KOSTBART: Å bli syk eller skadet i utlandet, og i verste fall trenge ambulansefly hjem er kostbart - spesielt om du ikke har reiseforsikring. Foto: Gjensidige
KOSTBART: Å bli syk eller skadet i utlandet, og i verste fall trenge ambulansefly hjem er kostbart - spesielt om du ikke har reiseforsikring. Foto: GjensidigeVis mer

Norsk kvinne i 30-åra:

Fikk dykkersyke i Afrika - regninga kom på en halv million

To av ti unge har feriert i utlandet uten reiseforsikring.

(Dagbladet): - Det er litt skremmende, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige forsikring og viser til en undersøkelse Ipsos nettopp har gjennomført for selskapet.

Undersøkelsen viser at en av ti oppgir at de har feriert i utlandet uten gyldig reiseforsikring. Enda mer skremmende: 19 prosent - nesten to av ti - unge mellom 18 og 29 oppgir det samme.

- Det betyr at vi snakker vi om godt over 100.000 unge menn og kvinner som har «gamblet» på at dette skal gå bra. Noen har nok gjort dette bevisst, mens andre har glemt å tegne reiseforsikring, sier Voll.

Noen vil være «smarte» og spare de kronene en forsikring koster. Det kan bli dyrt sparte kroner om uhellet er ute.

Kan gå skikkelig galt

Mange unge har følelsen av at de er «udødelig» og at «dette skjer ikke meg.» De tar skammelig feil, mener Voll.

Det ser han eksempler på nesten hver dag.

- For mange i denne aldersgruppen er det kanskje først gang de reiser til Syden eller utlandet uten mor og far. Da er fokus på opplevelser og det å ha nok lommepenger.

- Ungdom er en utsatt aldersgruppe med tanke på festing og inntak av alkohol, trafikkulykker og andre ting.

Ble påkjørt i USA

Alle forsikringsselskap har sine historier om folk de har hjulpet etter skade eller sykdom i utlandet. Det kan bli fryktelig dyrt, særlig om du skulle være uheldig i USA. Der er kostnadsnivået for helsetjenester, også akutthjelp, gjerne skyhøyt.

BEKYMRET: Arne Voll i Gjensidige forsikring mener for mange unge tar sjansen på å reise til utlandet uten forsikring.
BEKYMRET: Arne Voll i Gjensidige forsikring mener for mange unge tar sjansen på å reise til utlandet uten forsikring. Vis mer

Gjensidige hadde nylig en sak hvor en 27-åring norsk turist ble påkjørt av en bil.

- Sjåføren stakk av, og gjerningsmann er således ukjent. Behandling av skadene kostet 600 000 kroner, sier Voll.

Mannen hadde reiseforsikring i orden, og kunne således kun konsentrere seg om å bli frisk.

Hadde han mot formodning ikke hatt forsikring, ville han hatt et gigantisk økonomisk krav hengende over seg, kanskje for resten av livet.

- Jeg forstår ikke at folk tør ta sjansen når vi vet hva de kan risikere, sier Voll.

Dykkersyke til halv mill.

Men det er ikke bare i USA det koster å ha behov for helsetjenester. En norsk kvinne i 30-åra på ferie i Afrika, fikk dykkersyke under et dykk, og måtte ha akutt hjelp.

- I dette tilfellet var også hjemtransport påkrevet, noe reiseforsikringen også dekker.

- På denne saken alene utbeltate vi 500 000 kroner i sykebehandling, oppfølging og hjemtransport, sier Voll.

- Men det er ingen rekord. Vi har hatt saker som har kostet over en million, og bare i 2016 hadde vi 66 saker der samlet erstatning oversteg 200 000 kroner.

- Nå vi vet at dette er utgifter som må dekkes av egen lomme om vedkommende ikke har forsikring, er det vanskelig å forstå at noen tar sjansen på reise uten, sier han.

UD med kampanje

Når folk blir syke eller utsatt for uhell på reise utenfor Norge, og i tillegg ikke har gyldig reiseforsikring, er det gjerne ambassadene og Utenriksdepartementet som blir kontaktet.

- Vi har ingen oversikt over hvor mange nordmenn som reiser uten reiseforsikring og som kommer i situasjoner hvor de trenger det, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg til Dagbladet.

- Men UD og ambassadene bruker mye tid og ressurser på nordmenn med for dårlig forsikring eller uten forsikring. Flere har heller ikke gyldig pass, sier hun.

- Vi har derfor en kampanje gående på Facebook nå for å minne folk på at det er viktig å ha dette i orden før man reiser, sier Solberg.

Og, skulle du tro at staten tar regninga om uhellet er ute, må du tro om igjen. Har du ikke forsikring, er du selv personlig ansvarlig for å gjøre opp for deg.

  • Undersøkelsen det henvises til i denne saken er utført av Ipsos for Gjensidige. Spørsmålet var: Har du noen gang reist til utlandet uten å ha reiseforsikring? 10 prosent svarte ja, 84 prosent nei og 6 prosent usikker/vet ikke. 19 prosent av de mellom 18 og 29 år svarte ja på spørsmålet. I overkant av 4000 personer over 18 år har deltatt.