TURBULENS: En Aeroflot-flyvning fra Moskva til Bangkok ble rammet av kraftig turbulens i juni i år. Piloten fikk ikke varslet passasjerene, og 27 mennesker ble skadet under turbulensen. Nå viser en fersk rapport at det blir mye mer turbulens i årene framover. Video: CNN Vis mer Vis mer

Klimaendinger

Fest sikkerhets­beltene - nå blir det mye mer turbulens

Klimaendringene kan gjøre flyturen langt mer urolig i framtida, advarer ekspertene.

(Dagbladet): I juni ble 20 mennesker skadet da et fly fra China Eastern Airlines fløy inn i sterk turbulens på vei fra Paris til Kina. Det ble rapportert om både benbrudd og hodeskader da flyet plutselig traff et område med urolig luft.

Det er langt fra første gang dette skjer. Ifølge nettstedet airsafe.com har flere mennesker mistet livet som følge av skadene de har pådratt seg under turbulens.

Hvert år rapporteres det inn i underkant av hundre skader, men det antas at det reelle tallet er langt høyere da mange småskader ikke rapporteres.

Og - det vil bli verre, hevder professor Paul Williams ved universitetet i Reading til den britiske avisa The Telegraph.

Tredobles?

Han har ledet ei ekspertgruppe som i en ny rapport hevder at turbulens vil bli langt mer vanlig i framtida på grunn av de pågående klimaendringene.

Den matematiske modellen forskerne har laget, slår fast at kommersiell luftfart vil slite med tre ganger så mye turbulens som de møter i dag.

- Turbulens vil øke over hele kloden i alle årstider og på alle høyder. Problemet vil bare øke så lenge klimaet fortsetter å endre seg, sier Williams.

- Denne studien er et nytt eksempel på hvordan klimaendringene påvirker atmosfæren. Det er ikke bare lufttemperaturen som stiger, men også luftens sirkulasjon i atmosfæren, sier doktor Manoj Joshi, en av forfatterne i studien.

Rapporten han og forskergruppen har laget, er publisert i Geophysical Report Letters.

Laserteknologi

Alle flyselskap oppfordrer i dag passasjerene til å sitte med setebeltene fastspent, selv nå lampa i taka ikke lyser. Dette er nettopp på grunn av faren for turbulens.

Turbulens oppstår gjerne i klar luft. Den er usynlig, og kan ikke oppdages på radar. Ekspertgruppen Paul Williams har ledet, etterlyser bedre verktøy for å oppdage turbulens før flyet treffer den.

Og nettopp det er flyselskapene også på utkikk etter.

Boeing-fabrikken annonserte i forrige måned at de forberedte en test av nytt utstyr basert på laserteknologi som skal kunne oppdage turbulens på 15 kilometers avstand. Men, med normal marsjfart vil dette bare gi en varslingstid på 60 sekunder. Det kan fort være for kort tid til å få alle til å spenne seg fast.

- Om ikke flyindustrien kommer opp med bedre varslingsmetoder, vil passasjerene oppleve økt ubehag og større fare for skader i framtida, sier Paul Williams.

Ikke farlig

Mange flypassasjerer synes turbulens er det aller verste med å fly. Det er selskapene selvsagt veldig klar over, og er til stadighet ute for å avdramatisere. Og, turbulens er ikke farlig, flyene er konstruert for å tåle utrolige påkjenninger. Og følger du anbefalingene om alltid å ha beltet fastspent, er det ikke farlig for deg heller.

Norwegian har nettopp laget en infofilm om fenomenet, der kaptein Jan-Erik Andersen forklarer turbulens som «luft som ikke står i ro».

Se hele filmen under.

TURBULENS: Turbulens er svært vanlig, men kan oppfattes ubehagelig. Pilot Jan-Erik Andersen forklarer hva turbulens er. Video: Norwegian Vis mer