Fire rødviner til terningkast seks

Italias viner er en reise verd i seg selv.

RAMPOLLA: Vakkert og luftig med utsikt til vinmarkene.
RAMPOLLA: Vakkert og luftig med utsikt til vinmarkene.Vis mer

(Dagbladet): Italia er et populært reisemål for oss nordboere. - hele året.

Vin og matreiser er temareiser som har økende popularitet og konkurrerer med kunst- og kultur- reiser.

Ikke minst vil vi til Toscana.

Sitte og hvile blikket på landskapet, med et stettglass i en kort armlengdes avstand, er et av våre drømmescenarier.

Fire rødviner til terningkast seks

Toscana er blitt trendy, og har vært det i noen tiår, mens distriktets pulserende hjerte, Firenze, alltid fått stor og fortjent oppmerksomhet, i mange hundre år.

Det skjeve i Pisa trekker turister i flokker.

Toscana har mye mer å by på.

Landskapet, atmosfæren og ikke minst maten og vinene har en magnetisk effekt på alle som har verdt der.

Chianti Midt i Toscana ligger, Chianti Classico, best kjent av de sju Chiantiområdene.

Fire rødviner til terningkast seks

Represetanten fra Classico i denne testen får 89 poeng og en sekser.

Vinen fra Castello dei Rampolla er en meget gledelig nyhet fra Vinmonopolet. Chiantien, som er laget på 95 prosent Sangiovese og fem prosent Cabernet Sauvignon, er volumvinen deres.
Store viner I tillegg lager Rampolla «supertoscanere» som Vigna d`Alceo og Sammarco.

Den første av Cabernet Sauvignon og Petit Verdot, mens den andre av Sangiovese (15 prosent) og Cabernet Sauvignon (85 prosent).

Dette er viner som tåler mange års lagring, for gode årganger kan man minst påregne 20 år.

Vigna d´Aleco har i enkelte årganger oppnådd 98 og 99 poeng av de hundrede mulige, hos blant annet Wine Spectator. Produksjonen av disse vinene ligger på henholdsvis 30.000 og 20.000 flasker i året.

Fire rødviner til terningkast seks

Castello dei Rampella, med dokumentert historie fra 1300 tallet, ligger i nærheten av Panzano, og er et yndet sted for vinturisme.

19 andre Piemonte, Veneto og Toscana er ledende blant vindistriktene, men legg merke til vinen fra Puglia i dagens test.

Cefalicchio Romanico Nero di Troia 2005, er en vin som passer vår høstfeite mat, - og varianter av lam. Et godt valg fra det sørligste Italia.

Abruzzo og Campania er representert med hver sin vin, begge karakteristiske for sitt distrikt.

Nord for Genova, vest for Milano, ligger Piemonte.

Fire rødviner til terningkast seks

Her lages Barolo, kongen av de italienske viner.

Og den lages av én drue, Nebbiolo, tåkedruen som modnes seinhøstes og gir kraft til vinen som skal innom lagring på eikefat før den tappes.
Smak og reis De italienske måltidene er blant våre beste opplevelser, hvor de enkleste av måltider huskes, også de med husets bordvin som følge.

Best huskes vårt første møte med en klassevin:

«Hvit damask, mange retter, og en Barolo av det nøttebrune slaget, en årgang som hadde passert myndighetsalderen med god margin. Det var et lite sted vest for Milano. Det var i mai under Giroen, Italia rundt på sykkel, - for lenge siden.»

Siden har det handlet om lokal mat med følge av det lokalt produserte i glasset.

Fire rødviner til terningkast seks

I Italia er det umulig å få med seg mer enn en liten smaksprøve som ferierende.
Det er 20 regioner å velge mellom.
Alle har sine stolte tradisjoner og et enormt antall vinprodusenter.

En smaksreise blant italienske viner kan gi inspirasjon til den egentlige reisen.

Valget er ditt.

Til en Italia rundt i vinens verden.
 

Fire rødviner til terningkast seks