Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Fiskeretten barna elsker

Dette er den nye hverdagsfavoritten.

OPPSKRIFT PÅ KEDGEREE: Her får du en ny hverdagshelt. Kedgeree... Foto: Jan Thoresen
OPPSKRIFT PÅ KEDGEREE: Her får du en ny hverdagshelt. Kedgeree... Foto: Jan Thoresen Vis mer

Barna kaster seg over denne enkle og deilige fiskeretten. Bare det er god nok grunn til å forsøke. Alle som liker ris og fiskeboller med karri, liker denne også.

Vi snakker om kedgeree. Det er liten tvil om at opprinnelsen er indisk. Kedgeree hører hjemme i familien til tikka masala og mulligawtawny, som en av de mest etablerte rettene i det anglo-indiske kjøkkenet.

Kedgeree kom til Storbritannia mens dronning Victoria (1837-1901) regjerte - en lang periode med lite krig og økonomisk framgang (selv om det neppe er perspektivet som barnearbeiderne ville ta på denne epoken).

Middelklassen hadde aldri hatt noe skille mellom arbeidsplass og hjem - deres hjem var, mer eller mindre, arbeidsplassen. Dette endrer seg på 1800-tallet da hjemmene får tunge gardiner og forsøker etter beste evne å skape skille mellom arbeid og hjem.

At kegderee, akkurat på denne tida, skulle få fotfeste i Storbritannia, var ikke gitt. Men det sier kanskje noe om denne rettens appell.

Opprinnelig var dette en frokost. Engelskmennene gjorde sine justeringer, og den kedgereen vi nå kjenner, har alltid røkt fisk og egg i seg. Og krydder, selvsagt.

Også navnet khichari ble anglofisert til kedgeree. Nå spises kedgeree til middag og lunsj.

Kedgeree er lett å lage Den er lett å lage. Bruk den karrien du liker best. Om du liker det sterkeste curry-powderet du finner i innvandrerbutikken, så går du for det.

De fleste får kanskje nok med vanlig karri fra nærbutikken. Om du ønsker mer smak, kan du tilsette ingefær, chili eller hvitløk sammen med løken. Men husk at røkt fisk er salt. Ikke salt retten før du har smakt på den.

Vær heller raus med fløten og smøret. Det er rikelig med smør i denne oppskriften - det beste er å justere etter egen smak.

Dette er en solid middag du blir mett av. Bare koloniherrer kan spise denne slik den opprinnelig ble spist, til frokost.

Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
Dette er det beste brødet du kan bake
Her er alle ukemenyene
Denne kyllinggryta lager du i dag

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media