Finn ditt øyparadis i Thailand

Late dager på idylliske strender, eller snorkling over fargerike koraller? Romantiske luksushotell, eller det enkle liv i en bungalow? Smilets land har mange eventyrdrømmer – finn den som passer for deg.

UTALLIGE MULIGHETER: Thailand er et populært reisemål for nordmenn. Landet byr på et utall av øyer. Vi hjelper deg å finne din favoritt. Foto: Ronny Frimann / Magasinet Reiselyst
UTALLIGE MULIGHETER: Thailand er et populært reisemål for nordmenn. Landet byr på et utall av øyer. Vi hjelper deg å finne din favoritt. Foto: Ronny Frimann / Magasinet Reiselyst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rolige Koh Kho Khao

LITEN PERLE: På Koh Kho Khao kan du være ganske alene. Her er det lite masseturisme. Foto: Apollo 
LITEN PERLE: På Koh Kho Khao kan du være ganske alene. Her er det lite masseturisme. Foto: Apollo  Vis mer

En liten perle av en øy ved Andamankysten. Øya har ingen store veier eller strender med masse folk. Her er det badeliv, romantiske turer og fantastiske solnedganger som er de største attraksjonene. Om du ikke er helt alene på den 18 kilometer lange stranden, er det i hvert fall ikke trangt om plassen – for hit har ikke masseturismen kommet! Det bor bare 1300 lokale på øya, fordelt i fem små landsbyer. Det er også fint å dra på utflukt til Surin- eller Similianøyene som bare ligger noen timer unna med båt.

Fakta: Ving og Apollo har reiser hit. Priseksempel med Apollo i vinter: En uke på The Sunset Beach Resort fra kroner 9548 per person, inkludert transport fra Oslo Lufthavn (www.apollo.no).

«Hemmelige» Koh Yao Noi

UPOLERT: Koh Yao Noi er bare en halvtime fra Phuket, men nærmest uberørt. Foto: Ronny Frimann
UPOLERT: Koh Yao Noi er bare en halvtime fra Phuket, men nærmest uberørt. Foto: Ronny Frimann Vis mer

Det er i grunn ikke til å tro, at det bare en halvtime fra hektiske Phuket, ligger en ukjent og upolert øy – hvor verden nærmest har stått stille. Foruten at det har dukket opp noen fine strandresorter for oss som drømmer om helt rolige feriedager med sand mellom tærne, råder dagliglivet og roen på Koh Yao Noi. Ta et avbrkk og se lokale aper plukke kokosnøtter, eller ta en en sykkeltur rundt den 10 ganger 12 kilometer store øya.

Fakta: Fly til Phuket eller Krabi. Ta speedbåt fra Bangrong /Thalean Pier, ca. 40 kroner per pers, og tuk-tuk til hotellet, 20-40 kroner per pers. Bo for eksempel på Koyao Island Resort. Studio på 60 kvm for to koster fra kroner 1450 per døgn i høysesong. (www.koyao.com)

Solsikre Koh Samet

På den lille øya nordøst i Thailandbukta regner det så sjelden, selv i regntiden, at den er et solsikkert reisemål hele året. Også her er strandlivet ved det krystallklare vannet hovedattraksjonen. Lei gjerne en scooter og dra ut på en liten «Tour de beach». De mest idylliske strendene ligger på det eksklusive strekket Ao Prao, som ikke minst er perfekt for en drink til solnedgang eller romantisk middag i strandkanten.

SOLSIKKER: På Koh Samet regner det lite, selv i regntiden. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
SOLSIKKER: På Koh Samet regner det lite, selv i regntiden. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Om det i hovedsak er rolige dager her på øya, livner det til i slutten av uka, når det kommer helgegjester fra Bangkok som bare er et par timer unna.

Fakta: Ving og Tui pakker reiser hit: To uker for to voksne på Sai Kaew Beach Resort koster i vinter fra kroner 24 056, inkl. rutefly fra Oslo til Bangkok.

Ukjente Koh Kood

UBERØRT: Koh Kood er perfekt for bading og snorkling. Foto: Marte Veimo /Magasinet Reiselyst
UBERØRT: Koh Kood er perfekt for bading og snorkling. Foto: Marte Veimo /Magasinet Reiselyst Vis mer

Helt øst i Thailandbukten, på grensen mot Kambodsja, ligger denne drømmen av en uberørt øyperle med gylne strender og levende fiskelandsbyer omgitt av en sjø som kan være ekstremt klar og blå. Perfekt for bading, snorkling og kajakk, altså. Øyas innland består av grønn jungel, hvor man kan avkjøle seg i friske fossefall og badekulper.

