HVITVIN: Friuli er først og fremst en hvitvinsregion med 60 prosent av produksjonen, men det produseres også interessante røde viner på lokale druer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HVITVIN: Friuli er først og fremst en hvitvinsregion med 60 prosent av produksjonen, men det produseres også interessante røde viner på lokale druer. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Fire gode femmere fra Friuli-regionen

Friuli, eller Friuli-Venezia Giulia som er det fulle navnet, er en vinregion med særpreg.

Vinene fra området har tydelig innflytelse fra nabolandene Østerrike i nord og Slovenia i øst, så vel som naboregionen Veneto i vest, men utmerker seg med lokale druetyper og egenartede viner av god kvalitet.

En hvitvinsregion

Friuli er først og fremst en hvitvinsregion med 60 prosent av produksjonen, men det produseres også interessante røde viner på lokale druer. Et stort antall druetyper benyttes, og blant de hvite er det spesielt den lokale druen tokai friulano som fra 2006 bare går under navnet friulano som er best kjent på eksportmarkedet.

Druen frambringer krispe, fruktdrevne og florale viner med innslag av krydder, anis, nøtter og tropisk frukt.

Ribolla Gialla og Verduzzo er to andre lokale druer som gir karakteristiske og egenartede viner.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn