Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Fire skianlegg på topp

Stor test av de ti største anleggene.

PÅ TOPP: Gaupeland i Hemsedal er populært og hever poengsummen i Dagbladets test av skisteder. Foto: Ole C. H. Thomassen
PÅ TOPP: Gaupeland i Hemsedal er populært og hever poengsummen i Dagbladets test av skisteder. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

||| Vi har testet de 10 største skianleggene i Norge målt etter antall bakker.

I tillegg er Tryvann med som det femte største anlegget om vi rangerer etter antall solgte heiskort.

Av de mellomstore anleggene har vi tatt med ett, Nesbyen Alpinsenter, for sammenligningens skyld.

Ingen får 100 poeng.

De som fikk en sekser på terningen har fortsatt noe å henter på å bedre mattilbudet med mer god norsk kortreist mat. Hederlige unntak finnes. Flomlystilbudet er bra, men antall åpne kvelder kan med fordel bli fler.

Fire seksere
Hemsedal og Trysil deler førsteplassen med 98 av 100 mulige poeng. Oppdal er en god nummer tre med 95 poeng, mens Hafjell akkurat berger sekseren og inntar fjerdeplassen. Det kan virke som om størst er best.
Men det er ikke bare størrelsen det kommer an på.

I tillegg til antall nedfarter og heiser er det viktig at bakker av alle vanskelighetsgrader tilbys.

Dessuten har vi lagt stor vekt på tilbudet til de aller minste.

Barnepass med skiskole er viktig.

Femmerne
Kvitfjell er en god del mindre enn de største, men en utvidelse av parktilbudet og barnetilbudet, samt åpne flere dager for kveldskjøring vil kunne sanke nok poeng til en sekser.

På Geilo vil en realisering av gondolplanene binde de to dalsidene sammen på en effektiv måte.

Først da kan det forsvares at man gjør en samlet vurdering. Samlet er det nemlig ingen tvil om at Geilo vil få nok poeng til en sekser. Gondolprosjektet med parkeringskjeller under sentrum vil løse parkeringsproblemet, mens hele fem driftselskap fortsatt kan være et problem for helhetlige løsninger og oppgradering av heisene.

Firerne
Norefjell mistet femmeren hovedsakelig på grunn av elendig score for matserveringen.

På TOPP: Eventyrparken på Trysilfjellet Høyfjellssenter er et eldorado for ferske slalomkjørere, som William (4). Foto: Hilde Schjerve
På TOPP: Eventyrparken på Trysilfjellet Høyfjellssenter er et eldorado for ferske slalomkjørere, som William (4). Foto: Hilde Schjerve Vis mer

Om de ikke har tatt grep nå så bør de gjøre noe før neste sesong. Økt kveldskjøring og et bedre tilbud for de aller minste vil også bringe poengsummen opp til femmernivå.

Gaustablikk har kort vei til femmeren.

De har åpnet en ny ekspressheis etter at vi testet i vinter og det er planer om restaurant ved endestasjonen i dalsida under Gaustatoppen.

Det enkleste grepet for flere poeng er å heve standarden på kafeteriamaten. Den må betydelig opp for å forsvare prisene. Flere bakker, bedre parktilbud, ny ekspressheis fra senteret,samt økt antall kvelder med flomlyskjøring, da er sekseren innen rekkevidde.

Rauland kan også bli en femmer med en ny ekspressheis og et skikkelig mattilbud i Skistua.

Rauland Skisenter med Holtardalen henger sammen og er vurdert som ett anlegg. En skikkelig park i Holtardalen ville gjort susen.

Bygda under ett, med Raulandsfjell og Vierli Skisenter, har flere bakker en Geilo samlet.

Tryvann har utbyggingsplaner som sier seks.

Et helt nytt område er planlagt utbygd med et eget anlegg tilrettelagt for funksjonshemmede.

TREDJEPLASS: Oppdal får en klar sekser med tre poeng mindre enn Hemsedal og Trysil. Foto: Ole Morten Melgård
TREDJEPLASS: Oppdal får en klar sekser med tre poeng mindre enn Hemsedal og Trysil. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

De har allerede en park som fyller internasjonale krav, men vi bygge en til.

Det eneste de vil mangle er et fjell, ett med mer enn tusen meter over havet.

Nesbyen Alpinsenter er kanskje ett av de beste av de mindre med hensyn til service i senterområdet. Men de har en lang vei opp til de store.

Nesbyen har rundt 25 anlegg foran seg, rangert etter bakker og heiser

For at de mellomstore anleggene skal ta et steg opp kreves det flere brukere. Hyttefolkets helgebruk er ikkke nok for å holde åpent hver dag i sesongen.

Varme senger er viktig.

FJERDEPLASS:Hafjell har flotte gondoler, men får noen poeng mindre enn Oppdal og får den sure plassen rett utenfor pallen. Foto: Jon Terje Pedersen
FJERDEPLASS:Hafjell har flotte gondoler, men får noen poeng mindre enn Oppdal og får den sure plassen rett utenfor pallen. Foto: Jon Terje Pedersen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media