PAELLA: Hver eneste spanske familie har sin egen oppskrift. Det finnes tre typer: Paella valenciana, sjømatpaella som på bildet og mixed paella. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
PAELLA: Hver eneste spanske familie har sin egen oppskrift. Det finnes tre typer: Paella valenciana, sjømatpaella som på bildet og mixed paella. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

Finnes like mange oppskrifter som det er familier i Spania

Slik lager du spanjolenes svar på fårikål.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BARCELONA (Dagbladet): Du har ikke vært i Spania før du har spist paella. Retten er det samme for spanjolene som fårikål for nordmenn.

Vi går langs havnepromenaden i Barcelona, på vei ned mot stranda i Barceloneta. Plutselig får vi bare så lyst på en klassisk spansk paella.

Det er noe med duftene rundt oss i lunsjtida, det ryker av fersk sjømat og safran fra uterestaurantene.

Gode råd Det finnes to råd når det gjelder spisesteder: Ikke velg steder hvor menyen er avbildet på skiltet utenfor. Det andre rådet er å spise der de lokale spiser.

Men hva når dette er samme sted, hva gjør vi da?

Vi blåser i det første rådet og går for det siste, og inn på sjømatrestauranten Marisques del Port. Der vi hører gjestene snakke katalansk.

Navnet betyr akkurat det, sjømat i havna.

Turistmat Vi er ikke akkurat på jakt etter Michelin-mat, men en god lunsjpause i solsteika før stranda venter.

Turister er vi òg, ingen grunn til å legge skjul på det.

Vi får hilse på fiskeren som har levert dagens fangst om morgenen. Han kom innom spisestedet som ligger nest ytterst på promenaderekka.

NO PROBLEM:  Klart du kan få sjømatpaella for én person, sier  sier servitør Tarig på sjømatrestauranten Marisques del Port i havnepromenaden  i Barcelona . Og den er ikke varmet i mikroen. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
NO PROBLEM: Klart du kan få sjømatpaella for én person, sier sier servitør Tarig på sjømatrestauranten Marisques del Port i havnepromenaden i Barcelona . Og den er ikke varmet i mikroen. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Kanskje ville han også sjekke hva kokken hadde fått ut av det han hadde slitt på sjøen for, grytidlig om morgenen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens problem Men det er bare én av oss som vil ha paella.

Det er ofte vanskelig å bestille paella for én person på restaurant i Spania.
 
Paella-menyen gjelder for to personer på restaurantene, og når den ene vil ha den andre ikke, oppstår det klassiske problemet:

Paella for to eller ingen paella.

For spanjolene sjøl er det ikke noe problem. Paella er familiemat og er laget for å deles.

Løser saken - Kan vi bestille paella bare for én her?

- Ikke noe problem. Det kan ta litt lengre tid. Her lager vi paellaen fra bunnen av.

Servitør Tariq har jobbet på Marisques de los Port i over sju år og løser paella-problemet enkelt.

Dermed blir det både fiskegryte og sjømatpaelle for byvandringsteamet i Barcelona.

Aldri i mikro - Noen tips til paella?

- Det viktigste med en paella er at den aldri må varmes i mikroen, advarer Tariq.

- Da er den uspiselig.

Dagens oppskrift er restaurantens egen hemmelighet. Vi får en oppskrift som likner, minus et par ingredienser.

Det er heller ikke noe problem, ifølge Tariq.

- Alle familier har sin egen paellaoppskrift. Du kan kalle den husets paella eller paella mellom fjord og fjell.

Tre typer Det finnes tre typer paella; Paella valenciana med kylling, kanin og/eller gås og snegler og grønne bønner.

Paella de marisque med sjømat og paella mixed som inneholder begge deler.

Felles for alle paellaer er den spesielle risen, hvitløk, olivenolje og nesten alltid safran.

Paellaen er oppkalt etter pannen den lages i, en paellera med tykk bunn og to hanker.

I dag er sjømatpaella mest populært.

Spansk ris Det er alltid ris som spiller hovedrollen i denne retten. Den beste risen til paella dyrkes i Valencia og i landsbyen Calasparra i Murcia.

Paella-risen er for spanjolene det samme som risotto-risen for italienerne.

Italia og Spania står for 80 prosent av all risdyrking i Europa.

Ikke prøv dette Ikke finn på å bruke risottoris til en paella, da får du nemlig bare risotto.

BLÅSKJELL:  Skal legges med skjellene i paellen, derfor må de være godt vasket. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
BLÅSKJELL: Skal legges med skjellene i paellen, derfor må de være godt vasket. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Langkornet ris går heller aldri bra.

Enkelte har prøvd seg på grøtris, men nå begynner det å bli et bra utvalg av spansk ris i butikkene hjemme i Norge.

Med gode ingredienser og den riktige spanske risen, er det vanskelig å gjøre feil med en paella.

Verdensrekord Den 8. mars 1992 laget den spanske chefen Juan Galbien verdens største paella.

Det er noe nesten bibelsk over denne rekorden. Den skal ha mettet 100 000 mennesker og kom i Guinness-rekordbok.

Utendørs paella-koking gjøres tradisjonelt av menn. Mens kvinnene står for hverdagskokingen på kjøkkenet.

Den eldste paella-oppskriften i Spania finnes på et bibliotek i Barcelona.

Hvert år før den katolske fasten, er det stor paella-festival på stranda i Tarragona.

Til glede for både fastboende og turister.

Grafikk: KJELL ERIK BERG / DAGBLADET
Grafikk: KJELL ERIK BERG / DAGBLADET Vis mer