Fjerner de omstridte nakenskannerne

Ny metode gir bedre personvern.

FÅR IKKE SE DETALJENE: Etter store protester har de amerikanske transportsikkerhetsmyndighetene valgt å bytte til en snillere versjon av kroppsskannere, som ikke lenger viser av et avkledd bilde av passasjerene. Foto: REUTERS/SCANPIX
FÅR IKKE SE DETALJENE: Etter store protester har de amerikanske transportsikkerhetsmyndighetene valgt å bytte til en snillere versjon av kroppsskannere, som ikke lenger viser av et avkledd bilde av passasjerene. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

(Dagbladet): De amerikanske transportsikkerhetsmyndigheter (TSA) velger nå å fjerne de omstridte nakenskannerne fra flyplassene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Omdiskutert De avanserte røntgenapparatene ble for alvor tatt i bruk i fjor og finnes i dag på 78 amerikanske flyplasser.

Ved hjelp av røntgenstråler som lyser gjennom de reisendes klær, greier maskinene å skape svært detaljerte bilder av passasjerenes kropper.

Denne sikkerhetsprosedyren har vakt stor forargelse blant de reisende og var et av de mest omdiskuterte temaene i amerikansk media i fjor.

TSA har hardnakket forsvart denne praksisen, men bøyer nå av og endrer screeningmetoden.

Fjerner detaljene Den nye generasjonen skannerne vil ikke lenger vise avkledde bilder av passasjerene.

Istedenfor vil maskinoperatørene få opp et generisk bilde av en kvinne- eller en mannskropp sammen med en indikasjon på hvor på kroppen den skjulte gjenstanden befinner seg.

- Tester har vist at den nye programvaren er like sikker som de nåværende skannerne, men vil samtidig gi de reisende et bedre personvern, kommenterer TSA-direktør John Pistole til AFP.

De første apparatene av den nye typen er allerede utplassert ved McCarran-flyplassen i Las Vegas.

IKKE I NORGE: Kroppsskannere finnes også på flere europeiske flyplasser, blant annet i England og Tyskland. Norske myndigheter ønsker derimot ikke å bruke den type sikkerhetstiltak på landets flyplasser. Foto: AFP/SCANPIX
IKKE I NORGE: Kroppsskannere finnes også på flere europeiske flyplasser, blant annet i England og Tyskland. Norske myndigheter ønsker derimot ikke å bruke den type sikkerhetstiltak på landets flyplasser. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

På sikt ønsker TSA å bytte ut eller oppgradere alle de 500 skannerne som i dag er i bruk.

Protesterer Transportsikkerhetsmyndighetene møtte mye offentlig motbør i fjor.

Først på grunn av nakenskannerne, så ved å stramme inn på sikkerhetsrutinene ved flyplassene.

29. oktober i fjor innførte TSA nye regler for sikkerhetskontrollen av passasjerene.

Reisende som av ulike årsaker ikke ønsket å la seg skanne, måtte gjennomgå en nærgående kroppsvisiteringen, såkalt «pat down», av sikkerhetspersonellet.

Tiltakene ble møtt med store protester og nasjonale kampanjer som oppfordret de reisende til å nekte både skanning og visiteringen for å skape mest mulig kø på flyplassene.

Kler seg nakne Med utsagnet «Don't touch my junk» (ikke ta på «utstyret» mitt), fikk amerikanske John Tyner nærmest heltestatus etter å ha filmet opptrinnet der han nekter å innordne seg etter de nye reglene.

Den 31 år gamle IT-ingeniøren er én av mange som mener at dagens passasjerer ikke får noen reelt valg i sikkerhetskontrollen.

Han frykter at skannernes røntgenstråler er helsefarlige og føler at kroppsvisiteringen er svært krenkende.

KROPPSVISITERING: Passasjerene som ikke ønsker å gå gjennom skannerne, blir kroppsvisitert på de amerikanske flyplassene. Det nærgående prosedyren innebærer at sikkerhetspersonell også sjekker området rundt lysken og brystene. Foto: GETTY/SCANPIX
KROPPSVISITERING: Passasjerene som ikke ønsker å gå gjennom skannerne, blir kroppsvisitert på de amerikanske flyplassene. Det nærgående prosedyren innebærer at sikkerhetspersonell også sjekker området rundt lysken og brystene. Foto: GETTY/SCANPIX Vis mer

Corinne Theile valgte derimot en noe mer oppsiktsvekkende måte for å håndtere de nye reglene.

Theile er en av flere kvinner og menn som de siste månedene har valgt å kle seg helt eller delvis nakne på flyplassene for å slippe både nakenskanningen og kroppsvisiteringen.

- Hvis de vil se hva jeg har under bikinien, er de hjertelig velkommen til det, uttalte Corinne Theile til TV-kanalen KABC da hun passerte sikkerhetskontrollen i Los Angeles i november i fjor, og slapp unna begge deler.