- Fisking er både et håndverk og mye flaks

Bli med Anders i jakten på storfisk i dbtvs nye serie «Fisching»!

• Flere episoder av fiskeserien «Fisching» ser du på dbtv.no/dittfiske

(Dagbladet): - Fisking er både et håndverk og mye flaks. Du kommer mye lenger med god kunnskap om hva fisken spiser og hvordan den lever, forklarer Anders Dahl Eriksen (38).

Han er en dedikert sportsfisker, driver nettstedet DittFiske.no og har nå laget fiskeserien «Fisching» som du ser her på Dagbladet.no og dbtv.no de neste ukene.

Gjennom ti episoder får vi bli med på blant annet tørrfluefiske etter ørret i et hemmelig vann, trolling på Mjøsa og agnfiske etter storgjedde i England.

I noen av episodene får Dahl Eriksen selskap av den britiske fiskeren og TV-personligheten Matt Hayes.

Kobler av Dahl Eriksen håper at serien vil inspirere andre til både å plukke opp stanga og til å teste ut nye former for fisking.

- For meg har fisking alltid vært en hobby, et sted der jeg får koblet av. Å få lov til å jobbe med det, filme og formidle ulike typer fiske, gjør denne opplevelsen enda mer verdt for meg.

Ørret, harr og tropisk fisk er noen av hans favoritter å fiske.

- Dette er ikoniske fisketyper. Det er vanligvis også noen ordentlige lurefisker som er utfordrende å få på kroken, sier han.

Storlaks Hans største bragd til nå som fisker kom på Winsnes i Gaula i fjor, med en 9,5 kilos laks tatt på ei enhåndsfluestang.

- Jeg hadde strevd lenge med ei tohånds fluestang og fikk til slutt lånt ei enhåndsstang. Da greide jeg å presentere flua på en slik måte at laksen beit på. Det var min første ordentlige laks og veldig, veldig stas.

Etter å ha blitt behørig målt og avbildet, ble rekordlaksen sluppet ut igjen.

Akkurat dét er et viktig poeng for sportsfiskeren.

Fang og slipp For få andre diskusjonstemaer vekker større engasjement blant fiskere enn «fang og slipp»-prinsippet.

- Tidligere slapp man ut liten fisk igjen og behold den store, noe som også er« fang og slipp». Fra et forvaltningsperspektiv bør man helt klart gjøre det motsatte, mener Dahl Eriksen og utdyper:

- De store fiskene har gytt før og har bedre gener som bør føres videre. Tar du opp all den store fisken, blir det etter hvert bare småfisk igjen. Det er ikke noe i veien med å ta seg fisk til mat, men noen steder med mye fiskepress bør man begrense uttaket.

Fiskenerd Uansett om du er fersk eller erfaren fisker, kan Norge by på opplevelser tilpasset alle nivåer, ifølge 38-åringen.

- Å fiske i havet kan for eksempel være ganske enkelt. Du kan slenge ut ei reke på en snor og få noe. Men selv det kan du dra til et ekspertnivå. Det kommer bare an på nerdete du skal være, forklarer han og innrømmer at han selv nok er i den øverste delen av nerdeskalaen når det kommer til fisking.

- Jeg håper at flere vil oppdage at naturen og det fiske vi har i Norge er helt spesielt. Det er ikke lenger mange nasjoner forunt å ha det vi tar for gitt i Norge. Dette er noe vi må ta vare på.

For flere fisketips og gode historier, følg DittFiske.no på Facebook.

SJELDEN FANGST: Stort bredere gikk det ikke an å smile enn da Anders fikk en ørret på hele 8,3 kilo på Mjøsa i fjor sommer. Foto: DITTFISKE.NO
SJELDEN FANGST: Stort bredere gikk det ikke an å smile enn da Anders fikk en ørret på hele 8,3 kilo på Mjøsa i fjor sommer. Foto: DITTFISKE.NO Vis mer