FINNØY: Mona Lise Frøyland-Sunde gift med Thor Sunde. På tur med Tobias, Oscar og Anna. Foto: Alf Ove Hansen
FINNØY: Mona Lise Frøyland-Sunde gift med Thor Sunde. På tur med Tobias, Oscar og Anna. Foto: Alf Ove HansenVis mer

Fin ferie for bonusfamilien

Ferien er utfordrende med mine, dine og våre barn. Men noen får det til.

||| FINNØY/SANDNES (Dagbladet): Mona hadde to barn da hun møtte Thor. Han hadde ingen. Begge visste nok om stefamilier til å skjønne at dette kunne bli vanskelig. Men det ble det ikke.

—Jeg var godt forberedt da jeg møtte barna første gang. Det viktigste for meg var at de skulle få tillit til meg, sier Thor Sunde. Og det fikk de. I dag er Mona og Thor gift, og har Anna (13) og Tobias (12) to uker i måneden. Sammen har de lille Oscar på fire år. De mener det er mange grunner til at de blitt en lykkelig stefamilie. En av dem er at de giftet seg.

—Da vi giftet oss sa Tobias: «Nå er vi en familie». Jeg tror barna først da ble helt trygge på at jeg var kommet for å bli, sier Thor.   Kjeftet ikke Mona og Thor var kjærester i et halvt år før han møtte barna. Da hadde de rukket å snakke mye om hvordan de ønsket å ha det.
—Barna var det viktigste for meg. Hvis Thor ikke hadde vært interessert i dem, hadde ikke jeg vært interessert i han. Og det sa jeg til han, sier Mona. Thor var interessert, og da den første ferieturen sammen ble en suksess, turde de begge å satse på forholdet.

—Den turen var en liten test for meg. Jeg måtte være sikker på at han tok barna mine under sine vinger, sier hun. Thor var opptatt av at barna skulle få tid til å bli kjent med han.

—Man starter ikke med å kjefte og smelle. Jeg kom ikke inn i familien og sa: her er jeg og sånn vil jeg ha det, ler han. Den første tida lot han Mona fortsette med å ta seg av grensesettingen.

—Det var jo situasjoner hvor jeg måtte sette grenser for dem. Da var jeg bevisst på å si: «dette mener jeg, men dette må vi diskutere med mamma og pappa».
På lag med far Å ha kontakt med barnas biologiske far var også viktig for Thor.

—Jeg snakket med faren om hans grenser, sånn at vi var på linje, sier Thor. Etter noen år godtok barna at Thor satte grenser for dem. Familieråd med alle barna, han, Mona og biologisk far er blitt vanlig. I dag oppfører han seg helt likt overfor stebarna som overfor sin biologiske sønn.

—Jeg gjør ikke forskjell. Det er viktig for meg å ikke gi han minste særbehandling, sier Thor. Men det er forskjell. De to eldste barna får flere gaver, flere ferier og har mange fine opplevelser når de er hos biologisk far. Men familien vil likevel ikke gjøre forskjell til fordel for minstemann.

—Det har sine fordeler å ha to fedre. Men det er jo noen ulemper med å ha skilte foreldre og det å måtte flytte fram og tilbake, så den fordelen får de to eldste bare ha, sier Thor.