Finn riktig temperatur til sommerdrikken

Temperaturen du bør velge avhenger av hva slags øl eller vin du skal drikke.

Dinside Om du er mest glad i øl, hvitvin eller et glass musserende i sola, er det stort sett en feil svært mange av oss gjør: Vi tar drikken rett ut av kjøleskapet, og heller nedpå.

Avhengig av hva du skal drikke, er den anbefalte temperaturen varierende fra en type alkohol til en annen.

IKKE I SOLLYS: Champagne skal lagres mørkt, og bør holdes unna direkte sollys. Foto: ALL OVER PRESS
IKKE I SOLLYS: Champagne skal lagres mørkt, og bør holdes unna direkte sollys. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Dessuten bør du holde flaska med musserende unna direkte sollys!

LES OGSÅ: Det billigste svenskeølet

Temperatur på øl? Serverer du øl for kaldt, virker ølet flatt og mye av smaken og aromaen blir borte, har Jørn Tore Persen, innehaver av Ølakademiet, uttalt til Dinside tidligere.

Hva som er riktig temperatur, avhenger av type øl:
Lyst øl som pilsner og alkoholfritt øl, anbefales servert rundt 6-8 grader. Pale ale og India Pale Ale, kan nytes på 8 til 10 grader. Bayer og ulike typer mørk ale bør ha 10 til 12 grader som serveringstemperatur. Sterkt juleøl, bokkøl og ulike typer stout og porter bør serveres fra 12-14 grader.
Temperatur på vin? Også for vin er det forskjellige anbefalinger avhengig av hvilken vin man skal drikke. Ifølge Vinmonopolet er det vanlig å drikke hvitvinen for kald, og rødvinen for varm.

ISKALD? Anbefalt temperatur på vin avhenger av type vin. Foto: COLOURBOX
ISKALD? Anbefalt temperatur på vin avhenger av type vin. Foto: COLOURBOX Vis mer

Det er også greit å være klar over at vin som står i kjøleskapet, som normalt holder en temperatur på 4 grader, stiger til 8 grader i løpet av 20 minutter.

Her er Vinmonopolets anbefalinger til temperatur på forskjellige sorter vin:
Musserende viner: 6—10 grader Tørre, lette hvitviner: 8—10 grader Kraftigere hvitviner: 10—12 grader Rosévin: 8—10 grader Lette rødviner: 12—14 Middels kraftige rødviner: 14—16 grader Kraftige og tanninrike rødviner: 16—18 grader Tørre sterkviner: 14—16 grader Søte viner: 10—12 grader Søte sterkviner: 16—18 grader
Ikke la den stå i sollyset Har du kjøpt musserende vin eller champagne som du planlegger å nyte i solveggen, bør du være obs på hvor du plasserer flasken. Den bør nemlig lagres mørkt fram til den sprettes.

— Setter du en champagne så den får dagslys eller sollys på seg kan den bli dårlig på bare én dag, har Geir Eikeland, daglig leder i Excellars tidligere uttalt til DinSide.

Årsaken skal være at UV-strålene reagerer med champagnen og du får en hurtigmodning og et slapt produkt. Og det kan skje kjapt, selv i løpet av en dag eller to.

Hvor lang tid det tar før champagnen forringes nevneverdig er i tillegg avhengig av flere faktorer, som flaske, hvilken type champagne, og ikke minst hvor fint vær det er den dagen.

LES OGSÅ: Velg riktige glass til ølet

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.