Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Fjell, strand, sol og safari - Tanzania har alt - og mer til

Tanzania har ikke bare Afrikas høyeste fjell, men også en rekke andre opplevelser av beste sort. 

I VERDENSKLASSE: Tanzania er et kinderegg av opplevelser, med magiske safarier, Afrikas høyeste fjell (i bakgrunnen) og solrike strender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
I VERDENSKLASSE: Tanzania er et kinderegg av opplevelser, med magiske safarier, Afrikas høyeste fjell (i bakgrunnen) og solrike strender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Tanzania er selve inkarnasjonen av safari. Og det er nettopp det varierte (og tallrike!) dyrelivet som lokker så mange turister til Øst-Afrika.

Men med en nydelig kystlinje til Det indiske hav, samt Afrikas høyeste fjell som øvrige attraksjoner, er det totalpakken som gjør landet så unikt.Så la oss starte med toppen.

Toppen av Afrika

TOPPEN VENTER: Turen opp til toppen av Kilimanjaro tar alt i alt rundt en uke. Dette er bare begynnelsen av eventyret.
TOPPEN VENTER: Turen opp til toppen av Kilimanjaro tar alt i alt rundt en uke. Dette er bare begynnelsen av eventyret. Vis mer

I Tanzania fører tilsynelatende alle veier til Kilimanjaro. Som troll av eske, popper Kilimanjaro opp fra det flate slettelandskapet, og stiger hele 5895 meter til værs. Dette er ikke bare Afrikas høyeste fjell, men faktisk verdens høyeste frittstående fjell.

Få steder i verden kan du komme så høyt uten at små deler av turen opp må bestå av teknisk klatring.

Populært er det også: Nesten 30 000 turister forsøker å nå Uhuru Peak hvert år, og siden de aller fleste går i store grupper med bærere, kokker og guider som kan flerdoble totalantallet i gruppen, sier det seg selv at det kan bli folksomt. Ikke alle når målet, og enkelte opplever høydesyke eller å få frostbitt.

Regn med minst én uke på turen opp og ned. De fleste som er i brukbar «hytte til hytte»-form kan klare brasene. Bare husk å gå sakte!

Verdens beste safari

Selvsagt er Kilimanjaro spektakulært, men det er dyrelivet som trekker folk. Serengeti er muligens Afrikas mest kjente nasjonalpark, ikke minst på grunn av den årlige gnuvandringen som selv de minst dyreinteresserte har sett på TV.

FANTASTISK DYRELIV: Tanzania har mange nasjonalparker hvor du kan dra på safari. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FANTASTISK DYRELIV: Tanzania har mange nasjonalparker hvor du kan dra på safari. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Og for en gangs skyld er ikke virkeligheten så langt unna TV-verdenens bilder. Det er i sannhet spektakulært å se grønne gressletter dekket av så mange gnu at slettene fremstår som brune, og å se de ville blikkene når hundrevis av dyr dytter seg sammen ved elvebredden i desperasjon, før de til slutt ramler uti – til glede for ventende krokodiller.

Men Tanzania har mange flere safari-parker.

Alternativ safari

NÆRGÅENDE: Disse løvene i Serengeti var ikke spesielt lettskremte. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
NÆRGÅENDE: Disse løvene i Serengeti var ikke spesielt lettskremte. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Det kollapsede vulkan-krateret Ngorongoro er en dyresentral, med kanskje Afrikas største tetthet av dyr. Omtrent 30 000 dyr holder til på permanent basis nede i det 250 kvadratkilometer store krateret.

Enhver kjøretur ned fra kanten av vulkanen, er starten på magiske møter med så godt som alle dyrene du kjenner på savannen. Ngorongoro er selvfølgelig et høyde-punkt på alle safarireiser nord i Tanzania, selv om det til tider kan bli vel mange biler nede i krateret samtidig.

Om du vil slippe unna andre turister, velg alternative safariparker som Tarangire, Selous, Katavi, Ruaha eller Lake Manyara – der løvene klatrer i trærne! Alle byr de på safari i verdensklasse.

Strand og safari

Eller hva med å kombinere safari med strand? Tanzanias yngste nasjonalpark Saadani er den eneste som går helt ut mot kysten. Her finnes det også et fåtall eksklusive strandresorter, noe som betyr at det er et eldorado for både løver og strandløver.

Saadani var inntil nylig et jaktreservat, og først i de siste årene har dyrebestanden kommet til hektene. Selv om du ikke får like hyppige rovdyrmøter som i innlandets mer kjente nasjonalparker, er det mulig å se både elefanter, sjiraffer, løver og leoparder også her.

Fargerike folk

Et møte med en masaistamme hører med til et besøk i Tanzania. Totalt finnes det 800 000 masaier sør i Kenya og nord i Tanzania.

I sine karakteristiske blå- eller rødfargede skjørt og fargerike smykker og armbånd, er de flotte fotomotiv – og de har en spennende historie, som de gjerne forteller.

FARGERIKE: De fargerike maasaiene er en av flere urstammer i Tanzania, og byr gjerne på seg selv. Besøk en lokal «boma» og se den berømte hoppedansen. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
FARGERIKE: De fargerike maasaiene er en av flere urstammer i Tanzania, og byr gjerne på seg selv. Besøk en lokal «boma» og se den berømte hoppedansen. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

De semi-nomadiske masaiene har for lengst omfavnet turismen, og prisen for et besøk i tradisjonell «bouma» er 50 dollar per bil. Selv om det hele kan virke svært velregissert når du som turist møtes med sang og hoppedans, er det en fin anledning til å få et innblikk i stammefolkenes hverdag – et folk som i utgangspunktet er jegere og sankere.

Du er garantert velkommen!

Sol, sand og strand!

Tanzanias siste trumf-kort er den vakre kystlinjen, toppet med øyene Pemba, Mafia – og sagnomsuste Zanzibar!

STRANDPARADIS: Flere av strendene på Zanzibar er like fine som på Madivene. De fineste finner du i nord, men de fleste turistene velger likevel å bo på østkysten. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
STRANDPARADIS: Flere av strendene på Zanzibar er like fine som på Madivene. De fineste finner du i nord, men de fleste turistene velger likevel å bo på østkysten. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Med eksotiske krydderdufter, en swahili-kultur preget av arabisk innflytelse og postkortvakre strender, er Zanzibar en krydder-blanding ingen kan motstå.

Øya er også kjent som krydderøya, og det var produksjon av nellik, kanel, muskat og pepper som først førte sjøfarende handels-menn hit.

Arabiske sultaner, portugisere og briter har alle kontrollert Zanzibar. Tidligere slavehandel og immigrasjon har gjort kulturmiksen på denne øya ute i Det indiske hav ganske så unik og til en liten verden i seg selv. Historiske Stone Town er på UNESCOs verdensarvliste, men turister flest kommer på grunn av det deilige klimaet og de flotte strendene.

Et mer perfekt sted for å sette punktum for en eventyrlig Tanzania-reise finnes ikke.

BADELIV: Zanzibar er den mest populære badeøya i Tanzania, men har flere mindre, og vel så koselige, naboøyer - som Pemba og Mafia. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BADELIV: Zanzibar er den mest populære badeøya i Tanzania, men har flere mindre, og vel så koselige, naboøyer - som Pemba og Mafia. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media