Koh Kood er blant Thailands største i utstrekning, men ikke i turisme. Det er bare få år siden de første taxiene rullet ut på øyas veier. De siste årene har øya blitt mer tilgjengelig, med flere hotell.

Fakta: Fly til Trat fra Bangkok, deretter speedbåt fra Laem Sork Pier (60-90 minutter, ca. kroner 140 per vei). Overnattingsstedene kan booke transfer hele veien fra flyplassen i Trat. Koh Kood Resort er en enkel, men fin resort i naturlige, tropiske omgivelser. Pris fra ca. kroner 550 per natt per bungalow for to i høysesong. (www.kohkoodresort.in.th)

Foto: Marte Veimo

Øyhopperparadiset Koh Chang

Thailands nest største øy, ikke langt fra kambodsja-grensen, har i løpet av de siste årene begynt å bli skikkelig populær. Her er lange fine strender, hyggelig lokalbefolkning og god mat. Vestsiden av øya er desidert mest utbygd, og det er på denne siden de fleste besøkende velger å bo. White Sands Beach i nord har vært mest attraktiv, men nå har Klong Prao-området fått flere eksklusive hoteller og resorter. Lonely Beach-området i sør er ryggsekkturistenes paradis. Koh Chang er også navnet på hele klyngen med tropiske øyparadis, perfekte for tropisk øyhopping.

LANGE STRENDER: Koh Chang har blitt mer og mer populær de siste årene, ikke minst på grunn av de flotte, lange strendene. Foto: Marte Veimo / Magasinet Reiselyst
LANGE STRENDER: Koh Chang har blitt mer og mer populær de siste årene, ikke minst på grunn av de flotte, lange strendene. Foto: Marte Veimo / Magasinet Reiselyst Vis mer

Fakta: Både Apollo, Ving og Tui arrangerer reiser til Koh Chang. Priseksempel i vinter: En uke på Chang Buri Resort & Spa kroner 8862 per voksen, inkl. rutefly fra Oslo. (www.ving.no)

Superstjernen Koh Phi Phi

BACKPACKER-FAVORITT: Koh Phi Phi er en av Thailands mest besøkte øyer. Foto: Ving
BACKPACKER-FAVORITT: Koh Phi Phi er en av Thailands mest besøkte øyer. Foto: Ving Vis mer

Fireshow, bassengfester, flammelimbo og SangSom-buckets på kveldstid. Turkisfarget vann, kritthvit sand og iskalde fruktshakes på dagtid. Det er ikke uten grunn at Phi Phi, sørøst for Phuket, er backpackernes favoritt og en av Thailands mest besøkte øyer. Blir det for mye av det gode å bo rundt øyas hovedsentrum Ton Sai, kan man rømme til den roligere østkysten. Mens Koh Phi Phi Don er bebodd, ligger ubebodde Koh Phi Phi Leh like utenfor, og lokker turister på dagsturbesøk: De vil gjerne nemlig stå i den samme sanden som Leonardo DiCaprio gjorde i kassasuksessen «The Beach».

Fakta: Ving tilbyr pakketurer til Koh Phi Phi Don, med fly til Krabi. Arayaburi Resort er et bungalowhotell med rolig og fin beliggenhet ved stranden Laem Hin. Pris er ca. kroner 11 000 for en uke i vinter, inkl. fly fra Oslo.

Luksusøya Koh Samui

POPULÆRT REISEMÅL: Koh Samui er Thailands mest luksuriøse øy. Foto: Mari Bareksten /Magasinet Reiselyst
POPULÆRT REISEMÅL: Koh Samui er Thailands mest luksuriøse øy. Foto: Mari Bareksten /Magasinet Reiselyst Vis mer

Dette er en av de mest populære destinasjonene i Thailandbukten, og landets mest luksuriøse øy, med en overflod av hotell og resorter på øverste hylle, men også et bra utvalg på de neste. Her er flotte strandresorter, prisvinnende spa og smakfulle gourmetrestauranter, men også et stort aktivitetstilbud, og ikke minst melishvite strender og krystallklart vann. Chaweng er den mest kjente stranda, hvor de norske charteroperatørene har sine hotell. Området ved Choen Mon-stranda er litt roligere.

