IKKE AKKURAT THOUSAND ISLAND: En god dressing kan forvandle selv den tørreste og kjedeligste salat. Foto: METTE MØLLER
IKKE AKKURAT THOUSAND ISLAND: En god dressing kan forvandle selv den tørreste og kjedeligste salat. Foto: METTE MØLLERVis mer

Fire dressinger som piffer opp sommer-salaten på én - to - tre

Prøv kokkenes favorittoppskrifter.

Tomat, salat, agurk, løk og mais. Dette er kanskje den mest klassiske salatblandingen på norske utebord. Litt tørt, og kanskje litt kjedelig, sier du?

Men sper du på med en smakfull dressing, kan selv en slik standardsalat bli en opplevelse.

Les også: Slik imponerer du gjestene med grilling

Rask variant Dagbladet har spurt noen av Norges beste kokker om å dele sine favorittoppskrifter. Alle sammen lover at dressingen deres vil løfte salaten til nye høyder.

Gunnar Jensen, kjøkkensjef ved Mathallen i Tromsø, foretrekker en rømmedressing med hvitløk og urter.

MAGISKE DRÅPER: En salat kan være så meget. Det kan en dressing også. Er du blant dem som ofte lager den samme dressingen, prøv en av kokkenes favoritter. Foto: METTE MØLLER
MAGISKE DRÅPER: En salat kan være så meget. Det kan en dressing også. Er du blant dem som ofte lager den samme dressingen, prøv en av kokkenes favoritter. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Denne dressingen er veldig rask å lage og passer supert til grønn salat, med for eksempel litt fetaost og løk.

Les også: Her er tre oppskrifter på deilige salater.

Spiselige blomster Heidi Bjerkan, kokk og daglig leder Credo i Trondheim, går gjerne ut i naturen for å finne dressingingredienser.

- Jeg tar gjerne det jeg finner rundt meg. Av spiselige blomster er blomkarse en klar favoritt, sier Bjerkan, som nylig ble kåret til Årets kjøkkensjef.

Les også: Slik oppbevarer du sitrusfrukten.

GÅR FOR KRYDDER: Sous-sjef ved Statholdergaarden, Øyvind Bøe Dalelv. Foto: LARS MYHREN HOLAND
GÅR FOR KRYDDER: Sous-sjef ved Statholdergaarden, Øyvind Bøe Dalelv. Foto: LARS MYHREN HOLAND Vis mer

En god all round-dressing er Øyvind Bøe Dalelv, soussjef på Statholdergaardens, foretrukne valg. Den inneholder en del ingredienser, men det er vel verd bryet, mener han.

- Denne oppskriften passer til alle typer salater, sier han.

Når Christopher Davidsen, Årets kokk 2015 og kjøkkensjef på Søstrene Karlsen i Trondheim, vil ha en smakfull dressing med litt krutt og fylde, går han for en chimichurri.

Ikke så veldig overraskende. Davidsen er en mann som liker sterke smaker. Tabasko vil du for eksempel alltid finne i skapet hans hjemme.

- Dette er en dressing som jeg er veldig glad i, og som passer til både kjøtt, fisk og vegetar. Et lite triks på oppskriften er å sette olivenoljen på frys før du kjører den i dressingen, da skiller den seg ikke fra urtene og du får en fløyelsmyk dressing som henger seg veldig godt rundt salatbladene, sier Davidsen, som nylig hentet hjem andreplassen i Bocuse d'Or Europe.