Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Luftfart

Fikk ikke ta med terapi-hamster på flyet - spylte den ned i do

Det pågår en kamp mellom flyselskapene og de reisende i USA - om såkalte terapidyr. For «Pebbles» endte det med døden.

FIKK NEI: Flyselskapet Spirit Airways ga først en kvinnelig student tillatelse til å ta med terapi-hamsteren på flyet. Så snudde de. Det endte ikke godt for dyret. Foto: NTB Scanpix
FIKK NEI: Flyselskapet Spirit Airways ga først en kvinnelig student tillatelse til å ta med terapi-hamsteren på flyet. Så snudde de. Det endte ikke godt for dyret. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dverghamsteren «Pebbles» er det siste offeret i konflikten mellom flypassasjerer som vil reise med sine terapi-dyr og flyselskapene som stadig lager nye regler for hvilke retningslinjer som skal gjelde.

Stadig flere amerikanere får legeerklæring på at de kan ha et slikt støttedyr, og den medisinske erklæringen som følger dyret har gitt eierne visse rettigheter, som å ta med seg dyrene inn i flykabiner.

Vanligvis har det vært hunder det er snakk om. Men noen velger annerledes, som Belen Aldecosea. Hun skulle fly fra Baltimore og hjem til Florida til et viktig legebesøk, skriver The Press Democrat og flere andre amerikanske nettaviser.

Ublid skjebne

Aldecosea hevder hun fikk tillatelse til å ta med terapi-hamsteren sin på flyet dra hun bestilte billetten med Spirit Airlines. Men da 21-åringen troppet opp på Baltimore-Washington internasjonale flyplass, var svaret tvert nei.

Den unge studenten sier til avisa Miami Herald at hun desperat forsøkte å finne andre måter å komme seg hjem til Florida på, men at det ikke lykkes.

Men hjem måtte hun, på grunn av en medisinsk situasjon.

I følge Aldecoseas utsagn til avisa ba en av flyselskapets ansatte henne om enten å slippe dverghamsteren fri, eller skylle den ned i toalettet.

I ren desperasjon, hevder hun, skylte hun «Pebbles» ned i en flyplassdo.

- Hun var redd. Jeg var redd. Det var helt fryktelig å putte henne i toalettet, sier hun.

- Det var følelsesladet. Jeg gråt. Jeg satt der i ti minutter og gråt.

Selskapet bekrefter

En talsmann for Spirit Airways bekrefter at Aldecosea først fikk beskjed om at det var greit at hun tok med seg hamsteren i kabinen på flyreisen. Men at den ansatte som sa det, gjorde en feil. Talsmannen benekter imidlertid at en annen ansatt skal ha oppfordret til å skylle ned den lille dverghamsteren.

- Vår representant som tok i mot reservasjonen gjorde dessverre en feil da han feilinformerte kunden om at en hamster var tillat å ha med i kabinen som terapidyr, sier Derek Dombrowski i Spirit Airlines.

Han sier også at selskapet tilbød kvinnen å ta et senere fly slik at hun skulle få tid til å finne en løsning for dyret og at Aldecosea skal ha tatt dette flyet.

- Etter å ha gjennomgått denne saken, kan vi med sikkerhet si at aldri på noe tidspunkt ble foreslått av våre representanter at dyret skulle skylles ned i toalettet eller skades på andre måter. Det er svært hjerteskjærende å høre at kunden valgte å ende livet til sitt eget dyr på denne måten, sier Dombrowski.

Vil saksøke

Denne saken er bare en av flere som angår såkalte «Emotional Support Animals» i USA. Det har vært flere tilfeller der flypassasjerer har forsøkt å få dyrene mine med på flyvninger. Blant annet forsøkte en kvinne i januar å fly fra New York til Los Angeles med en terapi-påfugl. Uten særlig hell.

De store flyselskapene Delta og United har allerede varslet at det kommer nye og langt mer restriktive regler for å fly med terapi-dyr.

For Aldecoseas del er historien derimot ikke over. Hun vurderer nå å saksøke Spirit Airlines.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!