Fiskerettene som er så gode at du vil bytte ut tacoen

Dagblad-kokka deler tre favorittoppskrifter.

• Her finner du flere oppskrifter fra Charlotte Mohn.

VANG på Hedemarken (Dagbladet Endelig fredag):

DAMPENDE GODT: Charlotte Mohn Gaustad bruker ofte en bambusdamper når hun skal tilberede fisk. Denne helga byr hun blant annet på dampede rødspetterulader. Foto: METTE MØLLER
SASHIMI AV ØRRET: Rå fisk smaker mindre «fisk» enn stekt fisk, fordi steking aktiviserer fettstoffene og gir en skarpere smak. Biter av for eksempel rå laks og ørret smaker mildt og godt, og har en rund og barnevennlig smak. Foto: METTE MØLLER
DAMPEDE RØDSPETTERULLER: Enkelt og raskt - rett og slett rødspettefileter med pesto. Fem minutter tok det å dampe dem. Foto: METTE MØLLER
HJEMMELAGDE SEIKAKER: Har du først smakt hjemmelagde seikaker, skjønner du at det er en delikatesse. Foto: METTE MØLLER

Charlotte Mohn Gaustad synes vi oftere skal gjøre litt stas på fisken, og byr derfor på sashimi, dampet rødspette og hjemmelagde seikaker til helgekosen.

- Fisk bør ikke bare være hverdagsmat. Et deilig fiskemåltid på fredagskvelden er en flott start på helga, mener Charlotte, og løfter av lokket på sin mye brukte bambusdamper.

DAMPET RØDSPETTERULL: Raskt og enkelt å lage. Foto: METTE MØLLER
DAMPET RØDSPETTERULL: Raskt og enkelt å lage. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Inni dampen ligger to serveringsklare og velduftende rulader av rødspette og pesto. Fem minutter tok det å dampe fiskeretten ferdig.

- Dampet fisk er nydelig, og så enkelt å lage. Har du ikke en bambusdamper, så skaff deg gjerne en. Eller damp over rist i en kjele. Rødspette er en veldig rimelig fisk som smaker kjempegodt, og som ungene ofte liker. Jeg foretrekker å rulle den sammen med litt pesto, men tilbehøret kan være hva som helst. En fyldig ostesaus er godt til, eller en smørsaus med urter, sier Charlotte.

Nylaget sashimi Hun setter fram en annen fiskefavoritt. Et fargerikt fat med nylaget sashimi.

FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn Gaustad (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL
FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn Gaustad (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Godt, enkelt, sunt og lekkert. Deilig festmat for både liten og stor.

Mange barnefamilier har oppdaget den gode smaken av sushivarianten sashimi, og bytter like gjerne ut fredagstacoen med rå fiskebiter.

- Når ungene først har smakt på sashimi, er det gjort. Biter av for eksempel laks og ørret smaker mildt og godt, og har en rund og barnevennlig smak. Rå fisk smaker mindre «fisk» enn stekt fisk. Steking aktiviserer fettstoffene og gir en skarpere smak, sier Charlotte.

Bruk navnet på fisken Hun er opptatt av å inspirere barnefamilier til å lage variert og sunn kost, og holder regelmessig både foredrag og matkurs om temaet.

- Det er ofte foreldrene som ødelegger forestillingen om fisk for ungene, sier Charlotte.

- Tenk på hva du sier om fisk, lag litt stas rundt fiskemåltidene og bruk navnet på fisken. Sashimi av laks, stekt ørret eller ovnsbakt torsk. Ikke la fisk bare være fisk, råder Charlotte Mohn Gaustad.

Gode oppskrifter fra Arne Brimi: - Så enkelt at det fint kan lages ute på tur.