Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Fester på rester

Restemathandelen går så det suser.

RESTERANT: Resterant.no er bare ett av de nye tilbudene for deg som ønsker å kjøpe restemat, men her kan du også selge til sultne naboer. Foto: PER ERVLAND
RESTERANT: Resterant.no er bare ett av de nye tilbudene for deg som ønsker å kjøpe restemat, men her kan du også selge til sultne naboer. Foto: PER ERVLAND Vis mer

Det er ikke mer enn noen få måneder siden de færreste av oss hadde hørt om dem. Nå går restemathandelen så det suser.

Grønt og billig Å spise mat som ellers ville bli kastet er både billig og et bidrag til miljøet. Det har mange nordmenn oppdaget.

I oktober åpnet Kutt Gourmet, Norges første restaurant med overskuddsmat på Blindern.

Lunsjrestauranten drives av Matvett, Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) og Kompass & Co og serverer 200—300 porsjoner hver dag.

Da Dagbladet besøkte studentrestauranten etter åpningen, sto det lange køer av miljø- og prisbevisste kunder klare for lunsj til 30 kroner.

Menyen varierer etter hvilke råvarer som er tilgjengelige. 

Naboens mat Vil du heller spise hjemmelaget mat, er resterant.no ditt nye alternativ. Tjenesten, som ble lansert i forrige måned, drives foreløpig bare i Oslo, men de to gründerne bak ønsker å utvide til andre byer så snart som mulig.

Interesserte fra både Trondheim, Bergen og Drammen har etterlyst tilbudet som går ut på å spise rester fra andres bord, det være seg naboens eller fra noen som bor lenger unna.

— Vi er fortsatt i startfasen, men får nye brukere hver dag. Et økende antall kokker legger også ut retter, forteller gründer Henrik Tveter på sms til Dagbladet.

Har du kommet trøtt og sulten fra jobben og kjent duftene bre seg i oppgangen, kan det plutselig være du som sitter med den deilige maten, uten å ha gjort annet enn å åpne lommeboka.

Den elleville restematen: Potetskrell, epleskrotter og tørre lomper

Linser og koriander I dag (onsdag 2. mars) er det flere fristende tilbud på nettstedet.

For 25 kroner kan du ringe på hos Kristina og kjøpe linsegryte med kokosmelk, røde linser, mild curry, koriander og lime.

Er du i pastahumør, byr Francesco S på siciliansk pasta med aubergine. Japansk street food er også tilgjengelig for henting i ettermiddag. Prisen ligger rundt hundrelappen.

Mer lyst på fisk? Prøv ceviche fra Smak av Peru, også det til litt over hundrelappen.

RESTEKØ: Foran dørene til Kutt Gourmet, Norges første restaurant for overskuddsmat, står folk i kø for et billig og miljøvennlig måltid. Foto: TINE FALTIN
RESTEKØ: Foran dørene til Kutt Gourmet, Norges første restaurant for overskuddsmat, står folk i kø for et billig og miljøvennlig måltid. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Seniorrådgiver Atle Wold i Mattilsynet beskriver tjenesten som en blanding av bekymringsfull, kreativ og morsom. 

- Det er ikke uten videre greit at hvermannsen tar over restaurantenes domene. Informasjon og veiledende kjøreregler for tilbyderne er  helt nødvendig for mattryggheten. Vi må sørge for et minimumsnivå, sier han til Dagbladet.

Restaurant day tar verden med storm, men Mattilsynet mener det kan være på kant med loven.

90 prosent rabatt Enten du tilhører en bildelingsordning eller kjører egen bil, kan en tur til Vestby nord for Moss være lønnsomt.

I det engang så pulserende Vestbysenteret, like ved Norwegian Outlet, har gründere med bakgrunn fra kolonial- og kioskbransjen satset på overskuddsmat.

I supermarkedet holdbart.no får du matvarer med opptil 90 prosent rabatt. Kundene er en god blanding av prisjegere og miljøbevisste som vil hindre at mat kastes.

Etter av Dagbladet skrev om supermarkedet  har butikken fått flere leverandører og kundene kommet langveisfra.

— En kunde hadde kjørt i fire timer, forteller gründer Trond Laeng til Dagbladet.

Butikken har nå hjelp av megler for å åpne utsalg i Oslo-området og styrer mot en omsetning på 30 millioner kroner i år.

Holdbart.no har tidligere sagt at netthandel skulle være på plass i begynnelsen av mars. Dette er nå utsatt til etter påske. 

Når alt er på plass vil overskuddsmaten blir tilgjengelig overalt i landet.

Restaurantmat til 20 kroner Den danske tjenesten «Too good to go» (TGTG) tilbyr også overskuddsmat til «gi bort-pris». Forskjellen er at maten kommer ferdig laget, fra restaurant.

Tjenesten går ut på at restaurantene gjennom en app legger ut for henting mat som ikke er solgt i løpet av dagen. Bak appen står  to dansker og nordmannen Stian Michael Hånes Olesen fra Bergen.

Siden februar har tjenesten vært tilgjengelig i Norge. 30 spisesteder i Oslo, Trondheim, Stavanger og Bodø er foreløpig med. I Danmark finner du noe under 200 spisesteder på appen.

RESTEMAT:  Kundene strømmer til Vestby fra fjern og nær for å kjøpe mat med opptil 90 prosent rabatt hos Trond Laeng (t.v) og Thor Johansen. Hvilke matvarer du finner avhenger av hva de får inn. Foto: TINE FALTIN
RESTEMAT: Kundene strømmer til Vestby fra fjern og nær for å kjøpe mat med opptil 90 prosent rabatt hos Trond Laeng (t.v) og Thor Johansen. Hvilke matvarer du finner avhenger av hva de får inn. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Norgesansvarlig, Sophie Wiik, er fornøyd.

— Vi synes det går veldig bra og jobber for fullt med å få flere samarbeidspartnere, sier hun til Dagbladet.

Tjenesten har foreløpig en overvekt av bakerier, ikke restauranter, i Norge. En kantine er også med.

Mye tyder på at antall porsjoner som legges ut i Oslo-området er svært begrenset. Dagbladet har flere morgener uten hell forsøkt å bestille restemat gjennom TGTG. 

— Systemene nullstilles hver natt. Da legges nye porsjoner med mat opp. Vi har ikke så mange spisesteder med ennå. Dette er grunnen til at det blir fort utsolgt. Dette jobber vi med, sier Wiik.

RESTEGENERA:  Sophie Wiik leder introduksjonen av tjenesten Too Good To Go i Norge. Den danske tjenesten for restaurantmat har hatt en voldsom økning i Europa siden starten i fjor høst. Foto:TGTG
RESTEGENERA: Sophie Wiik leder introduksjonen av tjenesten Too Good To Go i Norge. Den danske tjenesten for restaurantmat har hatt en voldsom økning i Europa siden starten i fjor høst. Foto:TGTG Vis mer