Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Finn din yogaform

Klassisk, spirituell eller svett yoga? Vil du ha ro eller overskudd? Det er mange typer yoga - som alle hjelper for sitt.

ROLIG: Pernille Bønkan (foran), Gunn Engelsrud og Torunn Pedersen trener yinyoga på Puro Yoga i Oslo. Foto: Sondre Steen Holvik
ROLIG: Pernille Bønkan (foran), Gunn Engelsrud og Torunn Pedersen trener yinyoga på Puro Yoga i Oslo. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet God torsdag):
Nederst i saken har vi samlet ulike typer yoga, slik at du kan finne den rette formen for deg.

- Studier som er gjort på yoga viser god effekt på psykisk og fysisk helse. Yoga har en beroligende og stressdempende effekt på kroppen, og brukes blant annet mot depresjon og utmattelse, sier Ingunn Hagen, professor i psykologi ved NTNU.

Hun har drevet med yoga i 30 år og skal sette i gang med et forskningsprosjekt om yoga, helse og lykke.

- Yoga er et verdifullt redskap for å komme i kontakt med seg selv og den indre styrken vi alle har i oss.

Hagen har tidligere uttalt at hun mener norske skolebarn bør ha yoga på timeplanen allerede fra første klasse. Reaksjonene var over all forventning.

- Jeg har aldri fått så mange positive reaksjoner på noe jeg har sagt før.

BØY OG TØY: Målet med yinyoga er å strekke bindevever og styrke leddene i kroppen. Foto: Sondre Steen Holvik
BØY OG TØY: Målet med yinyoga er å strekke bindevever og styrke leddene i kroppen. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer

Yoga kan være alt fra fysisk veldig krevende til rolig og mer terapeutisk. Hagen tror yogaens popularitet er en motreaksjon mot måten vi lever på.

- Vi stresser og strekker oss i alle retninger. Vi kjører mye bil og sitter på rumpa foran pc-en. Da jeg begynte med yoga som ung student, var det sært. Nå er det mer normalisert.

Mot vond rygg
Vond rygg er en av plagene yoga kan hjelpe mot.

- Yoga og vonde rygger er slett ingen dårlig kombinasjon. Mange pasienter mener de har god nytte av yoga når ryggen krangler, sier fastlege og ryggforsker Erik Werner.

En britisk studie viser at pasienter med kroniske korsryggplager kan få bedre ryggfunksjon med yoga enn med vanlig behandling. Vanlig behandling i England kan være smertestillende, henvisning til fysioterapi eller akupunktur, eller trening.

313 voksne personer med kroniske eller tilbakefallende korsryggsmerter deltok i studien, som er publisert i Annals of Internal Medicine.

De ble fordelt tilfeldig enten til et yogaprogram på 12 uker eller til vanlig behandling. Nesten to tredeler av dem som ble tilbudt yoga, gjennomførte minst seks av 12 yogatimer. Etter tre, seks og 12 måneder hadde disse pasientene bedre ryggfunksjon enn dem som fikk vanlig behandling.

POPULÆRT Yoga blir stadig mer utbredt i Norge. Foto: Sondre Steen Holvik
POPULÆRT Yoga blir stadig mer utbredt i Norge. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer

Studien viser ikke til noen forskjell når det gjelder smerte, bare på funksjon.

- Grunnen til det er sannsynligvis at deltagerne i studien i hovedsak hadde svært langvarige ryggplager. Ryggplager som varer utover 12 uker er som regel svært sammensatte, med mange samtidige faktorer som fører til smerter. De er altså mer komplisert å behandle, kommenterer Werner.

Han tror derfor yoga trolig vil passe best for de med kortvarige plager, fra seks til 12 uker.

Mange varianter
Forskning på yoga som behandlingsform kan by på utfordringer, blant annet fordi det finnes mange varianter av yoga. Mange av dem inneholder andre faktorer som kan påvirke forskningsresultatene, for eksempel høy temperatur i bikramyoga.

- Det er kjent at yoga brukes ved mange helseproblemer, for eksempel utbrenthet, ryggproblemer og hjertelidelser. Men dette er ikke det samme som at det har vitenskapelig dokumentert effekt, sier Ola Lillenes, informasjonssjef i Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (Nafkam).

For å finne ut om helseeffekten av yoga, baserer Nafkam seg på oppsummert forskning, ikke enkeltstudier.

- Den veldig grove konklusjonen i oppsummeringene er at forskningen ikke viser klare effekter. Mer forskning må til før man kan si noe endelig, sier Lillenes.


Lettere tilgjengelig
- Yoga har flere utøvere i dag enn noen gang, men jeg vil ikke kalle det en trend. Yoga er kommet for å bli. Særlig blant kvinner er det populært, jeg tror ikke menn har oppdaget det helt enda, sier amerikaneren John Gaydos.

HJELPEMIDLER: Instruktør John Gaydos bruker blokker og strikker i undervisningen. Det kan gjøre det lettere å strekke ut. Foto: Sondre Steen Holvik
HJELPEMIDLER: Instruktør John Gaydos bruker blokker og strikker i undervisningen. Det kan gjøre det lettere å strekke ut. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer

Han er leder for studioet Yoga Works instruktørtrening og utdanner instruktører i USA og internasjonalt. For første gang er han nå i Norge.

I dag tilbys yoga både på treningssentre og egne yogastudioer.

- For 30-40 år siden var det bare noen få som underviste yoga, og det var ikke lett å finne klasser. Men nå er det lettere, og jeg tror det er mye av grunnen til at yoga er blitt populært.

Det er ikke så lett å vite hva du skal velge når det kommer til yoga. I faktaboksen under har vi samlet sammen ulike typer yoga, og guider deg i jungelen.

Denne artikkelen ble først publisert i Dagbladets magasin God torsdag 2. august 2012.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!