FIN FISK : På Vianvang serverer Arne Brimi en nydelig forrett med ovnsbakt klippfisk og fargerike beter. Enkelt, delikat -  og med masse god smak. Foto: METTE MØLLER
FIN FISK : På Vianvang serverer Arne Brimi en nydelig forrett med ovnsbakt klippfisk og fargerike beter. Enkelt, delikat - og med masse god smak. Foto: METTE MØLLERVis mer

Fisken som kan løfte førjulsfesten din

Den herlige urtekremsausen kan du bruke til all rød fisk.

• Flere matsaker på db.no/mat
Selv om det er høysesong for rakfisk og lutefisk, synes Arne Brimi det er fint å variere førjulsmenyen.

En av Brimis fiskefavoritter er klippfisk, og den serverer han på aller helst enklest mulig. Kokken tror det er fordi fisken må vannes ut før bruk at vi nordmenn ofte «glemmer» en av våre beste råvarer.

- Når det fine fiskekjøttet først er klart til bruk, er det både raskt og enkelt å lage fenomenalt gode retter, sier Arne Brimi.

Man kan få kjøpt ferdig utvannet klippfisk også, men Brimi anbefaler å vanne den ut sjøl.

Du kan beregne 1 døgn per centimeter tykkelse på fisken. Bytter du vann ofte, så kan du kutte litt ned på tida.

Urtekremsaus Røye eller ørret er også fisk som kokken ofte serverer. Tilbehør er gjerne en nydelig, lys saus med urter.

- Dette er en klassisk urtekremsaus. Den har jeg laget varianter av i mange år, og sausen er perfekt sammen med rød fisk, sier Arne Brimi.

OVNSBAKT KLIPPFISK
Denne delikate retten er veldig enkel, men smaker som den fineste festmat.

Du trenger:
1 kg ryggfilet av utvannet klippfisk
3-4 sjalottløk
Litt ramsløkpure (eller annen pesto)
Olivenolje (bruk rikelig!)
Timian

Slik gjør du:
1. Pass på at klippfisken er godt utvannet. Helst 1 døgn pr cm tykkelse på fisken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Del fileten i to like store stykker, og legg i en ildfast form.

3. Hakk løken og legg rundt fisken, og smør litt ramsløkpure utover hvert stykke. Strø over frisk timian.

DEILIGE SMAKER: I fiskesuppa med laks gjemmer det seg smak av stjerneanis og fenikkel. Foto: METTE MØLLER
DEILIGE SMAKER: I fiskesuppa med laks gjemmer det seg smak av stjerneanis og fenikkel. Foto: METTE MØLLER Vis mer

3. Bak i ovn på 200 grader i 12-14 minutter til fisken flaker seg. Da er klippfisken klar til servering.


KLIPPFISK MED BAKTE BETER

En helt nydelig liten rett, og perfekt som forrett.

Du trenger:
400 g bakt klippfisk (se oppskrift «Ovnsbakt klippfisk»)
300 g beter, gjerne forskjellige typer
2-3 sjalottløk
Litt olivenolje
Salt

Slik gjør du:
1. Vask og skrell betene, og del dem i biter. Del sjalottløken i to.

2. Legg alt i en langpanne, og vend inn olje og salt.

3. Bak i stekeovn på 180 grader i rundt 40 minutter, eller til betene er passe møre.

4. Fordel skiver/biter av bakt klippfisk på en tallerken, og legg betene rundt. Legg på et posjert egg og server med et dryss friske urter, for eksempel estragon eller persille.

FISKESUPPE MED LAKS OG TORSK
En nydelig fiskesuppe med deilig smak av fennikel og stjerneanis.

Du trenger:
3 sjalottløk
1 fennikel
3 stjerneanis
3 laurbærblad
1 ts hele pepperkorn
1 gulrot (bruk 1/2 i krafta)
3 dl hvitvin eller eplesaft (f.eks Ringi)
5 dl fiskekraft
5 dl melk
60 g smør
60 g hvetemel
1/2 sellerirot
1/2 purre
400 g laksefilet
400 g torskefilet
Salt, pepper og sitron

Slik gjør du:
1. Kutt opp løk, fennikel og 1/2 gulrot, og fres dette kjapt i litt olje. Ha på hvitvin eller eplesaft, og kok inn til væska er nesten helt borte.

LITT GLEMT :  Mange glemmer klippfisken,kanskje fordi den må vannes ut. Det er dumt. Den er en av våre beste råvarer.  Foto: METTE MØLLER
LITT GLEMT : Mange glemmer klippfisken,kanskje fordi den må vannes ut. Det er dumt. Den er en av våre beste råvarer. Foto: METTE MØLLER Vis mer

2. Ha i stjerneanis, laurbærblad og hele pepperkorn, og hell på fiskekraft og melk. Kok opp og trekk til side, og la krafta putre 1/2 time for å få ut all smaken.

3. Lag meljevning, sil krafta og spe med den. La den putre i 15 minutter for å få vekk melsmaken.

4. Kutt 1/2 gulrot og 1/2 sellerirot i små terninger og purren i strimler. Legg i suppa og kok opp. Kutt så fisken i litt større terninger og la den trekke i suppa til den er ferdig.

5. Smak til med salt, pepper og sitron til slutt, og server med friske urter, gjerne dill eller persille.

BAKT RØYE MED SUPER SAUS
Denne sausen er utrolig god, og passer perfekt til all rød fisk.

Du trenger:
7-800 g filet av røye
3 dl fiskekraft
2 dl fløte
1 dl hvitvin eller eplesaft
4 sjalottløk, finhakket
3 ss finskåret gulrot
3 ss finskåret sellerirot
Litt salt
2 ss finhakkede urter (persille, gressløk, kjørvel)

Slik gjør du:
1. Kok opp fiskekraft, fløte, hvitvin og sjalottløk, og kok inn til du har rundt 4 dl saus.

2. Legg i de finskårne grønnsakene og kok til de er passe møre. Smak til med salt, og ha i finhakkede urter til slutt.

3. Del fisken i fileter på rundt 200 g, og fordel dem utover en smurt bakeplate. Strø på litt salt, og bak fisken på 200 grader i 5-6 minutter.

BAKT : Bakt røye med en saus du kan bruke til all slags rød fisk.  Foto: METTE MØLLER
BAKT : Bakt røye med en saus du kan bruke til all slags rød fisk. Foto: METTE MØLLER Vis mer