Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Finn din intelligenstype

Ved å kjenne din intelligenstype, kan du lettere velge riktig vei her i livet. Eller du kan sjekke at du er havnet på rett hylle.

Mer enn IQ: Du kan være smart på flere måter enn det tradisjonelle intelligensbegrepet. Men om intelligensen skal deles opp i to former for intelligens, eller om hele begrepet skal utvides, er omdiskutert i fagmiljøet. Foto: Colourbox
Mer enn IQ: Du kan være smart på flere måter enn det tradisjonelle intelligensbegrepet. Men om intelligensen skal deles opp i to former for intelligens, eller om hele begrepet skal utvides, er omdiskutert i fagmiljøet. Foto: Colourbox Vis mer

(Dagbladet God torsdag):- IQ er overvurdert. Det er bare én av mange faktorer som påvirker folks evne til å handle i forhold til sitt fysiske og sosiale miljø, sier Robert Biegler, førsteamanuensis ved psykologisk institutt, NTNU.

- Andre evner, som kreativitet, rasjonalitet og sosial intelligens blir ofte oversett fordi de er vanskelig å måle. Hvor nysgjerrig du er og hvor hardt du jobber teller like mye som intelligens. Likevel har IQ en virkning på hvordan en greier seg i verden, sier han.

Velg riktig
Å bli bedre kjent med dine egne styrker og svakheter, kan hjelpe deg å velge rett vei her i livet. Astrid Krüger Eiken er karriereveileder ved Emmali Ekker Studie og Karrierevalg i Kristiansand.

- Det er viktig å finne ut hvem du er som person, hvilke egenskaper, evner, interesser og hvilken personlighet du har. Du må være bevisst dine kvaliteter. Intelligens handler ikke bare om det intellektuelle, men mye om personlighet og personlighetstrekk, sier Eiken.

Når folk kommer til henne for karriereveiledning, forsøker hun å kartlegge og bevisstgjøre hvem de er, hvilke egenskaper og ferdigheter de har.

- Når folk kommer til veiledning, har de ofte vanskelig for å sette ord på sine sterke sider og å se hvordan de best kan bruke disse i arbeidslivet. Ved å fokusere for mye på IQ, kan arbeidsmarkedet gå glipp av de som har andre typer egenskaper og intelligens, sier Eiken.

Åtte former for intelligens
Den amerikanske professoren Howard Gardner mener IQ er et for snevert begrep som bare måler den logisk-matematiske intelligensen. Han har i flere tiår foreslått at vi utvider intelligensbegrepet til å omfatte åtte former for intelligens.

Disse kategoriene er språklig intelligens, logisk-matematisk analyse, visuell romforståelse eller spatsial intelligens, musikalitet, evne til å bruke kroppen eller kinestetisk intelligens, forståelse av naturen rundt seg, en forståelse av andre individer og forståelse av oss selv.

- Alle mennesker har alle disse intelligenstypene i ulik grad. Det er et helt sett med evner som ikke inngår i det tradisjonelle intelligensbegrepet, sier Jon Martin Sundet, professor emeritus i psykologi ved Universitetet i Oslo.

Han har forsket på og publisert en rekke artikler om temaet intelligens og IQ, både i nasjonale og internasjonale tidsskrifter og bøker.

Psykolog Espen Skorstad har skrevet boka «Rett mann på rett plass», om psykologiske metoder for rekruttering og lederutvikling.

- Intelligens handler ikke bare om skoleflinkhet, det handler om dyptgående evner som sier noe om hvordan vi interagerer med våre omgivelser, forteller han.

Nyttig
Det er en økende trend at norske virksomheter benytter evne- og intelligenstesting i sin seleksjon.

- For jobbsøkere har det praktisk nytteverdi å trene på evne- og intelligenstester for etablering av selvinnsikt: Hva er jeg god på og hva er jeg mindre god på? Som seleksjonsverktøy er evnetester mer treffsikre enn for eksempel personlighetstester, sier Skorstad.

De som har god kroppskontroll, scorer ikke nødvendigvis høyt på en tradisjonell IQ-test.

image: Finn din intelligenstype

- Å vite hvilken type intelligens du har, kan guide deg til å velge en jobb som matcher disse talentene, sier Biegler.

- God romfølelse er for eksempel en nødvendig betingelse for å bli flyver. De spesielle evnene henger sammen med ferdighetene i visse typer jobber. Talenter må dyrkes, det nytter ikke å være god på piano hvis du ikke har et piano, sier Sundet.

Forstå følelser
Sosial intelligens trenger ikke å henge sammen med IQ.

- Tester utført etter pasienter har vært
utsatt for hjerneskade, viser at IQ-en ikke nødvendigvis er nedsatt selv om den sosiale intelligensen er blitt skadet, fortellerr Biegler.

image: Finn din intelligenstype

Om du sikter på å bli en lederskikkelse i Statoil, holder det ikke å være god på oljeteknologi.

- Ledere bør være i stand til å forstå andres følelser og sine egne. Før var det nok å være god i faget, men kravet til emosjonell intelligens dukket opp for 20 til 30 år siden, sier Sundet.