<strong>TREKKER VEKK LUKT:</strong> Sett fram en skål med oppkuttede epler, de trekker til seg den vonde lukten du vil bli kvitt.  Foto: Gro Strømsheim
TREKKER VEKK LUKT: Sett fram en skål med oppkuttede epler, de trekker til seg den vonde lukten du vil bli kvitt. Foto: Gro Strømsheim Vis mer

Fjern vond lukt fra kjøkkenet med enkle midler

Løsningen på vond kjøkkenlukt finnes i skapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mat må man ha og mange liker å diske opp med spennende retter på kjøkkenet. Men steking av fisk, sterke krydder og hvitløk eller bruk av frityrolje kan få det fineste kjøkken til å lukte ganske så uggent.

Selv om man kjører kjøkkenviften på full guffe gjennom matlagingen, lukter man ofte den eksotiske middagen i flere dager etterpå. Men det fins kreative tips for å få fjernet sjenerende lukt.

Eddik fjerner lukt Produkter du har i skapene som eddik, kaffe og fyrstikker kan være til god hjelp, uten at huset stinker av såpe og kjemikalier.

- En skål med eddik på kjøkkenbenken kan bidra til å gjerne lukten etter for eksempel stekt fisk. Et annet kjerringråd jeg kjenner til, er å tenne en fyrstikk. Svovelen vil ta vekk noe av lukten, sier Wenche Andersen, kjent som kokken på God Morgen på TV2.

Hun legger til at det hører med at det lukter mat etter matlaging.

Seniorrådgiver Karina Ødegård jobber med luktproblematikk og driver blant annet nettstedet lukt.no.

- Hvis det lukter av stekeos etter gårsdagens middag så husk på at lukten har satt seg i alle overflater på kjøkkenet, som gardiner, benkeplater osv. Det vil dampe vekk og forsvinne etter noen dager, men hvis du ikke orker å vente så lenge kan du hjelpe prosessen. Både eddik, oppkuttet eple og løk er kjent for å trekke til seg vond lukt. Sett noe av dette fram på benken for å minske luktproblemet, sier Ødegård til klikk.no.

Du kan enten helle litt eddik i en skål som du lar stå fremme på benken. Eller du kan koke opp et par spiseskjeer med eddik i en kjele med vann. Hvis du gjør det samtidig som du lager mat, vil det ta knekken på den verste lukten.

Stabburet bekrefter at eddik kan brukes for å absorbere mat- og røyklukt.

- Det er en fordel å sette frem skålen når man starter matlagingen og ikke etterpå. Jo tidligere jo bedre. Vi er ikke sikre på hvorfor eddik hjelper, annet enn at det sannsynligvis er den kjemiske sammensetningen som eddiken har som gjør at luktstoffene blir absorbert, sier kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag til klikk.no.

Eddik er også kjent for å være et godt middel til rengjøring.

Kok krydder for god lukt Et annet kjerringråd er å sette ut en skål med kaffegrut, nok et produkt som er kjent for å trekke til seg lukter.

- Både eddik og kaffe vil dekke over den vonde lukten og kamuflere den slik at ikke nesen vår oppfatter så godt den opprinnelige lukten, sier Jon B. Stiansen i firmaet Clairs, som jobber med luktreduksjon.

Man kan også koke opp en kjele med vann der du tilsetter enten sitronskall og appelsinskall eller krydder som kanel, stjerneanis eller vanilje. La den stå og putre på svak varme. Dette fjerner ikke den vonde lukten, men kjøkkenet vil i stedet dufte deilig av sitrus og krydder.

<strong>ENKLE MIDLER:</strong> Kjente produkter fra kjøkkenskapet som eddik, bakepulver og fyrstikker kan få bukt med vond lukt på kjøkkenet.  Foto: Gro Strømsheim
ENKLE MIDLER: Kjente produkter fra kjøkkenskapet som eddik, bakepulver og fyrstikker kan få bukt med vond lukt på kjøkkenet. Foto: Gro Strømsheim Vis mer

Temaet diskuteres hyppig i mange nettforum. Der har vi funnet andre tips som å dynke bomullsdotter med vaniljeekstrakt og la dem ligge på benken natten over og å tenne duftlys eller brenne aromatiske oljer.

Rydd opp og vask Ødegård minner om at opplevelse av lukt er subjektivt og at man kan kamuflere den ubehagelige lukten med en lukt man liker.

- Vaske alle overflater godt med for eksempel grønnsåpe som lukter furunål. Tenk på hva som kan være kilde til lukten, kast ut søppelet og avisstabler som har ligget i rommet, de vil også ha lukten i seg.

Wenche Andersen påpeker at det ofte lukter vondt av gamle matrester som blir svidd på komfyren.

- God rengjøring er viktig. Tørk av kokeplater hvis du søler fett eller det koker over når du lager mat. Vask alltid av komfyrtoppen etter matlaging slik at søl og fett ikke brenner seg fast. Og rengjør stekeovnen med jevne mellomrom, sier Andersen til klikk.no.

Hun anbefaler også å ha en god ventilator og å lufte ut av kjøkkenet etter matlagingen.

Og hvis ikke noe fungerer, bak en kake eller noe annet som du synes lukter veldig godt, da er i alle fall den ubehagelige lukten erstattet med en deilig én.

Les også:
Denne grøten er best i test
Dette kan du klage på Ikea
Vasketabben du kan bli syk av
Sjekk alt du kan gjøre med salt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

<strong>LUKTER BEDRE:</strong> Kaffegrut har en behagelig lukt som vil kamuflere over vondere lukter på kjøkkenet.  Foto: Gro Strømsheim
LUKTER BEDRE: Kaffegrut har en behagelig lukt som vil kamuflere over vondere lukter på kjøkkenet. Foto: Gro Strømsheim Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer