Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Costa Blanca:

Fjell, mat, vin og strender - slik er den norske spanskekysten

Vakre fotturer, sjarmerende gamlebyer, tradisjonelle vingårder og deilige strender. Det er ikke uten grunn at Costa Blanca er en norsk favoritt.

SOL OG STRAND: Benidorm har fem strender man kan velge mellom – de to største, Levante og Poniente (bildet), og tre litt mindre og roligere – Mal Pas, Cala Tio Ximo og Cala Almadrava. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
SOL OG STRAND: Benidorm har fem strender man kan velge mellom – de to største, Levante og Poniente (bildet), og tre litt mindre og roligere – Mal Pas, Cala Tio Ximo og Cala Almadrava. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den spanske regionen Costa Blanca strekker seg hele 200 kilometer langs kysten i Alicante-provinsen i det østlige Spania, og har lenge vært en kjent og kjær favoritt for oss nordmenn.

Det tar ikke mer enn et par timer å kjøre fra Denia i nord til litt sør for Torrevieja, men man bør sette av god tid. Her ligger godbitene på rekke og rad.

Storby og strand

Variasjonen er også stor. Mens Benidorm er kjent som «Europas Manhattan», med høye skyskrapere og et yrende uteliv, er Alicante mer autentisk, og har noen av Costa Blancas beste tapasrestauranter.

STRANDLIV: Costa Blancas strender kommer
i alle størrelser og fasonger. Stranden i Albir
er en favoritt og populær i sommermånedene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
STRANDLIV: Costa Blancas strender kommer i alle størrelser og fasonger. Stranden i Albir er en favoritt og populær i sommermånedene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Er det småbysjarm du er ute etter, bør du ta turen til fiskerlandsbyen Javea, Alteas sjarmerende gamleby eller fargerike og sjokoladeglade Villajoyosa.

DELIKATESSER: Det spanske kjøkkenet skuffer ikke. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
DELIKATESSER: Det spanske kjøkkenet skuffer ikke. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

Du kan også kjøre innover i landet for å besøke smakfulle vingårder som Casa Cesilia, eller se mot den historiske festningsbyen Guadalest, som er omringet av bratte klipper, og er blitt et yndet reisemål for fjellklatrere.

Langs hele kysten finnes det et godt utvalg av strender, som kommer i alle størrelser og fasonger. Fra brede melete sandstrender, som Playa de San Juan og Playa de Poniente, til mindre bukter med turkist badevann, som Cala La Granadella og Cala Moraig.

Rikt på fjell og natur

Mens den nordlige delen av kyststripen er fjellrik, er det helt flatt i sør rundt Torrevieja. Kanskje er det derfor fjellvante nordmenn liker seg ekstra godt i Albir, som er et godt utgangspunkt for Costa Blancas fineste fotturer. I alle retninger ligger det flotte fjell, som venter på å bli utforsket.

En populær dagstur er å følge klippene som strekker seg langs kysten i naturreservatet Serra Gelada, mellom Albir og Benidorm. Hele turen tar rundt fire timer.

FLOTT TUR: Turen langs naturreservatet Serra Gelada byr på vakker kontrast mellom hav, klipper og storby. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
FLOTT TUR: Turen langs naturreservatet Serra Gelada byr på vakker kontrast mellom hav, klipper og storby. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

Paradis for fotturer

- Jeg har gått denne fotturen utallige ganger. Utsikten fra toppen er helt fantastisk, sier Randi Kalve (68) fra Stord på vei oppover fjellsiden mot toppen Alt del Governador.

TREKKFUGLER: Iren og Tor Stenberg har kjøpt seg leilighet i Albir og er strålende fornøyd med å kunne sitte på stranden mens det er vinter i Norge. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
TREKKFUGLER: Iren og Tor Stenberg har kjøpt seg leilighet i Albir og er strålende fornøyd med å kunne sitte på stranden mens det er vinter i Norge. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

- Premien er en iskald øl i Benidorm, før vi tar bussen tilbake til Albir, sier den turglade damen og ser bort på venninnen Gro Lund Skorpen (66).

Andre populære fotturer er i Sierra Berniafjellene eller den litt mer krevende turen opp til Puig Campana. Eller hva med å bestige Costa Blancas høyeste fjell – Sierra Aitana?

Norske Albir

Fjellene, strendene og klimaet er alle faktorer som har gjort Albir til en norsk favoritt. Den lille strandbyen er på mange måter som et lite stykke Norge. Her kan du kjøpe norske aviser på kiosken, leverpostei på butikken og spise vafler og rekesmørbrød på den lokale kafeen.

Eller gjøre som Iren Stenberg (63) – ta med deg strikketøyet på stranden.

- Albir er som Norge, bare i et lite format. Men mye varmere, sier strandstrikkeren i Albir.

NORSK: Den norske Bok-Cafe´n i Albir er et naturlig samlingspunkt for nordmenn på Costa Blanca. Vibeke Iversen Sandvik (19) serverer nystekte vafler og smakfulle rekesmørbrød. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
NORSK: Den norske Bok-Cafe´n i Albir er et naturlig samlingspunkt for nordmenn på Costa Blanca. Vibeke Iversen Sandvik (19) serverer nystekte vafler og smakfulle rekesmørbrød. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

Hun og mannen Tor Stenberg (71) nyter ettermiddagssolen på rullesteinsstranden. I Norge viser gradestokken kun et par plussgrader, men i Spania er det fortsatt over 20 grader. Både langs strandpromenaden og på fortausrestaurantene langs hovedgaten er det utepilsstemning. Og fra Den norske Bok-Cafe’n lukter det nystekte vafler.

Videre oppi åsen ligger Alfaz del Pi, med norsk grunnskole og videregående. Dette er den største kolonien av nordmenn i Spania.

Kunstneriske Altea

Men det er heller ikke langt å reise om man søker ekte spansk sjarm. I samme bukt som Albir, ligger kunstneriske Altea, mest kjent for en usedvanlig sjarmerende gamleby.

Bratte trapper tar deg opp trange smug med hvitkalkede hus, med vegger dekket av klatreplanter, og blomsterkasser fulle av fargerike og velduftende blomster. På toppen av byen ligger den flotte kirkeplassen med koselige uteserveringer vakkert plassert rundt kirken som kjennetegnes med sine blå kupler.

I sidegatene ligger kreative atelierer, nyoppussede boutiquehotell, lokale vinbarer og små nisjebutikker som selger alt fra keramikk til flagrende, bohemske kjoler.

Det gode liv

- Skal det være litt blå vin til tapasen, spør Åge Folkestad (48) som driver restauranten Casa Vital, med panoramautsikt mot det blå havet.

NORSK MENY: Du finner mange norske restauranter på Costa Blanca. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
NORSK MENY: Du finner mange norske restauranter på Costa Blanca. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

- Den blå vinen er en hyllest til Middelhavet, sier sunnmøringen som kjøpte restauranten og flyttet til Spania for 17 år siden.

Siden den gang er restauranten blitt ti ganger så stor, og i tillegg til å servere en god blanding av norsk og spansk mat, har han også ni egne viner – i rødt, hvitt og nå blått.

Til de blå dråpene, som kun har naturlige fargestoffer, får vi servert et klassisk tapasfat med syltynne skiver med serranoskinke, spansk omelett, manchego og hummus.

Det er deilig å være norsk på Costa Blanca.

SJARMERENDE: Altea har Costa Blancas hyggeligste gamleby med hvite mursteinsbygninger og hyggelige uteserveringer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SJARMERENDE: Altea har Costa Blancas hyggeligste gamleby med hvite mursteinsbygninger og hyggelige uteserveringer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!