Finn peisovnen som passer deg

Stål, jern, stein eller kakler.

PEISOVN: Peisovn i støpejern fra Morsø. FOTO: Produsenten
PEISOVN: Peisovn i støpejern fra Morsø. FOTO: ProdusentenVis mer

Alle nye peisovner som selges i dag er rentbrennende.

Det betyr at brennkammeret har tilførsel av oppvarmet sekundærluft som gjør at opptil 90 % av gassene og partiklene forbrennes, i hvert fall så lenge du fyrer riktig.

Men selv om forbrenningsteknologien er nokså lik, har peisovnene likevel ulike egenskaper.

De forskjellige ovnstypene har ulike fordeler og ulemper.

De vanligste materialene som benyttes i moderne peisovner i dag er stålplater, støpejern, kleberstein, betong og kakler.

Kjapp eller langvarig oppvarming? Hvilket material du velger handler ikke derfor bare om interiørsmak. Det handler også om boligen din og hvilket oppvarmingsbehov den har.

Ønsker du mest mulig kontroll over varmen, eller er det viktigere at ovnen holder seg varm lenge?

Mange ovner kombinerer ulike materialer.

Noen stålovner har for eksempel elementer av kleberstein eller kakler i innrammingen slik at man også får en varmemagasinerende effekt.

Konveksjon eller stråling? De fleste moderne peisovner utnytter konveksjonsprinsippet.

Slike ovner har doble vegger. Luften varmes opp mellom veggene og stiger opp til toppen av ovnen og ut i rommet. Det gjør at kaldluft trykkes ned mot bunnen for siden å stige opp mellom veggene på ovnen.

Prinsippet gir økt luft- og varmesirkulasjon i rommet slik at boligen blir varmet opp på en behagelig måte.

Konveksjonsovnens overflate blir heller ikke så varm som stråleovnens, og kan derfor plasseres nærmere møbler og annet brennbart materiale.

Konveksjonsovner avgir strålevarme kun gjennom glassdøren.

En strålingsovn har ikke doble vegger, og varmen stråler derfor direkte fra ovnen. Oppvarmingen går hurtigere, og overflaten blir svært varm.

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

Stålplateovner - fordeler og ulemper Stål gir best kontroll over temperaturen. Støpejernsovner - fordeler og ulemper Ingen materialer takler varmen bedre enn støpejern. Kleberstein - fordeler og ulemper En klebersteinsovn holder seg varm helt til neste morgen. Betong - fordeler og ulemper Betong trenger ikke nødvendigvis å se ut som betong. Kakler - fordeler og ulemper Kakkelovnen er dronningen av peisovner. Peis med innsats - fordeler og ulemper En peisinnsats er den ultimate diskrete løsning i boligen.

TRADISJONELL STØPNING: Støpejern gir det mest autentiske preget til peisovner i tradisjonell design. Jøtuls klassiker F 118 er relansert med ny forbrenningsteknologi. Foto: Jøtul
TRADISJONELL STØPNING: Støpejern gir det mest autentiske preget til peisovner i tradisjonell design. Jøtuls klassiker F 118 er relansert med ny forbrenningsteknologi. Foto: Jøtul Vis mer