SMÅMAT:  Ingers Kro vant Ganefart 2008. Hallingkost av beste klasse finnes langs veien mellom Hol og Aurland.     FOTO: Ole C. H. Thomassen
SMÅMAT: Ingers Kro vant Ganefart 2008. Hallingkost av beste klasse finnes langs veien mellom Hol og Aurland. FOTO: Ole C. H. ThomassenVis mer

Finn de gode matopplevelsene

Her er veien til lokal mat.

(Dagbladet): Lokal, kortreist mat er ikke bare trendy, men sunt. Når god smak kan kombineres med god samvittighet, da blir opplevelsen desto bedre.

Lykkelige skogsgriser, frittgående høner, villsau, vilt og ville urter er bare litt av det du kan kjøpe på de mange gardsmatutsalgene.

Du finner dem om du ser en brun hane på et skilt ved veien. Eller du kan sjekke på hanen.no eller hanen.mobi for å finne steder langs din planlagte rute.

Mobile applikasjon fra visitnorway.com viser vei til nærmeste overnatting, begivenheter og ikke minst «food prints» som leder til matopplevelser i nærheten.

ganefart.no finner du oversikt over spisesteder langs veien som alle serverer lokal mat.

HANENS VEI: Mot nye høyder for hanen og lokal mat.Foto: Ole Jonny Trangsrud
HANENS VEI: Mot nye høyder for hanen og lokal mat.Foto: Ole Jonny Trangsrud Vis mer

Mat og Landbruksdepartementet skal brukes 6 millioner kroner over tre år til å utvikle samarbeidsprosjekter om mat- og servicetilbudet langs de Nasjonale turistveger fra Nord-Gudbrandsdalen til Vestlandet, gamle Strynefjellsveg, Trollstigen-Geiranger og Rondane.

Den første som åpnet var Matruta over Sognefjellet.

De historiske hotellene har sine matveger, Matvegen - fra Øst til Vest - eller omvendt om du vil, Matvegen - fra Sør til Nord - eller omvendt om du vil og Matvegen - med smak av kyst og fjord.

Stedene i matvegen må oppfylle visse kriterier.

Meny, basert på utvalgte lokale råvarer og der noen retter forteller om geografisk tilhørighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SMAK: EventyrSMAK byr på lokal mat fra Sigdal og Krødsherrad. mEdlem Veikåker Gård er Landhandleri og hønseri. Foto: Ole C. H. Thomassen
SMAK: EventyrSMAK byr på lokal mat fra Sigdal og Krødsherrad. mEdlem Veikåker Gård er Landhandleri og hønseri. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Sesongvariasjoner gjenspeiles i menyen.

Alle lokale råvarer skal være sporbare.Menyen formidles alltid muntlig av en kompetent representant fra spisestedets personale.

Vinlisten er alltid samstemt med menyen, dessuten vil et utvalg av norske akevitter anbefales til husets meny etter smak og behag

Husets historie skal være tilgjengelig for alle spisegjester.

Innovasjon Norge har sin liste som kalles «Håndplukket».
Denne er et utvalg overnatting og serveringsbedrifter som blir håndplukket annenhvert år.

DNT:  Mat med utsikt er konseptet som nå er inført på alle betjente turisthytter i Norge. Foto: Ole C. H. Thomassen
DNT: Mat med utsikt er konseptet som nå er inført på alle betjente turisthytter i Norge. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer