HVILKE RUTINER TRENGER BARN? Ekspertene gir deg svaret. Foto: Colourbox
HVILKE RUTINER TRENGER BARN? Ekspertene gir deg svaret. Foto: ColourboxVis mer

Fire rutiner barnet trenger

Hvilke er egentlig viktige for at barnet ditt skal ha det bra?

Mammanett.no: Jørn Isaksen er pedagog, forsker og forfatter av boka «Foreldrelappen». Han mener rutiner er viktige fordi de gjør dagene oversiktlige for barna og skaper mindre sannsynlighet for at barna skal gjøre uønskede handlinger.

- Rutiner er viktige helt fra nyfødte til de er nesten voksne, sier han.

- Spesielt i forbindelse med daglige aktiviteter som gjentas ofte. Mange barn fungerer best når det er forutsigbarhet i hverdagen. Hvis aktiviteter som i seg selv ikke er veldig lystbetonte, blir gjennomført på en gjenkjennelig måte for barna, blir aktivitetene forutsigbare og kan utføres uten diskusjon og krangling, legger han til.

For barnets skyld - Rutiner er bra, men husk at rutinene er for barnets skyld, og ikke omvendt, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen, som blant annet har skrevet boka «Vil ikke! Gjøre selv! gode råd om barn i «trassalderen»».

Hun mener man godt kan starte å prøve å få rutiner allerede med spedbarn, men at man det første halvåret må være innstilt på at rutinene endrer seg hele tida.

- Man kan ikke spikre rutinene med et fire uker gammelt barn. For eksempel når det gjelder hvor lenge barnet sover, hvor mye de spiser og så videre. Barnet forandrer seg fra uke til uke de første månedene, sier hun.

1. Faste leggerutiner Mange foreldre sverger til å ha et fast leggetidspunkt for barna, også de minste. Gerhardsen er enig i at dette er en bra ting.

- Men man trenger ikke å sitte med stoppeklokke, presiserer hun. - Man kan ha litt slingringsmonn på tida og se barnet an i forhold til hvor trøtt det er.

Gerhardsen mener foreldre selvsagt kan prøve å få faste leggetider når barnet er et halvt år, men at det ikke er nødvendig. Hun er mer opptatt av at man forsøker å følge spedbarnets rytme, justert i forhold til hva som passer foreldrene.

- Ikke få panikk om barnet ikke legger seg klokka halv sju. Det er lettere å få til når barnet er over ett år. Det første halvåret bør barnet styre rytmen. Det viktigste er at barnet sover godt og får nok søvn, sier hun.

Se an barnet Nina Stanghov Ulstein er barnevernspedagog og driver nettstedet Lykkelig Barndom. Hun er enig i at rutiner er viktig for barn, spesielt fordi de minste lever «her og nå» og derfor ikke vet hva som skal skje om en time eller to. Hun sier rutiner gir barn trygghet, ro, forutsigbarhet og en følelse av kontroll.

FORSKJELLIGE SYNSPUNKTER OM RUTINER:  Nina Stanghov Ulstein, Jørn Isaksen og Elisabeth Gerhardsen. Foto: Privat
FORSKJELLIGE SYNSPUNKTER OM RUTINER: Nina Stanghov Ulstein, Jørn Isaksen og Elisabeth Gerhardsen. Foto: Privat Vis mer

Men hun mener at mange foreldre gjør den feilen at de blander sammen rutiner med det å følge klokka.

- Det er ikke nødvendigvis slik at de samme tingene må skje på nøyaktig samme tidspunkt hver kveld. Det er nemlig slik at barnet, i likhet med oss vokse, har ulik dagsform, sier hun.

- Noen dager er vi veldig trøtte og legger oss en time før vi pleier, mens andre dager føler vi oss mer opplagte og ønsker å være oppe en time lenger. Slik har barn det også, mener hun.

- Det viktigste man må gjøre når det gjelder leggerutiner, er å legge barnet når det er trøtt. Mange gjør den feilen at de legger barnet før det er trøtt, fordi de slavisk følger klokka. Det ender ofte i gråt og frustrasjon, sier Ulstein.

2. Gode leggeritualer Leggeritualer som å pusse tenner, ta på pysjamas og lese bøker, er noe mange foreldre benytter seg av for å forberede barn på at det er natt. Jørn Isaksen mener man gjerne kan etablere soverutiner kort tid etter at barna er født.

- Gjennom tidlig å etablere rutiner rundt når de skal sove, oppnår man ofte en enklere hverdag for foreldrene og mer tilfredse spedbarn, sier han.

Gerhardsen mener også at man kan starte med å innføre denne typen ritualer tidlig.

- Leggerutiner er bra og man kan begynne tidlig ved å ta på babyen pysj, dempe lyset på badet og legge den i et mørkere rom. Slik blir barnet forberedt på den lange soveperioden, sier hun.

Generelt mener hun slike rutiner er bra fordi de gir barnet forutsigbarhet og virker beroligende. - Ved at barnet vet at det som skjer nå pleier å skje før det skal sovne, kommer det inn i «sovemodus», sier hun.

3. Faste spisetider Barn som går i barnehagen, opplever ganske klare rutiner i forhold til måltider. Men hvor viktig er det egentlig at man spiser på samme klokkeslett hver dag?

- Rutiner rundt faste spisetider er naturlig fordi barn har en tendens til å bli sultne med faste mellomrom. Her bør man ha en passe avstand mellom måltidene som passer inn i barnets døgnrytme. Men ikke la rutiner bli viktigere enn barnet, eller bli en stressfaktor for de voksne. Det er ikke slik at barnet må ha middag hver dag klokka 17.03 for å bli lykkelig, sier Gerhardsen med et smil.

Hun legger til at om man er i en omskiftelig fase i livet, for eksempel flytting, skilsmisse eller at man skal starte i ny barnehage, er det viktig å ha positive og faste rutiner. Det samme hvis man er på reise, da er det greit å ha noe som er fast.

- Hjernen bombarderes med masse inntrykk, og får da barnet i tillegg stadig ny mat i stadig nytt rom, blir barnet overstimulert, slitent og grinete, sier hun.
 
4. Fast morgenritual Når hele familien skal av gårde til barnehage, skole og jobb, kan det fort oppstå konflikter. Kan faste morgenritualer unngå at dette skjer?

- Ja, mener Jørn Isaksen. - Etablering av gode rutiner for denne situasjonen vil innebære at barna gjennomfører morgenene på en relativt lik måte hver dag, uten for mye rom til å gjøre andre ting som det normalt ikke er tid til, sier han.

Isaksen legger til at hva rutinen om morgenen skal innebære, må tilpasses individuelt.

- Det må tas hensyn til en rekke faktorer, som når barnet våkner (eventuelt må vekkes), hvor gammelt barnet er, hvor mye det kan gjøre selv og hvor mye det trenger hjelp til, når foreldrene (og barna) må ut av huset, med mer, sier han.

Gerhardsen mener man ikke trenger å planlegge ritualer om morgenen, fordi vanene vi voksne har, blir en forberedelse i seg selv. Når det gjelder barn i alderen 2-3 år, mener hun det kan være vel så viktig at man gir muntlige forvarsler.

- En treåring kan skape trøbbel selv om rutinene er like hver dag. Gi derfor heller et forvarsel, som for eksempel «når du har spist ferdig, så skal vi kle på oss og dra i barnehagen». En treåring kan nemlig ha lagt helt andre planer, selv om familien har gjort det samme i månedsvis, sier hun.

- Ikke vær for rigid! Selv om de har litt forskjellig tilnærming til dette med rutiner, er alle tre enige om at man ikke bør være for firkantet og at man innimellom må kunne tillate brudd på rutinene.

Nina Stanghov Ulstein mener at foreldre ikke må bli for opphengt i rutiner slik at de glemmer å slappe av og kose seg med babyen sin.

GODE LEGGERITUALER: Kosestund for liten og stor. Foto: Colourbox
GODE LEGGERITUALER: Kosestund for liten og stor. Foto: Colourbox Vis mer

- Selv om rutiner er viktig, så må vi ikke glemme at det viktigste er å se på barnet vårt og tilpasse etter barnet og situasjonen. Alle barn er forskjellige og trenger derfor ulike ting, sier hun.

Hun forteller at hun gjennom Lykkelig Barndom ble kontaktet av en mamma som hadde lest så mye om rutiner og skjemaer at hun sluttet å stole på seg selv og sitt eget morsinstinkt.

Med førstemann fulgte hun helt slavisk rutiner og skjemaer og glemte helt å lære babyen sin å kjenne og se hva barnet trengte. Da hun fikk sitt tredje barn lot hun det få samsove, bli ammet og bysset i søvn.

- Det var det siste barnet som sov lenge og best, og som var det tryggeste. Moren forteller at hun angrer på at hun ikke gjorde det samme med de to første. Der var det mye gråt og lite søvn, sier Ulstein.

Må lære at ting ikke alltid går som planlagt Jørn Isaksen mener at det også er viktig for barn å lære at ting ikke alltid går som planlagt.

- Ofte skjer det noe som gjør at familien ikke får spist når de hadde tenkt å spise, eller at de ikke får gjennomført en aktivitet som var planlagt. Dette er ting barn må venne seg til, fordi svært få ønsker et liv der alt går som planlagt etter et tidsskjema. Etablering av gode rutiner skal med andre ord ikke være til hinder for fleksibilitet, sier han.

Han mener at endring av rutiner også kan pågå over noe lengre perioder, for eksempel at man lar barnet få være litt lenger oppe i ferien.

- Når en planlegger å bryte rutinen på denne måten, er det smart å gi barnet forståelsen av at familien nå gjør noe spesielt. At dette er en tidsavgrenset endring og at det ikke innebærer en permanent endring av reglene rundt legging, sier han. - Om foreldrene er flinke til å gjeninnføre rutinene igjen i etterkant, vil et barn som er vant til rutiner, fort tilpasse seg disse igjen, legger han til.

- Rutiner forteller barnet hva som skal skje, men nyheter og forandringer er også stimulerende, sier barnepsykolog Gerhardsen. - Rutiner kan fort bli en tvangstrøye, det blir kjedelig når det ikke skjer noe nytt, avslutter hun.

FASTE MORGENRUTINER: Bidrar til å unngå konflikter. Foto: Colourbox
FASTE MORGENRUTINER: Bidrar til å unngå konflikter. Foto: Colourbox Vis mer

Denne saken har tidligere blitt publisert på Mammanett.no

LES OGSÅ: - Vi har prøvd alt, absolutt alt!
Foreldre mangler kunnskap om mat!
Slik vet du at babyen spiser nok
Slik hjelper du din baby å sove

IKKE VÆR FOR FIRKANTET: Innimellom er det lov å bryte rutinene og bare kose seg sammen. Foto: Colourbox
IKKE VÆR FOR FIRKANTET: Innimellom er det lov å bryte rutinene og bare kose seg sammen. Foto: Colourbox Vis mer