Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Firkanthus passet ikke - så vi bygde en femkant

Sjekk den japanske løsningen.

LYST OG KANTETE: Femkanthuset er bygd etter japanske tradisjoner. FOTO: produsenten
LYST OG KANTETE: Femkanthuset er bygd etter japanske tradisjoner. FOTO: produsenten Vis mer

Da den lille familien på tre skulle bygge seg hus ønsket de å bo i nærheten av sine foreldre, og valgte derfor nabotomten.

Denne tomten var ikke stor nok til et ordinært, kvadratisk hus, og den japanske arkitekten måtte tenke utenfor boksen.

- Siden det ikke var plass til et kvadratisk hus valgte jeg å bygge et femkantet hus med et tradisjonelt valmtak, for å harmonere med det urbane uttrykket i nabolaget, forteller arkitekt Kazuya Morita, fra Kazuya Morita Architecture Studio til klikk.no.

Inspirert av tradisjonelle japanske teknikker Huset, som befinner seg i Tsushima City, en liten landsby i Japan, er bygget etter tradisjonelle Japanske teknikker. Japanske hus ble ofte bygget på utradisjonelle tomter og områder, og ved å utnytte det ledige området maksimalt.

TRADISJONELT: Det utradisjonelle huset er bygget med tradisjonelle japanske teknikker og materialer. FOTO: Shinichi Watanabe
FEMKANTET INTERIØR: Det femkantede spisebordet i sentrum av huset står i stil til husets form og uttrykk. FOTO: Shinichi Watanabe
FARGEKLATT: På kjøkkenet er den røde innredningen en fargeklatt i det ellers nøytrale interiøret. FOTO: Shinichi Watanabe
BAD: Også på badet er det blitt brukt treverk i innredningen. FOTO: Shinichi Watanabe
SOVEROM: Soverommet er lyst og minimalistisk med gjennomgående detaljer i tre. FOTO: Shinichi Watanabe
TILPASSET: Huset måtte tilpasses området som var til disposisjon. Derfor ble det femkantet og ikke rektangulært. FOTO: Shinichi Watanabe

- Selv om huset har en femkantet gulvplan ble det konstruert med tradisjonelle metoder i tre, og avsluttet med hvit gips på veggene for å skape runde hjørner, forklarer Morita.

Til taket ble det brukt halm. Det ble valgt materialer som tre, gips og halm siden det er de materialene som blir brukt i tradisjonelle japanske hus.

Tradisjonelt møter moderne Det unge paret ville ha et moderne hjem, men med komfortable og gjenkjennelige elementer som kunne minne dem om deres japanske bakgrunn og røtter.

Men de ønsket ikke at det tradisjonelle uttrykket skulle stå i veien for verken størrelsen eller det estetiske.

FEMKANTET INTERIØR: Det femkantede spisebordet i sentrum av huset står i stil til husets form og uttrykk. FOTO: Shinichi Watanabe
FEMKANTET INTERIØR: Det femkantede spisebordet i sentrum av huset står i stil til husets form og uttrykk. FOTO: Shinichi Watanabe Vis mer

- For å skape en komfortabel bosituasjon i huset satte vi opp fem buede vegger som separerer interiøret, under det kuppelformede taket, forteller Morita.

I sentrum av huset kommer alle rommene sammen, og her det det sosale oppholdsrommet. Det blir en slags myk separasjon mellom rommene, forklarer han. Man kan ikke se de andre personene, men man kan føle dem på samme måte som man kan med tradisjonelle japanske papirvegger.

- De store vinduene sørger for at det kommer naturlig lys inn fra alle kanter av huset.

- Internasjonalt mindretall Morita har kalt konseptet sitt "internasjonalt mindretall".

FEM VEGGER: De fem veggene i møtes i midten av huset. FOTO: Shinichi Watanabe
FEM VEGGER: De fem veggene i møtes i midten av huset. FOTO: Shinichi Watanabe Vis mer

Med det mener han at stål og betong betegnes som majoriteten i den moderne arkitekturen, i den forstand at det blir mest brukt. Han er selv interessert i de materialene som blir mindre brukt, som for eksempel tre, gips, stein og halm.

- Selv om disse materialene kan betegnes som lokale produkter, finner man de over hele verden. Vi kan derfor karakterisere dem som internasjonale, avslutter han.

- Derfor har jeg kalt konseptet "internasjonalt mindretall".

MODERNE: De store vinduene gir huset et moderne uttrykk. Valmtaket harmonerer med det urbane uttrykket i området. FOTO: Shinichi Watanabe
MODERNE: De store vinduene gir huset et moderne uttrykk. Valmtaket harmonerer med det urbane uttrykket i området. FOTO: Shinichi Watanabe Vis mer

Den heldige kombinasjonen mellom gammelt og nytt har skapt et spennende interiør og et eksteriør som harmonerer med omgivelsene.

Les også:
Stor samling interiørbilder
Her henger soverommet
Drømmehus for ungene
Her er det beste sommerdekket

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FEMKANTET: Huset har fem vegger og i midten er det et sosialt oppholdsrom FOTO: Shinichi Watanabe
FEMKANTET: Huset har fem vegger og i midten er det et sosialt oppholdsrom FOTO: Shinichi Watanabe Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media