Fakta: De store charteroperatørene og OrkidéEkspressen har alle reiser hit. Priseksempel med Orkidé i vinter: 12 netter på Koh Samui og Koh Phangan fra kroner 21 300 per pers (www.orkide.no)

Foto: Mari Bareksten

Familievennlige Koh Lanta

BRA FOR BARN: På Koh Lanta trives barnefamiliene. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst
BRA FOR BARN: På Koh Lanta trives barnefamiliene. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst Vis mer

Dette er øya hvor barnefamiliene trives aller best, og som ikke minst har blitt et populært sted for nybakte foreldre å reise på permisjonsferie, og da særlig til strandområdet Khlong Dao. Om man ikke er opptatt med sandslottbygging, er dette stedet for å finne seg en hengekøye, lese en god bok, få en thaimassasje eller drikke en iskald Chang i en hippieinspirert strandbar med fargerike sitteputer. Koh Lanta har nemlig tidligere vært et hippieparadis, og stemningen råder fortsatt, særlig på stranden Khlong Khong, som er backpackernes favoritt.

Fakta: OrkidéEkspressen, Apollo og Ving tilbyr pakketurer til Koh Lanta. Priseksempel med Apollo i vinter: To uker på Lanta Sand Resort & Spa fra kr 12 448 kroner per voksen, inkl. transport fra Oslo Lufthavn.

Romantiske Koh Mook

PERLEØY: Det er høy hengekøyefaktor på Koh Mook. Foto: Ving
PERLEØY: Det er høy hengekøyefaktor på Koh Mook. Foto: Ving Vis mer

Navnet betyr perleøy, og det sier jo ikke lite om denne lille øya som ligger sør for Koh Lanta. Her finner vi selve definisjonen på drømmen om Thailand med høy hengekøyefaktor, stille strender, vaiende palmer og late dager med en kokosnøttdrink i hånda og beina halvveis ned i vannet. De fleste turistene som kommer hit, flokker seg langs den melishvite stranden Farang. Når man vi ut og se seg om, er naturfenomenet «Smaragdgrotten» obligatorisk: Dette er en 80 meter lang kalksteintunell, som leder inn til en saltvannslagune. Fiskerlandsbyen Hua Non Bay er også et hyggelig mål for et glimt av «det ekte Thailand».

Fakta: Ving skreddersyr reiser til Koh Mook med rutefly. Priseksempel i vinter: En uke på Sivalai Resort kroner 21 138 for to personer, inkl. transport fra Oslo lufthavn.

Dykkerparadiset Koh Tao

KLART VANN: Koh Tao er perfekt for dykking og snorkling. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
KLART VANN: Koh Tao er perfekt for dykking og snorkling. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

Koh Tao er det perfekte valget for de som liker seg best under vann, enten det er med dykkermaske og snorkel eller med fullt dykkerutstyr. Dette er nemlig Thailands dykkerøy nummer én med over 70 dykkersentre og gode og lett tilgjengelige dykkersteder. Det krystallklare vannet kan på gode dager sammenlignes med et akvarium fullt av fargerik fisk, skipsvrak, anemoner og skilpadder. Er man heldig kan man til og med se svarttippet revhai. På land finner vi god og sunn mat, treningsmuligheter og overnattingssteder tilrettelagt for dykkere. Og strender, selvfølgelig.

Fakta: OrkidéEkspressen og Ving har reiser hit. Dykkerpakke som inkluderer dykkerkurs PADI Open Water og tre netter i en bungalow hos Sairee Cottage Diving koster kr 2870 (www.saireecottagediving.com).

REISEFAKTA THAILAND

Reise hit: Thai Airways og Norwegian flyr direkte til Bangkok, priser fra rundt kr 4500 om du er heldig og bestiller i god tid. Tui, og Ving har egne charterfly direkte til Phuket/Krabi, i tillegg benytter de rutefly til Bangkok, som Apollo også gjør.

Reise rundt: Thai Airways (www.thaiairways.com), Air Asia (www.airasia.com) og Bangkok Airways (www.bangkokair.com) har flyvninger innenriks. Ellers er lokal transport som buss, taxi, tog og ferger lett og billig å benytte seg av til de mest ­­populære destinasjonene. Hotellene ordner gjerne transfer med minibuss og fra flyplassen.

Les mer: www.tourismthailand.org

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer