr frokostgrøter og energibarer rett på døra, er det bare Morgenlevering og Brødboksen som har kastet seg ut i frokosteventyret.

Begge startet i fjor. Brødboksen ser på 2015 mest som et prøveprosjekt, Morgenlevering gikk inn med full kraft fra i fjor høst.

Morgenlevering bruker Schibsteds og Amedias distrubusjonsnett «helthjem» og har potensiell dekning til 1,3 millioner husstander. Brødboksen har seks ruter på Oslo Vest, men selger til gjengjeld svært godt i områdene hvor firmaet er etablert.

- Vi tar det skrittvis, men vokser raskt. Inntil i februar var vi bare på Bestum i Oslo. Neste rute kommer på Høybråten, forteller Refsnes, som regner med at omsetningen vil være tidoblet fra desember i fjor til desember i år. Det betyr 70-80 millioner kroner i salg inneværende år.

Bor du i leilighet, er tilbudet foreløpig begrenset til en aktør. Bare Morgenlevering har nøkler til bygårder og kan låse seg inn med varene.

Brødboksen kan av denne grunn foreløpig bare levere til eneboliger og rekkehus.

Les også: Sunt og godt. Lær deg å bake med surdeig.

Enerett Samarbeidet med populære Åpent Bakeri kan muligens forklare noe av veksten. Håndverksbakeriet selger bare i egne utsalg og gjennom Brødboksen. Varene går rett fra bakeriet til kundene.

Brødene pakkes i isolerte spesialbokser som gjør at brødene beholder varmen.

STØRST: Anette Alnes i Morgenlevering har en stor fordel. Selskapet sender frokosten med avisbudet, som har nøkler til bygårder. Det har ikke utfordreren Brødboksen. Foto: MORGENLEVERING
STØRST: Anette Alnes i Morgenlevering har en stor fordel. Selskapet sender frokosten med avisbudet, som har nøkler til bygårder. Det har ikke utfordreren Brødboksen. Foto: MORGENLEVERING Vis mer

- Spesialboksene med varmeelement er en fordel. Selv om det er kaldt ute, får kundene varmt brød, sier Refsnes.

Brødboksen leverer også bakst fra Kolonihagen og Nærbakst, sistnevnte i det rimeligere segmentet.

- Vi har brød i ulike prisklasser. Mange kjøper brødene fra Åpent Bakeri i helgene og rimeligere brød i uka. Felles for brødene er at de alle var råvare i går. Hos oss er det ikke noe bake-off eller halvstekt, forteller Refsnes.

Melkemannen tilbake Spør du gamle mennesker hvordan det var i gamle dager, kan det hende du får noen gode historier om melkemannens glassflasker og visergutter på sykkel med ferske bakervarer. Med Brødboksen er «gamle dager» tilbake.

- Melk er best fersk, men tung å bære. Vi leverer melk sammen med brød og nypresset jus fra vår egen juspresse. Melk og brød hører sammen, sier Refsnes.

Det er forskjell på tjenestene. Mens Brødboksen satser på melk, brød og jus, får du ikke melk hos Morgenlevering.

Til gjengjeld kan du bestille både manchegoost og spekemat, eple- og appelsinjus, sjokolademelk, nykvernede kaffebønner, aviser, bøker og magasiner.

Du får også eksklusive drikker som hylleblomst og rabarbra. Pluss granola. Også Morgenlevering har dyrere brød levert fra håndverksbakeriet Handwerk og Baker Brun. Du finner også brødvarianter som tiner på vei ut til kunden.

Avisbudet leverer Forretningsideen bak Morgenlevering er enkel. Avisbudet skal ut på runde likevel, hvorfor ikke gi budet flere oppgaver?

Distribusjonsselskapet til Schibsted måtte lete etter nye inntektskilder for å kunne opprettholde distribusjonssnettet etterhvert som det blir lengre mellom abonnentene i samme område.

Svaret så langt ser ut til å være Morgenlevering. Avisbudet er blitt multileverandør. 

Glad i frokost? En av verdens beste restauranter har også verdens beste frokost.

Ingen av selskapene vi ut med omsetningstall, men Morgenlevering forteller om mange hundre bestillinger daglig. Budsjettmål er nådd forlengst.

- Vi mangedobler omsetningen i 2016, sier Refsnes i Brødboksen.

Billigere enn i butikk - Dette er bare begynnelsen, sier Alnes i Morgenlevering.

Hun tror økende netthandel kan gjøre mat på nett billigere enn i butikk og ser at de nye tjenestene kan bli en utfordring for dagligvarebransjen. Foreløpig tror hun morgenlevering.no vil være et supplement.

-Dette er tydeligvis noe folk ønsker. Vi prøver nå ut andre produkter. I Bergen leverer vi også blomster. Hvilke produkter vi ender opp med er det kundene som bestemmer.  

Abonnement eller ikke? Begge leverandørene tilbyr gratis levering og ingen har krav til minste bestilling. Du kan be om ett eneste brød, og få det levert gratis, uten abonnement eller binding.

Tjenestene forandres og utvides i ulik retning. Morgenlevering planlegger abonnement, Brødboksen går motsatt vei.

- Du kan gjerne gå inn på nettet og krysse av for levering hver deg, men vi ønsker ikke å bidra til matsløsing, sier Refsnes i Brødboksen.

Han går så langt som til å kalle brødabonnement for «uetisk» .

- Brød er noe av det vi nordmenn kaster mest av. Vi vil ikke at folk skal bestille mer enn de trenger, sier han.

Skulle du sitte med for mye brød, lar Brødboksen deg avbestille fram til midnatt.

NYBAKT RETT HJEM: Synes du ferskt brød er en del av det gode liv, tyder mye på at du framover kan få et godt liv. Frokostleverandørene kniver om deg. Illustrasjonsfoto: METTE MØLLER.
NYBAKT RETT HJEM: Synes du ferskt brød er en del av det gode liv, tyder mye på at du framover kan få et godt liv. Frokostleverandørene kniver om deg. Illustrasjonsfoto: METTE MØLLER. Vis mer

Brød til overs? Se alt det deilige du kan lage!

 PÅ DØRA: Frokosten fra Brødboksen kommer i isolerte bokser. Foto: BRØDBOKSEN
PÅ DØRA: Frokosten fra Brødboksen kommer i isolerte bokser. Foto: BRØDBOKSEN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!