UTVIDET TILBUD: I månedene som kommer vil det bli flere firesetere å velge i. Blant annet lanserer Mitsubishi og adm. dir. Bernt G. Jessen sin i-MiEV.  Foto: Espen Røst
UTVIDET TILBUD: I månedene som kommer vil det bli flere firesetere å velge i. Blant annet lanserer Mitsubishi og adm. dir. Bernt G. Jessen sin i-MiEV. Foto: Espen RøstVis mer

Finn elbilen som passer for deg

Med de kraftigste elbilene kan du kjøre 16 mil uten å lade. De svakeste tar deg 3 mil. Sjekk pris, kapasitet og bruksområde under.

||| - Stadig flere av våre medlemmer henvender seg til oss vedrørende kjøp av elbil. Hittil har det ikke eksistert noen god kjøpshjelp på området, sier Nils Sødal, fungerende kommunikasjonssjef i NAF.

I samarbeid med Forbrukerrådet og den norske elbilforeninga Norstart har NAF derfor utarbeidet «kjøpevettregler» for elbil. De har samlet de vanligste modellene og sammenlignet forhold som pris, kjørelengde og årlige kostnader.

- Vi har også sett på minimumskapasiteten på batteriene, noe det sjeldent opplyses om, forklarer han.

Lengekapasiteten på fulladet batteri varierer fra tre til 16 mil.

En sammenligning av de ulike modellene ligger nederst i saken. Kjøpevettreglenes fullstendige oversikt, som oppdateres når nye modeller lanseres, ligger her.

Presset marked I dag er det rundt 3000 elbileiere i Norge. Ifølge Rune Haaland, generalsekretær i Norstart, er markedet pressa.

- Vi har en ubalanse mellom tilbud og etterspørsel som er helt spesiell. Når en ti år gammel Renault Kangoo kan bli solgt for 160 000 kroner, er det et klart tegn på at det produseres for liten, sier Haaland.

Nybilprisene på de vanligste modellene er i dag fra 116 000 til 253 000 kroner.

Endret marked
Han tror markedet kommer til å endre seg mye i nærmeste framtid.

- For ett år siden var det ingen butikkutsalg av elbiler. I dag har vi 40 butikker i landet. Det har gått fort, og markedet kommer til å endre seg fullstendig, sier han.

Dessuten vil vi se et langt mer variert tilbud.

- I dag er det et smalt marked. Av nyproduserte biler går det kun i to- og tresetere. Men mot neste år blir situasjonen litt annerledes, forklarer Haaland.

- Som en småbil Her hjemme er det varslet en fireseter fra Miljøbil Grenland. Dessuten lanserer Mitsubishi, Peugeot og Citroën alle elbiler. Mitsubishi kommer med sin i-MiEV, Peugeot og Citroën med sine utgaver av Mitsubishis modell.

- Vi skal tilby i-MiEV fra alle våre forhandlere i Norge. Forhåndsbestilling begynner i august for laveranser i begynnelsen av 2011, sier Bernt G. Jessen, administrerende direktør i Mitsubishi Norge.

- Dette blir en bil med samme bruksvennlighet som en liten småbil, med fem dører og fire seter, sier Jessen, som ikke ønsker å si noe om prisnivå.

- Men jeg kan si såpass at den blir konkurransedyktig sammenlignet med en bensindrevet småbil og alle de kostnader man da har, sett i et femårsperspektiv, sier han.

i-MiEV og dermed også Citroën C-Zero og Peugeot iOn vil ligge i toppskiktet på batterikapasitet, med 130 kilometer på fulladet batteri.

Tenk behov Som generalsekretær i en medlemsorganisasjon for elbileiere ønsker Haaland selvfølgelig at flere vurderer det miljøvennlige alternativet.

- Folk kjøper gjerne bil basert på ekstrembehovet sitt. De tenker på de to lange turene de tar i året. Men jeg tror mange kan klare seg med elbil hvis de ser på sitt daglige behov, sier Haaland.

- Og selv om de fleste kjøper elbilen som en nummer to-bil, ser vi at de fleste elbiler ender opp som en nummer en-bil. Det er denne vi kjører frem og tilbake fra jobb hver dag, og denne som tar seg av alle de faste rutinene. Så parkerer vi elbilen og tar Volvoen til hytta i helgene, sier han.

Finn elbilen som passer for deg